Un nou festival de muzică populară, găzduit de Valea Jiului

259

Muzica autentică românească pare să prindă rădăcini în județul Hunedoara. Următorul final de săptămână pregătește un alt festival de muzică și dans popular în Valea Jiului. Festivalul se va desfășura la Casa de Cultură Ioan Dulămiță din Petroșani, în data 25 octombrie, și este un festival național, unde vor participa soliști și ansambluri folclorice din toată țara.

Festivalul național are și un concurs structurat pe patru categorii, soliști vocali, instrumentali, ansambluri folclorice și obiceiuri și tradiții. Premiile sunt unele importante ce îi pot propulsa pe tineri la un alt nivel. Este vorba despre peste 100 de locuri la un festival internațional ce va avea loc în 2015 în orașul Piacenza din Italia.

„Am organizat acest festival cu intenția de a selecta, lansa și promova talentele din toată țara. Vrem să educăm și să influențăm tinerii să se îndrepte spre cultura autentică românească. Cei care vor participa la acest festival-concurs vor avea prilejul de a asculta piese valoroase ale muzicii populare, iar câștigătorii vor primi cupe și medalii, dar și cel mai important, invitații la un festival internațional ce va avea loc în Italia. Deocamdată s-au înscris tineri din județul Neamț, Harghita, Arad, Sibiu, Covasna, Dolj și județul Hunedoara. În juriu vor fi prezenți interpreți cunoscuți de muzică populară, coregrafi, dar și realizatorul unei emisiuni de la postul de televiziune Hora TV”, a declarat, pentru GDD, Lucia Neamțu, președinte al Asociației Culturale „Friends forever” din Târgu Mureș.

Acest festival se află la prima ediție și a fost botezat „Momârlanii gazde bune”, dar până acum nu s-au înscris foarte mulți interpreți din județul Hunedoara. Pentru a se putea înscrie la acest festival, cei care doresc să participe trebuie să plătească o taxă de participare de 10 lei de persoană pentru cei din ansambluri și 30 de lei pentru interpreții care vor evolua individual. Nu există limită de vârstă.

De organizarea acestui festival se ocupă două asociații culturale „Junii Petrileni” și „Friends forever” din Târgu Mureș. Spectatorii au intrarea gratuită și vor putea viziona spectacolul, sâmbătă, începând cu orele 12:30.

Iulia BĂLUȘĂ

 

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza