UNPR. Proiect de lege pentru stimularea angajării tinerilor la un prim loc de muncă

211

Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, însoțit de secretarul de stat în Ministerul Muncii-Gabriel Lungu – a anunțat, miercuri, că UNPR a depus un proiect de lege pentru stimularea angajării tinerilor, într-un prim loc de muncă. Ideea a fost una a UNPR, însă pe parcurs la proiectul de lege au aderat și câțiva dintre colegii de alianță ai acestora, social-democrați. Printre inițiatorii propunerii legislative se numără și președintele UNPR, Gabriel Oprea.

Vochițoiu a declarat că proiectul depus miercuri la Senat a intrat în circuitul legislativ și că s-ar putea ca acesta să producă efecte de la începutul anului viitor.

”Am observat de-a lungul timpului că, pe piața forței de muncă, tinerii au o problemă cu experiența la locul de muncă. Credem că această problemă poate fi rezolvată de acest proiect de lege, ce prevede că statul va subvenționa salariul minim pe economie timp de un an și jumătate, de asemenea, va scuti, pe această perioadă, toate taxele aferente angajatului și angajatorului, deci un an și jumătate statul va subvenționa salariul brut, cu toate contribuțiile, unui tânăr între 16 și 29 de ani. Angajatorul, care îl va angaja pe acest tânăr, are obligația ca și el următoarele 18 luni, adică încă un an și jumătate, să subvenționeze, adică să țină în plată acel loc de muncă, astfel încât tânărul respectiv, timp de 3 ani, are garantat un loc de muncă”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Haralambie Vochițoiu, liderul senatorilor UNPR.

Senatorul de Valea Jiului a mai afirmat că, potrivit proiectului de lege, în cazul în care tânărul angajat, dintr-un motiv sau altul, nu se adaptează la locul de muncă, angajatorul trebuie să angajeze în locul lui pe altcineva, în aceleași condiții.

Proiectul UNPR se adresează, anual, unui număr de circa 100.000 de tineri, iar efortul bugetar al statului, este, potrivit inițiatorilor, de aproximativ 15 milioane de euro.

”Este un efort bugetar suportabil, care ar asigura un loc de muncă pentru cel puțin 15.000 de tineri în fiecare an”, a mai spus Haralambie Vochițoiu.

Sursa citată crede că acest proiect legislativ va fi un model de bune practici în toată Europa.

Foto: Agerpres

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza