Un sit natural ar putea fi dezvoltat în munții Șureanu

247

Situl „Frumoasa” ar putea dezvolta turismul din orașul Petrila și mai ales din județul Hunedoara.

Siturile Natura 2000 cuprind ariile de protecție specială avifaunistică și siturile de importanță comunitară încadrate în cele cinci ecoregiuni existente pe teritoriul țării, cea alpină, continentală, panonică, pontică și stepică. În Carpații Meridionali, cei de la Natura 2000 vor să realizeze un sit alpin de importanță comunitară. Situl se întinde pe teritoriile a  patru județe, Alba (19%), Sibiu (60%),  Vâlcea (19%) și Hunedoara 2%.

Pentru noi este foarte importantă Petrila, este una din cele mai importante părți de intrare spre zona turistică unde sunt concepute niște planuri de dezvoltare.  Planul de management va fi un instrument activ de lucru și suntem aici pentru a aduce eventuale completări”, spun membri colectivului GISCOTOP, cei care s-au ocupat de întocmirea proiectului.

Cei care s-au ocupat de proiectul pe fonduri europene au chemat administrația locală din Petrila pentru a dezbate acest subiect.

article_135_578

„Beneficiile sistemului de arii protejate Natura 2000 sunt unele gândite pe termen lung. Constituirea acestei rețele Natura 2000 s-a făcut tocmai pentru a ne păstra minimul de cadru natural în care să putem trăi în următorii 50 sau 100 de ani. Primul beneficiu este păstrarea unor elemente naturale fără de care nu putem trăi. La nivel local există beneficii legate de turism, zona este oricum vizitată, iar dacă se va face într-un  mod responsabil vor exista facilități și programe de vizitare în zonă, crescând numărul turiștilor și numărul de zile pe care îl petrec în zonă comunitățile locale prin intermediul pensiunilor, ghizilor, restaurantelor”, a declarat, pentru GDD, Mihai Zotta, reprezentantul colectivului GISCOTOP.

Cei de la Primăria Petrila au fost de acord cu crearea unui sit comunitar în zona respectivă, însă în cazul în care apare vreo problemă ce va încetini realizarea proiectului pentru domeniul schiabil Șureanu, vor avea un punct de vedere.

 „În principiu nu suntem împotriva proiectului, iar pe noi ne-a interesat să nu ne afecteze înfințarea domeniului schiabil Șureanu, știind că acolo unde sunt arii protejate sunt probleme referitoare la schimbarea destinațiilor terenurilor. Ni s-a promis că mâine vom primi harta exactă să știm limitele și să vedem dacă este afectat domeniul schiabil”, a declarat, pentru GDD, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.

În cazul în care vreo unitate administrativ-teritorială pune probleme în realizarea proiectului, lucrurile vor fi clarificate cu Ministerul Mediului.

„Elaborarea este un proces consultativ, cei din administrații trebuie consultați, iar dacă sunt niște măsuri care trebuie neapărat propuse pentru ca anumite specii și habitate să se mențină, se atașează planului de management eventualele observații negative care nu se pot elimina de către Consiliul Județean Alba în calitate de administrator. După consultări tot ce se poate modifica se va modifica, dacă există un caz în care ceva duce la distrugerea unor specii sau habitate, atunci se propune planul de management așa cum a fost gândit și se anexează observațiile oficiale ale acelei entități și se trimit la Ministerul Mediului care poate lua decizia de a modifica, accepta sau aproba ce se întâmplă ulterior”, mai spune Mihai Zotta.

Situl de importanță comunitară „Frumoasa” are o suprafață de 137.115 hectare, arie de protecție specială avifaunistică cu o suprafață de 131.182 hectare.

Estimarea costurilor în vederea implementării acestui proiect se facce pe activitățile din planul de management, respectiv pe grupe de activități unde acestea se pot grupa, costurile fiind centralizate apoi pe subprograme și programe.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza