Urmașa lui Karoly Maderspach, unul dintre descoperitorii huilei din Valea Jiului: ”Este important să descoperim trecutul, pentru că ne influențează prezentul și, de multe ori, viitorul”

266

Valea Jiului pare forțată să își îngroape istoria, însă sunt persoane dispuse să o aducă la suprafață. Într-o perioadă în care mineritul e în declin, un urmaș al unuia din cei care au descoperit, în urmă cu sute de ani, aurul negru din Valea Jiului, e dispus să aducă istoria în prezent. Kinga Maderspach, urmașa lui Karoly Maderspach, a crescut la Budapesta, dar a făcut o pasiune din a-și identifica familia, motiv pentru care vrea să stabilească exact ce au făcut strămoșii ei în Valea Jiului. E conștientă că este o muncă grea, întrucât documentele sunt greu de găsit, însă speră la o colaborare cu comunitatea din Valea Jiului, fiind de părere că „este important să descoperim trecutul„.

De circa 9 ani, Kinga Maderspach vine în Valea Jiului. O zonă care pentru familia ei reprezintă istorie, la fel cum o rudă de-a ei reprezintă istorie pentru Valea Jiului. După ce, prin cercetări ample, și-a descoperit peste 200 de membri ai familiei din diferite țări, vrea acum să afle și dacă are rude în Valea Jiului și ce au făcut strămoșii ei aici. Are un punct de plecare, un fir subțire, însă speră că printr-o muncă bilaterală istoria poate fi scrisă.

Reporter: Ce v-a determinat să vă căutați rădăcinile în Valea Jiului?

Kinga Maderspach: Am pornit să caut orice fel de strămoș. Familia m-a interesat în general. Pe parcurs, am ajuns să aflu foarte multe despre familie, despre cei din Oravița, cei din Rusca Montană, dar am aflat și de implicația familiei în județul Hunedoara. După ce am prelucrat originea familiei din Germania, am aflat toate implicațiile familiei la Rusca Montană, cred că este util și frumos să caut și alte personalități ale familiei. Am venit aici, pentru că acasă, printre documente, am găsit date despre împărțirea unor terenuri. Pe numele străbunicului meu au existat înscrise niște pământuri, fânețe din Bărbăteni, Lupeni, Iscroni. Se pare că sunt înregistrate pământuri și domenii în Valea Jiului pe patru nume diferite din familia Manderspach. Doi din aceștia locuiau în Valea Jiului și ceilalți doi locuiau în Budapesta. Acum mă interesează cum a ajuns bunicul în Valea Jiului, cum a ajuns să cumpere domeniile, ce au făcut. E pură curiozitate.

Reporter: Ce știți despre ceea ce au făcut înaintașii dumneavoastră în Valea Jiului, pentru că din câte am înțeles nu aveți la dispoziție prea multe documente, înscrisuri.

Kinga Maderspach: Ceea ce știu am aflat mai mult din documentele vechi în limba maghiară pe care le-am găsit în diferite locuri, pentru că personal nu prea am de la cine să aflu lucruri despre familia mea din Valea Jiului deoarece această familie are foarte puțini descendenți în viață.

Reporter: Au o legătură cu istoria Văii Jiului, cu mineritul.

Kinga Maderspach: Atunci când am cercetat strămoșii din Rusca Montană, am aflat că descendenții familiei din Rusca Montană au fost cei care au găsit zăcăminte de cărbune în Valea Jiului, care au pronit niște cercetări de exploatare, cercetări geologice despre existența zăcământului din Valea Jiului. Am doar un fir foarte subțire în acest sens și pe acest fir încerc acum să merg mai departe.

Reporter: Au și reușit să extragă huilă din această zonă?

Kinga Maderspach: Împreună cu membrii familiei Hoffman au fost cei care au căutat și au descoperit zăcămintele de cărbune. Atunci când au constatat că în Valea Jiului există zăcăminte de cărbune, probabil că fabrica lor din Rusca Montană a început cercetarea geologică a zăcămintelor de aici. Această colaborare între familia Hoffman și Maderspach a funcționat așa: familia Hoffman avea specialiști care au făcut descoperirea zăcămintelor nu numai în Valea Jiului ci și în alte locuri, iar Karoly Maderspach era un maistru în a stabili calitatea, era absolvent al Academiei și era pregătit pentru a face evaluarea calitativă a zăcămintelor descoperite. Familiile Maderspach și Hoffman au putut lucra doar împreună.

Reporter: Câte de greu e să găsiți informații despre membrii familiei dumneavoastră în România?

Kinga Maderspach: Mult mai greu decât în altă parte. O dată pentru că nu știu limba și în apoi, poate principala cauză, pentru că nu există date puse pe internet, în limba română, de la locații românești. Nu se găsesc și nici nu se pot prelucra vechile documente maghiare. Comparativ cu Germania unde prelucrarea tuturor documentelor este atât de avansată încât și mie, care nu cunosc limba și nici nu sunt expertă, mi-a fost destul de ușor, prin internet, să ajung în posesia unor documente chiar din 1200-1300, e mult mai greu. Nu știm exact unde au ajuns documentele originale de la începuturile secolelor XVII-XIX, în special în 1820-1860.

Reporter: Știu că ați stabilit niște legături în Valea Jiului, niște contacte, sperați să aflați mai multe informații despre ce au făcut membrii familiei dumneavoastră pe aceste meleaguri?

Kinga Maderspach: Aș vrea foarte mult să aflu, dar trebuie să fie întotdeauna o dorință comună. Vreau ca această acțiune să fie făcută în comun, cercetările să fie făcute în comun și împreună să reținem și să dăm mai departe rezultatele cercetărilor. Acest lucru nu se poate face peste noapte, e nevoie de timp. La Rusca Montană am realizat o legătură cu cei din localitate, cu preotul, primarul, comunitatea, conducerea școlii și acest lucru s-a realizat în decurs de 4-5 ani.

Reporter: E posibil ca în urma acestei viitoare colaborări cu cei din Valea Jiului să fie pusă istoria pe hârtie, să fie cunoscut trecutul atât al familiei dumneavoastră cât și al zonei?

Kinga Maderspach: Sper acest lucru pentru că este important să descoperim trecutul, chiar dacă nu a fost trecut comun. Întâmplările din trecut ne influențează prezentul și de multe ori și viitorul. Acum avem un viitor comun. Mi se pare foarte important să facem împreună cele necesare pentru prelucrarea trecutului. În Budapesta avem o asociație familială care funcționează din 2002, în care am cuprins descendenții de toate naționalitățile. Scopul nostru comun este să ne cercetăm familia, să facem trecutul cunoscut.

Reporter: Ce sentiment vă încearcă să fiți într-o zonă care s-a dezvoltat și datorită familiei dumneavoastră pentru că trecutul e unul comun la un anumit punct.

Kinga Maderspach: Sunt foarte mândră de ceea ce am găsit despre membrii familiei, despre toate acțiunile pe care le-au întreprins atât pentru a dezvolta Rusca Montană cât și Valea Jiului, dar și alte locații precum Oravița. Sunt foarte încântată să aflu aceste lucruri. Sunt mândră de cunoștințele pe care le-a avut și le-a acumulat familia și de faptul că toate aceste cunoștințe, în perioada de sute de ani pe care o știu, au fost puse în slujba populației și pentru ajutorarea și îmbunătățirea vieții în diferite zone. Victor Maderspach senior, care s-a născut la Rusca Montană, care a venit în Valea Jiului, primul care a venit și a cumpărat terenuri în Valea Jiului la Iscroni, a adus niște familii de romi – cizmari, căldărari. Le-a creat posibilitatea să lucreze aici și le-a dat și pământ. O dată când am fost la Iscroni și am oprit niște oameni necunoscuți pe stradă și am întrebat dacă numele Maderspach le spune ceva, unii oameni în vârstă și-au adus aminte că au auzit de la bunicii lor ce om cumsecade a fost Maderspach Victor senior, cât de mult s-a ocupat și a ajutat localnicii în toate problemele. Este un sentiment extraordinar de plăcut când afli că după atâția ani se vorbește așa de frumos despre strămoșii tăi. Cum să nu fiu mândră că sunt membră a acestei familii?

Reporter: Veniți de 9 ani în Valea Jiului. Cum vedeți dumneavoastră această zonă, cum vedeți oamenii de aici?

Kinga Maderspach: Când am venit prima dată, am fost primită cu foarte multă deschidere și prietenie de toți cei pe care i-am cunoscut, indiferent de naționalitate. În cei 9 ani, încet s-a mai lărgit cercul și am reușit să găsesc prieteni români din partea cărora simt că mă ajută cu plăcere, din suflet. Am avut nevoie de o perioadă mai lungă ca să pot să realizez o legătură de încredere cu cei din Valea Jiului, atât maghiari cât și români și prin aceștia să pot să aflu care sunt locurile în care pot să încep să caut, să cercetez. Eu nu am vrut niciodată să mă impun în Valea Jiului, ci am așteptat până când Valea Jiului, cei de aici își prezintă interesul față de persoana mea.

 

Fraţii Hoffmann şi Karoly Maderspach sunt considerați deschizători de drumuri, pentru mineritul din Valea Jiului. Totul a început, potrivit a ceea ce se știe la acest moment, din 1858.

 

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza