Senatorul Haralambie Vochiţoiu, despre vizita ministrului delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu, în Valea Jiului

264
de Corneliu BRAN
Senatorul Haralambie Vochiţoiu a ţinut să clarifice câteva idei, foarte importante în opinia sa, legat de vizita de acum câteva zile în judeţul Hunedoara „a celui mai bun ministru pe care Energia l-a avut vreodată”. Senatorul crede că printre mesajele şi recomandările directe, făcute sindicatelor şi managementului CEH în Valea Jiului de către ministru, au fost şi câteva care pot fi citite doar printre rânduri, în sensul că cine are urechi să audă, iar cine are minte să le priceapă… Iar apoi să le pună şi în practică, ceea ce la noi, la români, e câteodată mai greu.
„Am văzut şi am auzit tot ce s-a întâmplat pe parcursul vizitei domnului ministru delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu, şi de aceea doresc să spun câteva cuvinte legat de această acţiune. Lumea trebuie să ştie, aşa cum a anunţat şi domnul ministru, că nu a venit la Deva şi în Valea Jiului în scop electoral. Cine gândeşte aşa greşeşte, şi de aceea trebuie foarte bine ca factorii responsabili de la CEH să reţină şi să bage la cap ce le-a spus tânărul ministru. Domnul ministru Nicolescu este un ministru responsabil, un om cu experienţă, care vine în Guvern de la Bruxelles, unde a lucrat foarte mult timp, fapt care ne ajută pe toţi foarte tare. Pe parcursul vizitei în Valea Jiului, Răzvan Nicolescu a spus nişte adevăruri care nu pot fi ocolite pentru că ţin de regulile economiei de piaţă. Mana­gerii industriei miniere vor trebui să analizeze bine fiecare frază a ministrului şi să înceapă de-acum înainte, dacă n-au făcut-o încă, o muncă de stabilizare a complexului energetic şi de punere a lui pe baze economice stabile. Actualul guvern, condus de domnul Victor Ponta, trebuie să se ştie de toată lumea, a investit foarte mulţi bani în acest complex energetic, a şters datoriile CNH-ului, luându-şi vorbe grele şi ocări tocmai de la cei care au făcut greutăţi mineritului, vorbesc de cei din PDL şi PNL. Acum, Guvernul Ponta doreşte din nou să ajute mineritul, dar trebuie un management serios, care să creeze acea stabilitate de care v-am spus, altfel guvernanţii nu mai pot face mare lucru ţinând cont că principiile economiei de piaţă şi organismele UE nu mai pot trece cu vederea un management slab, care nu reuşeşte să pună pe linia de plutire un complex energetic de importanţă naţională. Eu cam aşa văd lucrurile vizavi de ceea ce, printre rânduri, a lăsat să se înţeleagă domnul ministru Răzvan Nicolescu”, ne-a declarat senatorul Văii Jiului.
Un amănunt esenţial 
Fiind unul din susţinătorii prelungirii termenului de închidere a minei Petrila, împreună cu primarul din localitate, Ilie Păducel, l-am întrebat pe senator cum vede treaba cu prelungirea acestui termen, ţinând cont şi de ce ne-a răspuns la conferinţa de presă
ministrul Răzvan Nicolescu, în legătură cu siguranţa celor care lucrează acolo.
„Referitor la mina Petrila, am observat şi eu ce a spus domnul ministru. Cred însă că domnul ministru nu a fost încă informat de faptul că, în momentul de faţă, la această mină s-a trecut cu exploatarea de cărbune de faza periculoasă, după cum susţin minerii şi brigadierii cu care am discutat de curând. Acest mesaj ar trebui să ajungă inclusiv la domnul premier şi ar fi bine să fie transmis şi de factorii decizionali din minerit, sau de către instituţiile specializate ale statului, gen ITM. Dacă lucrurile stau aşa acum, şi nu cum era situaţia acum câteva luni, sau anul trecut, atunci este bine ca ministrul Nicolescu să afle. Pentru că domnul Răzvan Nicolescu are dreptate. În primul rând, la o mină şi în orice domeniu de activitate se pune pe primul plan siguranţa lucrătorului şi abia apoi interesele economice. Or, dacă la Petrila situaţia s-a schimbat în bine, după cum vorbesc minerii, atunci trebuie să se cunoască acest fapt, în perspectiva prelungirii termenului de închidere a minei, care la data 31 decembrie 2015”, ne-a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu.

Comenteaza

Comenteaza