Subvenția minelor neviabile s-a dus pe datoriile către stat

236

Minele neviabile au încasat circa 16 milioane de lei din subvenția aprobată de Guvern pentru acest an, însă în două zile banii s-au dus pe plata datoriilor, furnizorii SNÎMVJ primind doar o parte din sumele restante.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii martie, subvenția pentru SNÎMVJ. La începutul acestei săptămâni, conducerea minelor neviabile a accesat ajutorul de stat aferent lunilor ianuarie și februarie, însă banii s-au dus către stat. Asta pentru că minele neviabile au avut de achitat taxe, impozite și restanțele către bugetul de stat.

”Am plătit toate datoriile la bugetul statului în valoare de 9.190.153 lei. Am reușit să plătim și o serie de furnizori, undeva în jur de un milion de lei, am dat salariile și ajutorul de încălzire și am avut de restituit ajutor de stat în valoare de 3.684.000 de lei. Nu am mai rămas cu nimic”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Reprezentanții SNÎMVJ susțin că cele peste 3,6 milioane de lei returnate reprezintă banii accesați anul trecut dar necheltuiți din cauza faptului că societatea nu a avut încasări și pentru că lucrările de închidere în subteran au fost mai ieftine decât se estimase.

SNÎMVJ mai are de achitat și taxa pe stâlp (taxa pe construcții speciale) în valoare de un milion de lei pe an. Din aceasta a plătit contravaloarea aferentă primului trimestru, adică 250 mii lei.

Taxa de exploatare și redevența costă minele neviabile aproximativ 3 milioane de lei anual. Și această taxă a fost achitată doar parțial, respectiv 650 mii lei pentru primul trimestru.

Nici la impozitele datorate primăriilor din Valea Jiului pe raza cărora SNÎMVJ are active nu s-au făcut plăți în totalitate. SNÎMVJ are anual de achitat taxe și impozite locale în valoare de un milion de lei, dar a achitat până acum doar 300 mii lei.

În 4 martie, Guvernul a aprobat alocarea unui ajutor de stat în sumă de 143,475 milioane de lei în cursul acestui an pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. Subvenția este suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Din suma totală de 143,475 milioane de lei, se acordă 93,3 milioane lei pentru  produsul huilă  energetică  livrat de minele neviabile, suma fiind destinată acoperirii pierderilor aferente producției curente. Diferența, respectiv 50,1 milioane lei, este alocată pentru plățile compensatorii (25,85 milioane lei) și pentru lucrări de închidere a minelor (24,3 milioane lei).

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza