Varianta prin care cei 60 de mineri de la Petrila vor ajunge la Lonea, încă necunoscută

229

Minerii de la Petrila vor ajunge la Lonea, așa spune directorul Complexului Energetic Hunedoara, Emil Foruț. Încă nu se știe varianta în care ortacii de la Petrila vor ajunge la Lonea, însă Emil Floruț spune că vor fi respectate procedurile legale.

Brigada de producție de la mina Petrila, unitate ce aparține de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului și a cărei activitate extractivă va înceta la finele acestei luni, va ajunge la CEH. Cei 60 de mineri de la Petrila sunt doriți la mina Lonea, împreună cu o parte din cele existente pe galeriile din mina ce se va închide, astfel încât la Lonea să poată fi pus în funcție un abataj.

Cum cele două unități minier fac parte din două societăţi diferite, nu se știe la acest momentu procedura prin care cei 60 de mineri de la Petrila vor ajunge la mina Lonea.

Directorul general al CEH, Emil Floruț, spune că se vor respecta procedurile legale și că există variante de a angaja personal atunci când există deficit de personal.

„Trebuie să stabilim toate condițiile legale. O să urmăm procedurile legale, astfel încât să nu lezăm interesele societății (SNÎMVJ-n.r.) și ale oamenilor. Nu poți să pui oameni dintr-o parte a Văii să lucreze în cealaltă parte a Văii”, a spus, pentru GDD, Emil Floruț, directorul CEH.

Întrucât minele Petrila și Lonea fac parte din societăți diferite, nu se poate pune în discuție transferul personalului. Așa că în vigoare a rămas angajarea minerilor de la Petrila la CEH, după ce aceștia își fac lichidarea de la SNÎMVJ. De remarcat că până la acest moment, toate angajările care au avut loc la CEH s-au făcut în urma unui concurs. Excepție au făcut angajările din toamna anului trecut. Atunci, în luna octombrie, premergătoare alegerilor pentru prezidențiale, echipa politică de la CEH și politicienii care i-au susținut au încadrat 90 de respinși de la concursul din mai. A fost o strategie politică, acțiunea având ca scop inducerea ideii că dacă se va vota cu PSD-ul atunci vor continua angajările în minerit.

Angajați ai minei Lonea declarau pentru GDD că așteaptă ca de la 1 noiembrie să vină brigada lui Cenușă, asta pentru că nu au oamenii necesari cu care să dea drumul unui abataj. Ba mai mult, minerii de la Petrila ar trebui să plece la Lonea și cu echipamentele dintr-o galerie.

Deși s-a vorbit despre angajări la unitățile miniere din cadrul CEH, Consiliul de Administrație al societății a pasat responsabilitatea la directorul general.

Mutarea minerilor de la Petrila la Lonea ar urma să aibă loc începând cu 1 noiembrie, asta pentru că la 31 octombrie activitatea extractivă de la Petrila va înceta, subteranul urmând a fi închis până la finele acestui an.

La momentul în care minele din Valea Jiului s-au împărțit în viabile și neviabile cele două părți s-au angajat ca în cazul în care Complexul Energetic Hunedoara are nevoie de personal și face angajări,prioritate să aibă personalul calificat de la minele neviabile. Până la acest moment acea înțelegere nu a fost respectată.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza