Valea Jiului… din viitor. O soluție pentru eliminarea deșeurilor ar putea fi o instalație de distrugere ce nu produce noxe

223

Politicienii din Valea Jiului discută despre o nouă investiție ce va include toate cele șase orașe. Este vorba despre o instalație de distrugere a deșeurilor, fără a elibera în atmosferă niciun fel de noxă.

„Este o chestiune aflată la nivel de discuție, am stat de vorbă doar cu patru dintre cei șase primari, (Ilie Păducel, Tiberiu Iacob Ridzi, Nicolae Dunca și Cornel Resmeriță), ai localităților din Valea Jiului și și-au dat acordul să facem o investiție pentru deșeurile din Valea Jiului. Există un concern italian care vrea să investească în jur de 90 de milioane de dolari pentru a crea o instalație de distrugere până la nivelul de plasmă, fără niciun fel de fum, fără niciun fel de noxă, de miros, toate deșeurile din Valea Jiului. Mai mult decât deșeurile, această instalație are capacitatea să reclicleze înclusiv materialul steril, astfel încât să reabilităm din punct de vedere estetic Valea Jiului”, a declarat, Haralambie Vochițoiu, senatorul Văii Jiului.

Instalația are nevoie de 125 de tone de deșeuri pe zi, iar în cazul în care nu se vor cumula vor fi folosite halde de steril.

„Am studiat înțelegerea pe care Mircea Ioan Moloț în urmă  cu vreo doi ani de zile a făcut-o cu primăriile din Valea Jiului, pentru groapa de gunoi de la Băcia și unde mulți primari credeau că trebuie să ducă tot acolo. O groapă de gunoi rămâne tot o groapă de gunoi, iei gunoiul de la mai mulți oameni și îl duci într-un loc, dar el rămâne acolo”, mai spune Vochițoiu.

Potrivit senatorului, această instalație reciclează gunoiul și îl transformă în motorină, în zgură și în energie termică. Instalația va produce energie termică pentru câteva mii de apartamente din Valea Jiului.

„Prețul gunoiului în Valea Jiului s-ar fi triplat în prima fază și asta ne mai lipsea, după un preț majorat la apa potabilă, să vină un preț exagerat la gunoi. Sper ca începând cu finalul acestui an să înceapă lucrul la această instalație astfel încât cetățenii din Valea Jiului să plătească un preț mai mic decât plătesc astăzi și nu de trei ori mai mult așa cum se pregătea Consiliul Județean să ne ia în aproximativ un an de zile”, mai precizează senatorul.

Senatorul spune că s-a interesat și despre funcționalitatea acestui tip de instalație și spune că în Austria chiar este funcțional acest sistem. Procedeul de descompunere al deșeurilor se întâmplă la nivel de moleculă și prin diferite adaosuri chimice, cei care se ocupă decid câtă motorină și câtă zgură vor să obțină.

„Am înțeles că în acest moment este o astfel de instalație la Călărași și una în Maramureș. Una dintre aceste instalații funcționează și poate fi văzută în Viena, în centrul orașului”, mai spune Vochițoiu.

Instalația va fi montată undeva între Petrila și Petroșani. În perioada următoare reprezentantul Văii Jiului în Parlament va finaliza discuțiile și cu ceilalți doi primari, Gheorghe Ile și Dănuț Buhăescu.

Potrivit lui Vochițoiu, instalația va fi funcțională în maximum doi ani de la încheierea demersurilor, dacă primarii vor fi de acord cu acest sistem.

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza