Subvențiile pentru energia verde au pus în cap producătorii pe cărbune. În timp ce CEH și CEO mor, România importă energia exportată în Ungaria

252

Sindicaliștii din cadrul complexelor energetice Hunedoara și Oltenia au blamat de nenumărate ori sprijinul acordat de statul român producătorilor de energii regenerabile, în timp ce producătorii pe bază de cărbune au fost îngropați prin impunerea de directori cu carnet de partid și lipsa susținerii din partea statului, deși termocentralele pe cărbune sunt cele care țin în siguranță sistemul energetic național.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, afirmă că Guvernul României dă dovadă de inconștiență pentru că tratează cu indiferență problemele de la CEH și CEO.

”Este o inconștiență a Guvernului României să trateze cu atâta indiferență problemele producătorului care asigură securitatea energetică atunci când ai nevoie de cineva care să producă energie. Dacă România își va permite să își consolideze securitatea energetică cu import de energie din Ungaria sau dintr-o altă țară vecină sau cu energia produsă de către hidrocentrale, eoliene, fotovoltaice sau energia nucleară, eu cred că este un atac la siguranța național”, spune Nica.

Liderul de sindicat susține că prin subvenționarea regenerabilelor, pleacă din România sute de milioane de euro, iar cheltuiala este suportată de români, pe factura de energie. Potrivit lui Nica, statul român are obligația de a asigura securitatea energetică a țării, condiții în care nu poate lăsa producătorii de energie pe bază de cărbune să se închidă.

”Am cerut celor de la ANRE, unde am găsit la oameni care au primit cu înțelegere solicitarea noastră de a introduce pe factura de energie electrică acea taxă de siguranță energetică națională, taxă din care productorii care asigură securitatea energetică a României, respectiv Hunedoara și Oltenia să poată să primească acest sprijin financiar pentru a nu intra în faliment”, a mai spus Nica.

Zilele trecute, directorul de la CEO, Laurențiu Ciurel, spunea că au crescut foarte mult importurile de energie din Ungaria. Ciurel afirma că energia importată din Ungaria e de proveniență românească.

“Energia verde, care este subvenţionată, este dusă peste graniţă la preţuri mici şi importată la tarife mult mai mari, prin intermediul unor diverşi furnizori”, afirma Ciurel.

Conducerea CEO a cerut tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul României, să investigheze această situaţie care ar fi fost creată deliberat de ANRE. Menținerea acestei stări nu înseamnă altceva decât pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, închideri de companii şi pierderea a mii de locuri de muncă.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza