Va avea un P.U.G. de miliarde

388
de Corneliu BRAN
Poate cel mai important lucru în viaţa unei administraţii publice locale este să aibă finalizat la zi şi aprobat Planul Urbanistic General (P.U.G.). După 1990 mai toate localităţile din ţară şi o parte din Valea Jiului, mai ales după transformările ce au urmat, au schiţat şi apoi, printr-un proiect, au aprobat noile P.U.G-uri., din acel moment ştiindu-se exact ce s-a făcut într-o localitate, ce există şi eventual ce se doreşte în viitor apropiat.
Nu toate localităţile însă şi-au actuali­zat şi aprobat în momentul de faţă Planul Urbanistic General. Petrila este una dintre aceste localităţi. Deşi se lucrează din 2006, nici în momentul de faţă Petrila nu are P.U.G.-ul definitivat, plan care să reflecte cu exactitate schimbările şi transformările oraşului.
L-am întrebat pe primarul Ilie Păducel care este explicaţia. Răspunsul dumnealui pare logic şi-l luăm de bun, deşi credem că ar fi timpul ca şi Petrila să-şi definitiveze şi să aprobe noul P.U.G., cu atât mai mult, cu cât acum se ştie mai exact ce zonă din Petrila se doreşte a fi turistică, ce va fi în locul minei care se închide, iar multe dintre proiectele începute, cum ar fi cele patru blocuri de locuinţe sociale din Lonea, sau altele, sunt acum definitivate sau spre finalizare.
„S-a vehiculat ideea asta de mai demult, că am fi plătit bani pe ceva ce nu avem şi alte lucruri din astea, plus că se umflă sumele plătite de noi ceva de groază… Lucrurile în ceea ce priveşte P.U.G.-ul stau cu totul altfel decât sunt prezentate de unii sau de alţii. Într-adevăr, Planul Urbanistic Gene­ral este în revizuire sau în lucru de o perioadă mai lungă de timp, de undeva din anul 2006. Este afişat şi în holul primăriei pentru consultări sau eventualele completări. Pe baza acestui lucru am făcut şi consultări publice, astfel încât în momentul de faţă cam ştim cum o să arate definitivat P.U.G.-ul. Referitor la plăţile făcute pentru P.U.G., am făcut plăţi conform situaţiilor de lucrări, a materialelor şi documentelor prezentate de către proiectant şi arhitect, avem toate documentele justificative pe care vi le şi arăt, cum le putem arăta oricui interesat, avem tot dosarul. Deci, nu am dat bani degeaba cum s-a afirmat, nici nu i-am risipit, urmând ca P.U.G.-ul să fie gata în viitorul apropiat. Am plătit în jur de 1,45 miliar­de lei vechi, nicidecum două miliarde de lei sau mai mult. Dar încă o dată spun, s-a plătit pe ceea ce s-a lucrat. Mai trebuie să obţinem nişte avize, acum lucrăm la documentaţia necesară pentru obţinerea avizului de la Apele Români şi suntem şi cu această lucrare pe finalizare. Acest P.U.G. va stabili o dată pentru totdeauna limitele administrativ-teritoriale, zonele de intravilan şi extravilan, zonele economice şi a zonele unde se poate construi, inclusiv zonele de agrement şi turistice; practic, toate datele – cu lux de amănunte, atât tehnice cât şi administrative, ale oraşului nostru”.
Pentru că am observat că nu ne-a prea răspuns la ceea ce solicitasem, am întrebat din nou care e motivul întârzierii…
„Referitor la întârziere, vă spun sincer că, în primul rând, nu ne-am grăbit, fiind vorba de ceva foarte serios am analizat foarte bine tot ce se poate trece. Am amânat intenţionat, ca să putem prinde şi zona turistică, acum ştim că va fi Şureanu (înainte nu eram prea siguri, existând şi alte variante), am amânat ca să putem prinde şi blocurile de la Lonea, probabil va veni şi incineratorul pentru gunoi menajer, pe care de asemenea vrem să-l cuprindem în noul P.U.G., şi multe altele. Apoi, o altă cauză a întârzierii este faptul că un an şi ceva doamna arhitect, cu care am avut contractul, a fost bolnavă. Acum a revenit la serviciu şi s-a reapucat de treabă. Lucrăm pe baza P.U.G.-ului actual, avem încă doi ani o perioadă de prelungire, deci suntem în termen. Repet, P.U.G.-ul va fi gata, actualizat la zi, iar banii plătiţi până acum fac ca azi să nu mai avem de dat foarte mulţi bani, ceea ce e foarte bine pentru primărie, ţinându-se cont de problemele bugetului local tot mai mari de la an la an. Eu zic că n-avea rost să ne fi grăbit şi prin 2008 să fi terminat noul P.U.G., deoarece la câte schimbări au fost în Petrila, mai ales din 2008-2009 şi până în 2014, acel P.U.G. ar fi fost demult depăşit.”.

Comenteaza

Comenteaza