Tavanul din abatajele minei Lonea se surpă din cauza lipsei echipamentelor de susținere 27 septembrie 2015 Leave a comment

254

Două abataje ale minei Lonea s-au surpat pe o distanță totală de aproximativ 20 de metri, din cauza lipsei susținerii și a plasei de sârmă vechi și ruginite. Oamenii spun că dacă nu vor primi cele necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, întrucât își pun viața în pericol, vor recurge la proteste, iar ITM-ul care a fost anunțat că nu a existat o obturare a abatajului, va merge, luni, în control la mina Lonea, după o săptămână de la producerea evenimentului.

Minerii de la Lonea sunt în pericol, din cauza lipsei celor necesare pentru susținerea abatajelor, acest lucru fiind demonstrat duminica trecută când la abatajele 26 și 34 s-au surpat.

”Probleme au fost la abatajul 26 pe o distanță de 8 metri. Avem lipsă de stâlpi și grinzi de susținere pe abataj. Au fost armate coloanele de grinzi la un distanță mai mare decât în monografia de armare din cauza lipsurilor. S-a lăsat plasa și au plecat ca la domino. Nu a fost însă obturat aerajul”, a declarat, pentru GDD, directorul minei Lonea, Gabriel Petrescu.

Potrivit minerilor de la Lonea, surpare a existat, pe circa 5-6 metri, și la abatajul 34.

”S-a surpat tavanul de rezistență. Plasa e foarte putredă și ne lipsesc grinzile și stâlpii de susținere. Au fost surpări la ambele abataje cu frontal clasic. Din fericire nu au existat accidentați, minerii au luat-o la fugă”, spun angajați ai minei Lonea.

Conducerea unității miniere spune că s-a dat un permis de lucru pentru ocolirea zonei surpate, lucru confirmat și de angajați.

”S-a făcut program de ocolire a surpării, dar nu știm cu ce, pentru că și pentru ocolire avem nevoie de transportor, de grinzi, de stâlpi, de plasă. Surparea a prins cinci sau șase secțiuni ale transportorului, stâlpi…”, mai spun minerii.

Vasile Păduraru, liderul de sindicat de la mina Lonea, spune că situația nu mai poate continua în acest fel, viața minerilor fiind pusă în pericol.

”Săptămâna aceasta voi face o adresă către directorul general. Nu se mai poate lucra în aceste condiții. Locurile de muncă sunt puse în pericol și tot în pericol este și viața minerilor din cauza lipsurilor materiale. Ori ni se asigură ceea ce avem nevoie pentru a ne putea desfășura activitatea, ori oamenii amenință cu proteste, întrucât lipsurile sunt foarte mari atât la abatajele frontal clasice cât și la cel cu banc subminat”, a declarat Vasile Păduraru.

Reprezentanții ITM Hunedoara susțin că nu au fost anunțați de nicio surpare la mina Lonea, deși incidentul s-a petrecut în urmă cu o săptămână.

”Am fost anunțați că s-a lăsat plasa, fără obturarea abatajului. Vom merge în control”, a spus, duminică, pentru GDD, Ileana Bodea, șefa SSM din cadrul ITM Petroșani.

Noul director general al Complexului Energetic Hunedoara, Emil Floruț, a spus că de la preluarea funcției a fost informat despre foarte multe lucruri, spunând că date despre situația de la mina Lonea va oferi când se va întoarce de la București.

La finele lunii august, echipa administrativă din fruntea Primăriei Petrila a coborât în subteranul minei Lonea. La ieșire, cei doi edili au remarcat lipsurile grave din activitatea minieră, susținând că viața minerilor e mereu în pericol, însă la suprafață nimeni nu a încercat niciodată să le rezolve, măcar o parte din cele necesare.

Și la nivel de ITM se știe că minele din Valea Jiului au probleme cu echipamentele de susținere, nu de puține ori inspectorii de muncă susținând că la nivelul unităților miniere aceste probleme se rezolvă numai când se amenință cu închiderea locurilor de muncă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza