Varianta rezerva de stat a picat. CEH-ul va cumpăra cărbune. Din import sau din Banat

332

Constituirea rezervei de stat din huilă reprezintă o altă poveste nemuritoare depănată pentru angajații CEH și populația din județul Hunedoara. Cu iarna care bate la ușă, cu elevii din Petroșani ținuți mai bine de o săptămână în frig, oficialii din energie au pasat din nou problema în curtea Complexului.

Consiliul de Administrație al CEH a aprobat, miercuri, achiziționarea a 100 de mii de tone de huilă. Nu contează de unde vine, din Australia, Africa, Anina sau orice altă parte a României în care se mai ”exploatează” huilă, important e să ajungă în stocurile termocentralelor care numărau miercuri doar 25.000 de tone.

Directorul general al CEH, Emil Foruț, spunea miercuri, pentru GDD, că nu reprezintă o problemă constituirea stocului necesar pentru iarnă, întrucât ”la CEH au început să vină ofertele din toate părțile„.

Informațiile GDD arată că cele 100 de mii de tone de huilă pe care le va achiziționa CEH reprezintă depozitul de la Anina, acela pe care fosta conducere a societății nu l-a putut achiziționa pentru că nu era „reglementată„ proveniența.

Potrivit informațiilor GDD, în centrul orașului Anina era o vale, care în perioada 1910-1920 a fost umplută cu praf de cărbune ce pe vremea aceea nu putea fi utilizat. Reziduurile provenite din activitatea extractivă au fost depuse acolo, așa că zona nu a prezentat interes pentru nimeni. La momentul în care a început ecologizarea zonei, pentru că în apropiere sunt mai multe blocuri, s-a descoperit și o cantitate de peste 100 de mii de tone de huilă pe care primăria și societatea cu care s-a asociat în vederea ecologizării perimetrului vrea să o comercializeze. Așa că a contactat, încă din primăvară, principalul furnizor de huilă din România, Complexul Energetic Hunedoara, societate care se confruntă cu o criză de huilă. La Anina a funcționat o mină de huilă care până în anul 1998 a făcut parte din Regia Autonomă a Huilei, deprinzându-se apoi, la momentul creării Companiei Naționale a Huilei în Societatea Minieră Banat-Anina.

Floruț a spus pentru GDD vrea să cumpere huila, dar să o plătească doar începând de anul viitor. Garanția acordată furnizorilor este, după cum singur spune, asigurată chiar de el, directorul Emil Floruț.

Luna trecută, ministrul Energiei spunea că este nevoie de un import de huilă pentru a asigura cărbunele necesar termocentralelor din Hunedoara și că importul de huilă va fi asigurat de Administrația Națională a Rezervelor de Stat.

”Noi facem hârtiile acum (pentru constituirea rezervei de stat din huilă-n.r). Am avut o discuție săptămâna aceasta și cu Transelectrica și cu cei de la DEN, am solicitat în toată țara să ne dea toate capacitățile de producție disponibile, starea tehnică  în care sunt, tocmai în ideea de a ne asigura din timp că vom fi capabili să producem energie. Nu o să fie o iarnă ușoară. Se anunță secetă și îngheț, exact cum e mai rău. Rezerva de stat se va ocupa de importul de huilă. Nu are rost să se ocupe complexul. Îi omor ( pe cei de la CEH – n.r.) și nici nu pot duce. Ideea e să ajutăm nu să creăm probleme, mai ales că au existat discuții pe anii trecuți cu importul și cu tot felul de scheme”, spunea ministrul Gerea.

Hârtiile nu sunt încă finalizate, condiții în care CA a avizat achiziționarea a 100 de mii de tone de cărbune.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza