
S-au decis să vorbească în cunoştinţă de cauză. Primarul din Petrila, Ilie Păducel, şi viceprimarul Vasilică Jurca au privit lumea de jos în sus. Cei doi au coborât, marţi, în subteranul minei Lonea unde au simţit aerul irespirabil al perioadei crude din mineritul actual. Mai mult decât atât au dat cu capul de „grindă” şi au cules „boabele” muncii politice duse în subteranele din Valea Jiului. Ambii politicieni au recunoscut greşeala imixtiunii politicului în zona tehnică. Ortacii aşteaptă acum de la ei acea implicaţie pe care nu au exersat-o atâţia ani la rând: convingerea clasei politice să intervină în pachetul legislativ care asigură o perspectivă europeană şi reală zonei miniere.
Marţi dimineaţă, condica de pontaj a edililor din localitatea Petrila a fost semnată la mina Lonea.
Ilie Păducel şi Vasilică Jurca i-au convins pe şefii din minerit să îi urce în colivie. Aşa au dat autoturismele pe un alt mijloc de transport care le-a înlesnit coborârea în subteran.
Veteranul Păducel, aflat de 20 de ani în fruntea administraţiei locale, nu este străin – nici la propriu, nici la figurat, de activitatea din subteran. Primarul a ieşit la pensie din minerit, activitatea sa (preponderent politică) desfăşurându-se tot la mina Lonea.
Din nou în mină, primarul Păducel s-a speriat de condițiile de muncă
După 25 de ani, primarul Ilie Păducel a reintrat în mina Lonea. Experiența de marți l-a trezit pe primarul orașului Petrila la realitatea Complexului Energetic Hunedoara, structură din cadrul căreia face parte unitatea minieră, societate care oricând poate intra în insolvență lăsând administrația locală fără o sursă importantă de venituri, dar și sute de oameni fără serviciu. Realitatea din subteran, cunoscută doar de mineri, e una cruntă: viața lor e mereu în pericol din cauza lipsurilor, însă la suprafață nimeni nu a încercat să le rezolve măcar o parte din cele necesare.
Problemele minerilor de la Lonea ar trebui să reprezinte începând de marți unele pe care să și le însușească și administrația publică locală din Petrila. În egală măsură, cei doi pot spune acum că au simțit pe propria piele riscul la care se expune un miner al anului 2015 în timpul programului de lucru.
”Condițiile din mina Lonea sunt foarte, foarte vitrege. Eu mă mir cum mai îndrăznesc oamenii să intre în abataj. Sunt foarte grele condițiile de lucru, condițiile de aprovizionare. Nu au oamenii cu ce lucra, nu au materiale, piese de schimb. Am găsit oameni pe galerie reparând reductoare de transportoare. Am găsit oameni în abataj lucrând în condiții aproape improprii, fără plasă, fără stâlpi, fără armături, fără grinzi. Deci sunt condiții foarte grele și va trebui, cei cu putere de decizie, măcar în al 24-lea ceas să se trezească și să facă ceva pentru mina Lonea”, a spus primarul Ilie Păducel la ieșirea din subteran.
Situația de la Lonea, mai rea decât la Petrila unde mina e pe program de închidere
Potrivit viceprimarului Vasilică Jurca, condițiile de lucru de la mina Lonea- unitate considerată viabilă- sunt mai rele decât cele de la mina Petrila, unitate minieră care se va închide până la 31 decembrie anul curent.
”Din păcate condițiile de muncă sunt extraordinar de grele. Am sesizat lipsa materiaelor, chiar și infrastructura să zic așa comparativ cu ce am văzut la mina Petrila e destul de proastă. Galeriile sunt presionate, oamenii în anumite locuri merg în genunchi sau pe burtă însepre locurile de muncă. Din locurile de muncă, am întrebat la un moment dat care e ieșirea. O singură ieșire în caz de surpare sau îmi arăta Păduraru (Vasile Păduraru, preşedintele sindicatului de la mina Lonea-n.r.), acces pe niște tuburi ca și șobolanii”, a spus viceprimarul Vasilică Jurca.
Cei doi edili nu au ajuns pe la toate locurile de muncă din subteranul unității miniere, însă au reușit, cred minerii, să-și facă o idee realistă despre ceea ce se întâmplă la sute de metri sub pământ.
”Nu am putut parcurge chiar toate locurile de muncă, dar s-a convins și domnul primar că așa nu se mai poate. Și cum domnul primar spunea că acești mineri sunt niște eroi, eu îi dau dreptate. Nu a crezut domnul primar când i-am spus și eu și minerii în ce hal este mina lonea, dar acum s-a convins la fața locului”, a precizat la ieşirea din subteran Vasile Păduraru.
Concluzia edililor din Petrila: politicienii să-i lase pe tehnicieni să ia decizii pentru minerit
Situația din minerit este una cauzată în principal de factorul politic. Primarul și viceprimarul din Petrila nu sunt străini de directorii numiți politic în mineritul din Valea Jiului și implicit la mina Lonea, pe care i-au și susținut. Acum, după atâția ani, cei doi își acceptă vina
”Sută la sută da (politicul are o vină-n.r.) și cu asta am răspuns. Politicul să lase tehnicienii și meseriașii să își facă meseria în minerit și politicienii să facă politică”, spune Ilie Păducel.
De partea cealaltă, viceprimarul spune că politicul trebuie doar să sprijine deciziile tehnicienilor.
”Da, cu siguranță cred că cei care sunt pregătiți în minerit ar trebui lăsați să își facă treaba și politicienii ar trebui să stea deoparte. Să stea deoparte în sensul să nu se bage în administrarea și conducerea minei și să facă lobby către minister pentru a-i sprijini cu subvenții sau bani pentru investiții”, afirmă viceprimarul Vasilică Jurca.
Preşedintele de sindicat Vasile Păduraru e de pärere cä administrația locală trebuie să se implice mai mult pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă mina Lonea.
„Avem așteptări mari, ar trebui să se implice mult mai mult. Ar trebui să-i vedem și pe ei în Parlament acolo, să se ducă să dea cu pumnul în masă, de la vice până la primar, la toți, să dea cu pumnul în masă să spună situația mineritului că după cum s-a văzut lunile acestea de vară, la canicula care a fost, a fost nevoie de cărbunele minerilor și de energie. Au fost buni minerii acuma, nu? Ei, să facă bine să ne dea și nouă materialele necesare să ne putem asigura siguranța locurilor de muncă, producția necesară, să putem câștiga și noi pâinea cea de toate zilele”, a declarat Păduraru.
După cele văzute în subteran, edilii Petrilei spun că sunt necesari urgent bani pentru investiții. Primarul Ilie Păducel afirmă că, urgent, trebuie înființat sectorul de deschideri și pregătiri. Asta pentru a se porni fluxul de pe orizontul 200, investiție care ar fi trebuit finalizată de câțiva ani. Totodată, la mina Lonea ar fi nevoie de alte angajări, numai în acest an efectivul unității diminuându-se cu 100 de persoane.
Joi, la Petroșani va avea loc o dezbatere publică pe problemele mineritului. A câta este nu mai știe nimeni. Singura certitudine este însă aceea că în lipsa unor soluții și a implicării guvernamentale, Valea Jiului va ajunge o Aninoasa de dimensiuni mai mari. Primarul din Petrila admite că dacă se va închide mina Lonea, orașul va fi unul mort.