Şi la Petroşani şi la Ziua Naţională a României a fost resimţită de popor

377
de Corneliu BRAN
Cu toată vremea câinoasă, sute de petroşeneni şi alte câteva sute de petrileni s-au strâns în Parcul Central „Carol Schreter” din Petroşani şi pe platoul din faţa Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, pentru a urmări programul dedicat zilei românilor de pretutindeni şi pentru a ura aproapelui, „La Mulţi Ani, române!”. 
Zi Naţională sub imperiul bucuriei şi armoniei dintr-o comunitate
Au fost de toate în parcul mare al municipiului Petroşani, începând cu orele 11:00, în cadrul manifestărilor organizate de primărie şi consiliu local de Ziua Naţională. S-a început cu Imnul de Stat, „Deşteaptă-te, române!”, s-a arborat Drapelul României, s-a ţinut o mică rugăciune de către preotul Gabriel Bulf, care, după „Tatăl nostru”, a urat „La Mulţi Ani!”. Primarul a ţinut un discurs, copiii au cântat şi au dansat pe acorduri româneşti, s-au premiat micuţele gimnaste de aerobică de la Clubul Copiilor şi Elevilor şi antrenoarea lor, prof. Adriana Popa şi, nu în ultimul rând, s-a mâncat celebra fasole cu cârnaţi, asortată cu castraveciori muraţi şi cu câte o cană de ceai fierbinte.
Am întâlnit şi politicieni de la toate partidele. Poliţia şi poliţia locală au fost reprezentate, impresionând ţinuta comisarului şef Tudor Dragomir.
După circa un ceas de acţiune pe scena improvizată, lumea a început cu mic cu mare să atace cele 2.000 de porţii de fasole cu cârnaţi puse la bătaie de organizatori.
„Azi e Ziua Naţională a României, ziua tuturor românilor, o aniversare foarte importantă pentru toţi românii de pretutindeni. Sigur că ne gândim cu drag şi suntem cu gândul la cei de peste Prut, din Moldova, care, într-o viitoare construcţie europeană, vor fi şi ei împreună cu noi. A fi român înseamnă a face bine ceea ce trebuie să faci, acolo unde eşti, fie că trebuie să-ţi faci profesia, fie că trebuie să ai grijă de semenii tăi, fie că eşti angajat în orice altă activitate dintr-un anumit domeniu. A fi un bun român mai înseamnă să-ţi iubeşti ţara, poporul, comunitatea din care faci parte şi să faci întotdeauna tot ceea ce poţi ca munca ta să aibă un rezultat pentru cei care vor veni în viitor. La Mulţi Ani, România!, La Mulţi, Ani, dragi români!, La Mulţi Ani, stimaţi petroşeneni!”, ne-a declarat la final primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Petrilenii au salutat ieri ţara: La Mulţi Ani, România!
După aproximativ două ore, am fost martori la manifestările prilejuite de ziua de 1 Decembrie de la Petrila. Ca de obicei, la astfel de acţiuni au fost prezente două grupuri masive din structura politică a oraşului, care au demonstrat încă o dată că ele reprezintă forţa politică din localitate: grupul social-democraţilor şi grupul liberalilor, condus de liderul Costel Avram (de remarcat că liderul PNL a participat şi la manifestările de la Petroşani), parcă mai numeros ca niciodată. În faţa grupului PSD l-am întâlnit şi pe profesorul Ghiţă Boantă. Îl amintim pentru faptul că acest distins domn e strănepotul primarului de acum 100 de ani, Boantă Petru Birău, care a avut un rol deosebit în istoria şi dezvoltarea Petrilei şi care a prins şi evenimentele de acum 96 de ani în fruntea Petrilei.
Executivul administraţiei publice locale a fost reprezentat de primarul Ilie Păducel. Pe o altă latură a careului au stat cadre militare de la Cultul Eroilor Regina Maria – filiala Petrila, poliţişti, în frunte cu comisarul şef Ovidiu Zaharie, poliţiştii locali, pompierii şi cei de la SMURD Petrila (în fruntea lor fiind coordonatorul lor, tânărul Neculai Alexandrescu).
Bine delimitat a fost şi sectorul minier. Reprezentanţii celor două mine din localitate, în frunte cu directorii Jujan şi Zamfir, stăteau la ceva depărtare unii de alţii. Brigadierul Cenuşă de la Mina Petrila era de asemenea prezent, însoţit de o bună parte din oamenii pe care-i coordonează.
Preoţii Adrian Boantă şi Marius Herza au oficiat o scurtă slujbă religioasă, conform principiului biblic: „Nimic fără Dumnezeu!”. Imnul de Stat a fost cântat cu multă gingăşie şi putere de tânăra elevă Denisa Oncea, alături de fanfara elevilor din localitate. A urmat discursul colonelului în rezervă Ronai, care a adresat câteva fraze auditoriului, slalomând printre evenimentele istorice ce au purces la înfăptuirea Marii Uniri. Apoi, eleva Roxana Adam a încântat audienţa cu două melodii patriotice, superbe, micuţa interpretă fiind însoţită de un grup de elevi-dansatori de la o şcoală din localitate. Totul a fost urmat de juniorii de la „Junii Petrileni”, care au încins o superbă horă românească pe acordurile celebrei melodii patriotice „Hora Unirii”.
La final s-au depus coroanele de flori. Şi masonii au depus o coroană, ca şi la alte momente festive.
După mai bine de o oră de la începerea acţiunii, s-a trecut la vinul fiert, toată lumea plecând spre case, sau spre Clubul Copiilor şi Elevilor (pesediştii) şi spre „Alcatraz” (peneliştii), unde, din câte am înţeles de la unii dintre membri, erau organizate „întâlniri de partid unde s-au servit produse de post, cafele şi ceaiuri”. Aşa o fi nu zicem nu…
„Le mulţumesc tuturor celor care au participat astăzi aici şi să le urez tuturor românilor şi petrilenilor multă sănătate, fericire şi putere de muncă. Trăiască România liberă, La Mulţi Ani, români! La Mulţi Ani, Petrila şi dragi petrileni!”, ne-a declarat foarte pe scurt primarul Ilie Păducel la finalul acţiunii.

 

Comenteaza

Comenteaza