
Teritoriul administrativ al orasului Petrila are un bogat fond turistic, de un farmec aparte si un pitoresc deosebit:
La sud se afla o salba de lacuri glaciare, accesibile pe valea Jietului, din DN 7 A, la cca 11 km de localitatea Jiet, trecand printr-o frumoasa zona peisajera, prin cheile Jietului, rezervatie naturala de gradul IV.
Pe valea Taii, trecand prin cheile Taii, de asemeni rezervatie naturala de grad IV, apoi pe valea Auselului, pe un drum forestier in stare buna, pe cale de catalogare ca drum judetean prin prelungirea acestui drum pana la cabana si lacul Sureanu, de asemenea arie naturala protejata.

Stâna veche din Muncelul Dobrăii
Situata în depresiunea intramontană formată de masivele muntoase Parâng, Capra, Şurean, Munţii Leşia şi Roşia, la o altitudine medie de 700 m, localitatea Petrila, care este atestată de peste 550 de ani, beneficiază de o suprafaţă impresionantă , adică de peste 55.000 de ha, incluzând păşunile alpine şi pădurile.
Dacă vrei să ajungi în zona marilor platouri montane ale Petrilei, venind dinspre Petroşani sau Deva, pe DN 66 A din zona Primăriei (Consiliului Local Petrila) de la confluenţa Jiului Ardelean cu Jieţul, ţi se deschid câteva variante de o atractivitate greu de egalat între frumuseţile din Patria Română.
Astfel, lăsând în urmă zona Lunca, pe stânga şi cotind la 90o, străbaţi satul suburban Taia pe un drum betonat până în apropierea Cheilor Tăii, vreo 2-3 km.
Cheile Tăii, sălbatice, (Peştera Iepurilor, Peştera lui Garaf, unele încă neexplorate) fac parte dintre atracţiile unui traseu străvechi, străbătut, în lungul timpului, de mii şi mii de turişti (însemnat cu trunghi albastru pe fond alb). Drumul forestier, destul de bine întreţinut, intersectează mereu firul pârâului Taia şi, la o distanţă de 7-8 km de şoseaua principală a localităţii Petrila, trece pe lângă binecunoscuta cabană Lunca Florii, aflată înspre Prisloape, la cca 150m distanţă, cabană aflată într-o mult-aşteptată renovare (altitudinea de cca 800 m).
După încă doi kilometri, în zona Gura Popii, sub mirabilele Poieni ale Dobrăii sau Corbului, ajungi la un adevărat nod de legătură şi confluenţă: un drum spre stânga, pe lângă afluentul Ştevia, cu ramificaţie spre Valea Preutesei (la 2 km), drum lung de peste 9 km, până la poalele munţilor Ştevia şi Dobraia.
Cantonul Districtului 2 Taia
De acolo, pe străvechile poteci ale oierilor, se ajunge până sus, cu fruntea mai aproape de stele, la peste 1800 m altitudine, în Ştevia, Izvoarele Tăii sau Dobraia, unde primăvara, vara sau toamna eşti impresionat de marea diversitate a florei şi faunei, iar iarna poţi folosi nişte adevărate şi splendide pârtii naturale, de schi şi săniuş, de toate gradele
Dar, de la nodul de legătură din Gura Popii, unde sunt, renovate, cabanele lui Androne (Păducel) şi a Districtului nr. 2 Taia din cadrul Ocolului Silvic, dacă ţii drumul tot înainte, urmărind acelaşi însemn al triunghiului albastru pe fond alb, după alţi 2 km ajungi la o altă confluenţă, a Bretcuşului cu Auşelu, la un pod străvechi, o adevărată confluenţă a legendelor şi întocmirilor naturale de excepţie, unde omul începe să trăiască altcumva, să lege în el timpul şi sufletul pământului pe care calcă.
Cheile Tăii – Lunca Florii – Auselu – Sureanu
Cheile Tăii
Pornind de la Petrila drumul auto ne conduce pe Valea Taia, strabate Cheile Tăii, scurte dar pitoresti, cu pereti prapastiosi, sculpati in bara calcaroasa a Pietrei Lesului, ce ofera posibilitati de practicare a alpinismului, fiind amenajate trasee cu grade diferite de dificultate:

Alpinism in Cheile Tăii
Rezervatia Naturala Cheile Tăii este situata in partea nord-estica a Depresiunii Petrosani, la contact cu Muntii Sureanu, la 6km nord de Petrila, judetul Hunedoara, avand o suprafata de cca doua hectare.
Accesul in rezervatie se face din DN66, pana in orasul Petrila, apoi pe drumul forestier Taia-Auselu. Principalul punct de atractie al rezervatiei este reprezentata de cheile paraului Taia, unul dintre afluenti principali ai Jiului de Est.
Cheile sculptate in calcarele jurasice ale Pietrei Lesului se află la o altitudine cuprinsa intre 730 si 1150m si au o lungime de câteva sute de metri, cu stânci abrupte, grote, vârfuri de stâncă de-o parte si alta a drumului forestier.
In zona respectiva, exista soluri clinohidromorfe (soluri negre de faneata umeda) si rendzine, care s-au format pe calcare in conditii de umiditate ridicata, caracteristica solurilor de padure. Cea mai mare parte a regiunii este acoperita cu paduri de foioase, care, pe alocuri, ca urmare a activitatii umane, au cedat locul pasunilor si fanetelor. Suprafata propriu-zisa a ariei protejate este formata din stanci, pe care se afla foarte putina vegetatie, din cauza lipsei solului; majoritatea plantelor care reusesc să trăiească aici sunt din categoriile ierburi si arbusti.
Cheile Tăii reprezintă o zonă cunoscută iubitorilor de trasee montane, dar şi alpiniştilor. Pereţii calcaroşi ai cheilor au fost de multe ori spaţiul perfect pentru competitii de escaladă si alpinism, dar si un spatiu de de antrenamente pentru trupele de vânători de munte ce se aflau în cazarma din Petrosani.
In anul 1983 au fost puse bazele echipei de alpinism a Clubului Jiul Petrila care, pe langa participarea la competitii interne, a realizat amenajarea unor trasee de escaladat in Cheile Taii. Superbele chei, sapate in calcarul Muntilor Sureanu si declarate monument al naturii, au devenit, in acest fel, o baza sportiva care a intrat in circuitul competitiilor de profil.

Refugiul Alpinistilor ridicat in memoria alpinistilor ce si-au pierdut viata
in Retezat in 2 martie 1978.
Cabana Lunca Florii
Ajungem la cabana Lunca Florii, situată pe partea stângă a văii, deasupra zonei denumită de localnici Lunca Florii.

Cabana Lunca Florii – la confluenta Vaii Popii cu Auselu.
Acesta cabana are o capacitate de cazare pentru 24 persoane iar pitorescul locului este deosebit.
Pornind de la Petrila drumul auto ne conduce pe Valea Taia, strabate Cheile Taii, scurte dar pitoresti, cu pereti prapastiosi, sculpati in bara calcaroasa a Piterei Lesului, ce ofera posibilitati de practicare a alpinismului, fiind strabatute trasee cu grade diferite de dificultate (traseul Hornul cu doua lungimi de coarda si grad de dificultate 4A ; traseul Grotei cu doua lungimi de coarda si grad de dificultate 3B ; traseul „Piatra Rosie”, „Minerul” si „Zetu” cu 4 lungimi de coarda si grad de dificultate 5B) si ajungem la cabana Lunca Florii.
Cabana Lunca Florii
Cabana de vanatoare Auselul
Situata la 1024 m altitudine, de unde poteca marcata urca apoi inspre Varful Brates, pe sub Varful lui Pătru, unde se gasesc urmele unui castru roman de mars.

Cabana de vânătoare Auselu
Cabana Sureanu
Principala baza turistica a masivului si punct de plecare inspre Sebes, Oasa si Cugir, Obarsia Lotrului si ansamblul de Cetati Dacice ce altadata aparau Sarmisegetuza Regia.
Situată în apropierea iezerului Sureanu, cabana se află în administrarea MApN, dar este deschisă turistilor si oferă cazare la preturi modice, atunci când în zonă nu au loc aplicatii militare.
Iezerul Sureanu

Cheile Jietului – Mija – Cabana Groapa Seacă
Cabana Jiet
Se afla pe malul drept al Jiului de Vest si accesul se face din DN. 66. Acesta cabana are o capacitate de cazare de 23 persoane, si este situata in marginea unei paduri de fag. Cabana are teren propriu de fotbal, teren de tenis si este conectata la retea electrica a localitatii.



Cabana Mija Jiet
Cabana este situata in Muntii Parang, langa drumul Petrosani – Obarsia Lotrului – Voineasa, intr-o rezervatie naturala cu un peisaj de exceptie.
Singura constructie pe o raza de cativa kilometri, Cabana Mija constituie o locatie ideala pentru relaxare.
Situata in apropierea domeniului schiabil Transalpina (Vidra), Cabana Mija este ideala pentru amatorii sporturilor de iarna.
Imprejurimile ofera posibilitati multiple de drumetie montana sau pescuit.
Cabana Groapa Seaca
Este situata pe soseaua DN 7A la o altitudine de 1598 m, intr-un cadru pitoresc, inconjurata de paduri adanci de conifere si foioase, cu posibilitati de cazare de 33 locuri. Ea reprezinta ultimul punct de intrare in muntii Parâng.
Continuand drumul cu masina se poate ajunge la Obarsia lotrului, lacul de acumulare Vidraru si Voineasa si mai deparate in Râmnicu Valcea si Sibiu.
Cimpa – Tirici – Cabana Voivodu
Cabana Voievodu
Un alt traseu pitoresc: Petrila – Lonea – Cimpa – prin Tirici, pe valea raului Jiul de Est la cabana Voievodu. La nord-est, pe valea paraului Voievodu si Bilele, traseul continuă înspre Sureanu. Spre sud-est, se poate ajunge la Obârsia Lotrului.

Cele 10 „porunci” ale calatorului pe munte
1. Sa nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile. Tu trebuie sa invingi muntele , nu el pe tine.
2. Sa pregatesti in amanunt orice excursie, fie ca vei merge singur, ori cu prietenii sau cu ghizii.
3. Sa nu uiti in munti ca esti o fiinta civilizata. Bucuria si puterea nu se confunda cu mitocania, brutalitatea si grosolania.
4. Sa nu profanezi peisajul pe care il strabati si sa nu impodobesti natura cu cioburi de sticla, hartiute, cutii de sardele si alte ramasite.
5. Fii bun camarad ! Daca esti conducator, evita sa fii autoritar si incapatanat, increzut sau ingamfat.
6. Respecta cabana tot asa cum iti respecti propria casa. Ea ti-a iesit in drum ca sa te apere. Nu o transforma in local de noapte, n-o pangari.
7. Nu fura! Nu fura altora nici linistea, nici singuratatea ce-o cauta, nici perspectiva. Nu fura nici florile pe care natura le-a creat pentru toata lumea. Sa vezi in munte un paradis in care te-ai asezat ca un nou Adam, ajuta-l sa-si pastreze originalitatea si sfintenia.
8. Nu minti, nu exagera, nu fi laudaros! Chiar si ascensiunea cea mai dificila este putin lucru fata de alte realizari omenesti. Respecta oamenii si locurile, aminteste-ti mereu ca nu esti decat un oaspete trecator pe aceste meleaguri.
9. Apara onoarea asociatiei tale si nu numai a aceleia a carei insigna o porti, ci si a acelei mari comunitati care ti-a facut accesibila lumea muntilor si care serveste o mare idee, nu numai confortul tau.
10. Nu profana muntii prin mania recordurilor. Intelege-le sufletul !
Pentru orice tura montana, un turist trebuie sa aiba un minim de echipament ce consta in:
Bocanci de munte este cel mai mai important element in confortul sau disconfortul unei ture;
Haine specializate pentru munte (impermeabile, dar respirabile, calduroase/racoroase si comode);
Lanterna, preferabil frontala;
Harta zonei;
Trusa medicala;
Apa si alimente (chiar daca este vorba de o tura scurta)
Rucsac adaptat la durata si dificultarea traseului.
Europa este un continent
Petrila, un mic univers!
VA ASTEPTAM CU DRAG.
REALITATEA PETRILEANA
www.realitateapetrileana.ro