Un proiect controversat şi considerat de către jurişti că nu respectă legea / Împarte din nou Consiliul Local Petrila în două

305
de Corneliu BRAN
►Primarul Păducel: „Eu, dacă cineva crede că vrea să mă facă omul negru în faţa funcţionarelor, vineri, când mă întorc, le voi aduna la birou şi o să le explic cum stă situaţia…”
Şedinţa ordinară de Consiliu Local Petrila a avut pe ordinea de zi 18 proiecte de hotărâre, la care s-a mai adăugat unul suplimentar (şi controversat…). Trei proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi de către iniţiator, primarul Ilie Păducel, absent de la şedinţă. Au fost retrase proiectele privind: „alocarea sumei de 25.472 lei ADI Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor reprezentând contribuţia primăriei pe anul 2015 ca membru asociat”; „darea în folosinţă gratuită a terenului de fotbal sintetic din incinta Stadionului Parângul Petrila, proprietatea oraşului, către Clubul Sportiv Inter Petrila”; „aprobarea închirierii prin licitaţie publică a păşunilor din proprietatea privată a oraşului”.
Toate proiectele rămase au fost aprobate în unanimitate de voturi, cu excepţia proiectului nr. 1 (consilierul Cornel Preda s-a abţinut) şi a proiectului suplimentar contestat de comisia juridică şi de Doru Boantă, directorul de la Taxe şi Impozite. Pentru acesta au votat „pentru” 11 consilieri (grupul de consilieri social-democraţi, cei doi consilieri independenţi, viceprimarul Jurca şi preşedintele de şedinţă şi iniţiatorul proiectului, fadul consilier Florin Ţurcaş).
Conform proiectului aprobat la şedinţa de ieri, de la bugetul local ar trebui să se aloce 24.300 lei pentru „manifestări dedicate Zilei de 8 Martie”. Executivul susţine că n-are bani (cu excepţia viceprimarului care a votat pentru adoptarea hotărârii…), comisia juridică şi secretarul oraşului spun că proiectul nu e legal! Într-un final, Prefectura Hunedoara va decide…
„Victorie”, dar cu ce cost? 
Pe linie politică şi de imagine în faţa funcţionarelor din cadrul Primăriei Petrila, PSD a repurtat ieri, 25 februarie, la şedinţa de consiliu local o „victorie de ţinut minte”, după cum s-a exprimat plastic unul dintre consilierii locali la celebrarea victoriei de după şedinţă. La această „victorie”, după glasurile pesediştilor, „circ şi jocuri murdare” după glasul unor consilieri de la PDL, PC, PNL sau PP-DD, au contribuit din plin şi au participat, ca într-o mică troică, consilierii independenţi desprinşi din PP-DD (când cu ordonanţa cu trecerea la alte partide), Doru Ghiura şi Constantin Pădure, dar şi fadul consilier Florin Ţurcaş (PC), cel care a venit cu ideea acestui proiect, după cum s-a spus în sală. Interesant că celălalt consilier PC, Ioan Temneanu, nu s-a raliat cu colegul de partid, considerând că proiectul nu e valabil şi nu va trece de comisia juridică din Prefectura Hunedoara. Să vedem însă ce va spune şi prefectura, din moment ce proiectul care prevedea „aprobarea alocării din bugetul local a sumei de 24.300 lei pentru organizarea de manifestări legate de Ziua de 8 Martie nu are anexat niciun program al cheltuielilor”, după cum a precizat în plen Toma Vărgatu, juristul oraşului, şi nu are nici avizul comisiei juridice! Probabil că „hotărârea de consiliu, cu bune intenţii pentru funcţionarele noastre”, va fi respinsă, ca atâtea altele. Din acest punct de vedere, dar şi al absenţelor Consiliul Local Petrila se află în top 3 judeţean, ceea ce ar trebui să dea de gândit aleşilor locali.
Pro şi contra 
Discuţiile pe seama acestui proiect, devenit hotărâre prin cele 11 voturi exprimate, ar fi multe şi ne-am încadra cu greutate în spaţiul alocat. De aceea nu vom da prea multe exemple şi nu vom face comentarii, lăsând „combatanţii” în prim-plan.
V-am redat mai sus ce le-a spus juristul Toma Vărgatu consilierilor. N-a fost suficient, consilierul Ţurcaş insistând să se treacă pe ordinea de zi acest proiect şi să fie votat, cu acordul tacit al consilierilor social-democraţi, care îi tot spuneau să-l supună la vot „şi gata!”. Pe bună dreptate, inimoasa consilieră liberală Doiniţa Bălănesc n-a fost de acord cu votarea acestui proiect: „Nu înţelegeţi, domnule Ţurcaş, că eu şi colegii mei nu avem proiectul în mape!? Ce să votăm?”. S-a găsit imediat soluţia, fiind trimis un funcţionar să facă copii şi să fie dat fiecărui consilier proiectul. Numai că, surpriză, xerox-ul din incinta casei de cultură avea tonerul gol, aşa că… „pauză de gustare”, după cum a spus preşedintele de şedinţă Ţurcaş, uitându-se la „bunătăţile” de protocol de pe masa de lucru, niscai covrigei, alune şi alte chestii de ronţăit. S-a aşteptat cinci minute, după care a venit o altă soluţie: „Ca să nu aşteptăm, propun să votăm ordinea de zi în forma actuală, iar când vine cu hârtiile şi vedeţi proiectul vom vota trecerea lui sau nu pe ordinea de zi”. Aşa a fost.
Plata din… indemnizaţia consilierilor
Ajungând la ultimul punct, după votarea lui pe ordinea de zi, aprobată de cei 11 consilieri, au început discuţiile. Timp de o jumătate de oră s-a argumentat pro şi contra proiectului. Cornel Preda a fost printre cei mai vehemenţi, insistând nu atât pe legalitatea proiectului, sau pe faptul că şeful Taxelor şi Impozitelor, Doru Boantă, se tot ridica de pe margine în picioare şi spunea că primăria nu are aceşti bani, ci pe faptul că cei din grupul PDL n-au fost consultaţi de pesedişti şi de Florin Ţurcaş (se înţelegea că dacă ar fi fost consultaţi şi puşi la grupul de iniţiatori ai proiectului, acum consilierul Preda ar fi votat proiectul!). Un alt glas care a fost împotrivă a fost, pe bună dreptate, al consilierului Temneanu. V-am spus mai sus ce argumente a adus, cum la fel v-am spus şi că Doiniţa Bălănesc n-a agreat ideea proiectului. În toiul discuţiilor, liberala a înţepat din nou şi a adus în prim-plan o discuţie de moralitate, acelaşi lucru fiind spus, cam în acelaşi mod şi de cealaltă femeie din consiliul local, consiliera pedelistă Doina Dragomir: „Dacă avem aceşti bani, deşi ni se spune de domnul Boantă că nu există, mai bine i-am da la asistenţă socială, că aţi văzut că la proiectul pe care l-am votat azi că nu sunt bani pentru cele trei ONG-uri importante, care au grijă de copiii noştri”. N-a fost luată în serios această propunere, pe considerentul că se vor găsi bani şi la asistenţă socială, mai ales la rectificare, după cum s-a susţinut de pesedişti, dar şi pentru 8 Martie, „că în fiecare an s-a dat, acum de ce să nu se mai dea, mai ales că proiectul seamănă cu cel de anul trecut, că ne-am interesat şi noi cum stau lucrurile”.
Înainte de votul final, consilierul Matei a spus ferm, încercând să tragă concluzia, deşi n-a fost aprobat de cei 11 consilieri care-l ascultau: „Personal consider că nu este un proiect legal şi cred că este un proiect tendenţios. Dacă vreţi să dăm un fond de premiere pentru femeile funcţionare din cadrul primăriei, consider legal şi de bun-simţ să contribuim fiecare consilier cu o sumă din indemnizaţie, nu din banul public. Aşa ar fi normal”. Nu s-a mai întâmplat nimic, deoarece imediat Florin Ţurcaş a propus trecerea proiectului la vot, 11 consilieri votând proiectul. Printre ei şi viceprimarul Vasilică Jurca, care zâmbea cu satisfacţie spunând: „Proiectul a trecut!”… Ca şi cum el n-ar face din executivul Primăriei Petrila…
Primarul spune că nu sunt bani
Chiar dacă n-a fost la şedinţă, fiind plecat la Bucureşti, primarul Ilie Păducel a aflat telefonic că s-a votat acest proiect. Când l-am sunat, ştia acest lucru. De aceea ne-a declarat în cunoştinţă de cauză: „Am auzit de acest proiect, care este iniţiat de un grup de consilieri. Am discutat înainte de a pleca spre Bucureşti cu secretarul şi, pe bună dreptate, eu, în calitate de ordonator de credite, nu pot fi de acord cu acest proiect, situaţia primăriei noastre fiind mai grea ca în alţi ani în ceea ce priveşte bugetul local. Dacă acest proiect se putea pune anul acesta în aplicare, în mod legal, nu cum a fost propus, îl iniţiam eu, ca primar, în sprijinul angajaţilor noştri. Dar când se poate, se poate, când nu se poate nu se poate iar acum nu se poate. Nu avem bani prinşi în buget, anul acesta, pentru aşa ceva. Noi nu avem bani pentru celelalte activităţi, pentru plata integrală a contribuţiilor anuale în diverse ADI şi asociaţii unde avem responsabilităţi, pentru ONG-urile care au grijă de copiii noştri, pentru asistenţă socială şi multe altele… De unde să găsim bani, cum se spunea în sală? Poate cei care propun astfel de lucruri, într-un an greu pentru bugetul local, se gândesc să-i aducă ei, de-acasă. Nu ştiu, viceprimarul a votat proiectul? Da? Să fie sănătoşi… În calitate de ordonator de credite, pe lângă faptul că ştiu, sigur, că prefectura ne respinge acest proiect, deoarece nu respectă litera legii – şi cred că va fi a treia sau a patra hotărâre respinsă şi poate riscăm să se întâmple altceva! -, nu avem nici bani. Dacă anul trecut şi în alţi ani s-a mai putut, trebuie să se înţeleagă că anul acesta nu sunt destui bani la buget şi avem  multe de plătit şi de făcut pentru oraş. Eu, dacă cineva crede că vrea să mă facă omul negru în faţa funcţionarelor, vineri, când mă întorc, le voi aduna la birou şi o să le explic cum stă situaţia. Dumnealor ştiu că ori de câte ori s-a putut am fost alături de ele, am fost alături de funcţionari, de personal, dar acum nu se poate. Şi, mai ales, printr-o hotărâre de consiliu local care nici măcar nu respectă legea!”.
Concluzia finală, dacă ea există, vă rugăm s-o trageţi dumneavoastră, cititorii…

Comenteaza

Comenteaza