Victimele exploziilor de la mina Petrila au primit compensațiile dispuse de instanță

396

Victimele și rudele celor decedați în exploziile ce au avut loc în noiembrie 2008 la mina Petrila au primit compensațiile financiare dispuse de instanță.

La șase ani de la tragicul eveniment ce a îndoliat comunitatea Văii Jiului în urma exploziilor de la mina Petrila, supraviețuitorii, dar și rudele victimelor decedate în deflagrații au intrat în posesia daunelor stabilite de instanța de judecată. Plățile au fost făcute în noiembrie anul trecut de către lichidatorul judiciar al Companiei Naționale a Huilei.

”Expert Insolvenţă SPRL, în calitate de lichidator al Companiei Naţionale a Huilei SA, a procedat la punerea în aplicare a măsurilor stabilite de către instanţă și a plătit în luna noiembrie 2014 din fondurile obținute din lichidare toate sumele cuvenite persoanelor îndreptăţite: victimelor deflagrațiilor, moștenitorilor, soțiilor și copiilor acestora, precum și Spitalului Clinic de Urgență și Chirurgie Plastică și Reparatorie și Arsuri București, Spitalului Clinic de Urgență București și Spitalului de Urgență Petroșani”, se arată într-un comunicat de presă al lichidatorului judiciar al Companiei Naționale a Huilei.

Potrivit aceluiași document, Expert Insolvență SPRL va plăti, în continuare, lunar, minorilor și copiilor care își continuă studiile până la vârsta de 25 de ani, indemnizațiile acordate de către instanță care însumează aproximativ 1.700 lei/lună.

Prin senitnțele pronunțate de instanțele de judecată în dosarul în care au fost judecați și condamnați foștii șefi de la mina Petrila, Compania Națională a Huilei, cea în subordinea căreia se afla unitatea minieră la momentul 2008, a fost obligată la plata unor despăgubiri, către părțile civile, de peste 2 milioane de lei.

În urma exploziilor din noiembrie 2008 de la mina Petrila, 13 mineri și-au pierdut viața, iar alți 15 au fost răniți. Foștii șefi ai minei Petrila au fost condamnați la închisoare cu executare, sentința definitivă fiind pronunțată la finele lui 2013 de Curtea de Apel Craiova.

Compania Națională a Huilei se află în procedură de lichidare.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza