Video. Din cauza neplăţii primelor de concediu, Minerii de la Lonea amenință că se blocheză în subteran

250

Minerii spun că s-au săturat de promisiuni și sunt deciși ca vineri să se blocheze în subteran în condițiile în care conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu va plăti, în totalitate, primele de concediu. CEH-ul nu a reușit, joi, să plătească decât primele celor care au fost în concediu în luna iulie, condiții în care amenințările minerilor de la Lonea rămân în vigoare.

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea CEH a trimis „o circulară” prin care anunţa că în această săptămâna va plăti toate primele de concediu restante.

”După cum am promis conducerii Complexului Energetic Hunedoara acum o săptîmână și ceva, noi ne ținem de promisiune. Noi nu am primit prima de vacanță, doar promisiuni. Mai nou domnul director general ne promite, tot așa verbal, că astăzi, că mâine, că ne va intra o parte din prima de vacanță pe luna iulie, spun ei, dar nimic concret, nimic scris, nimic palpabil. Suntem hotărâți să nu dăm înapoi până nu ne vom primi drepturile din contractul colectiv de muncă. Să rețină domnul general că nu dorim în plus nimic, exact ce scrie în CCM. Conducerea CEH, dacă a fost conștientă că a semnat acel CCM, a știut ce face. Dacă nu au știut, acum să facă bine să ne dea prima de vacanță, noi nu cedăm la contractul colectiv de muncă. Sunt drepturile noastre. Azi protestăm, e un fel de protest de avertisment pentru ceea ce urmează mâine. Azi intrăm în subteran, așteptăm ca deseară (joi seară-n.r.) să vedem pe carduri prima noastră de vacanță inclusiv pe luna octombrie, dacă nu mâine să vedem ce se întâmplă”, a declarat, joi, Vasile Păduraru, vicelider la mina Lonea.

Acesta le-a adresat o întrebare deputatului Cristian Resmeriță și sindicalistului Adrian Jurca care spuneau, în urmă cu mai bine de o săptămână, că minerii își vor primi primele.

”Domnului senator, deputat, ce-o fi el de Valea Jiului, și cu domnul zis lider de sindicat Jurca, domnul Resmeriță și cu Jurca, să ne răspundă și nouă minerilor unde e prema de vacanță pe care au promis că au rezolvat-o ei cu partidul lor și ministra Plumb și cu toți. Unde e prima de vacanță? Au spus că noi minerii de fapt avem goange la cap și ei au rezolvat prima de vacanță. Să ne răspundă unde e prima de vacanță, inclusiv pe luna octombrie”, a mai spus Păduraru.

Cei doi, Jurca și cu Resmeriță, insinuau faptul că Paduraru face scandal pentru că vrea să fie președinte de sindicat la Lonea.

”Domnul Jurca m-a tot atacat prin conferințele de presă. De ani de zile de când lucrez la mina Lonea nu i-am mințit pe colegii mei. Sunt lider de 10 ani de zile, dacă va fi nevoie și minerii îmi vor cere să candidez… dar mai este până atunci. Domnul Jurca să își vadă de mina lui și de șmecheriile pe care le face la mina Livezeni”, a mai spus Păduraru.

Minerii i-au cerut premierului Ponta, care joi este așteptat în județul Hunedoara, dar nu și în Valea Jiului, să rezolve el această problemă.

”Îl așteptăm (pe Victor Ponta-n.r.) la mină la Lonea, poate ne rezolvă el prima de vacanță dacă hoții lui de aici din Vale îl duc de nas și-l mint cum vor ei. Dacă nu vine în Valea Jiului, înseamnă că domnul prim-ministru nu are nevoie de voturile noastre. Îl vom taxa și noi, dacă el așa ne taxează și noi îl vom taxa la urnă”, a încheiat Păduraru.

Mii de angajați ai CEH nu și-au primit primele de vacanță, oamenii spunând că nu s-au mai confruntat cu așa ceva.

”Am fost 10 zile în concediu în luna august și acum încă 13 zile. Nu am primit prima de concediu nici pe august,nici pe octombrie. Mi s-a spus, la CCM, când l-am semnat în august că sunt probleme cu banii de concediu și se rezolvă. Au trecut câteva luni bune și nu s-a rezolvat. Acum ne-au mințit iarăși. Au pus un afiș acum două săptămâni că pe data de 27 vor intra primele de vacanță restante, inclusiv pe luna octombrie și astăzi minerii au aflat că nu se mai bagă, că nu sunt bani, că se bagă numai pe luna iulie. De 19 ani nu s-a întâmplat așa ceva. Am mai vorbit cu toți ortacii, ne-am organizat și probabil ne vom bloca în subteran dacă nu se rezolvă. Altă putere nu mai avem. Acum sunt și alegerile, probabil asta și urmăresc să treacă alegerile și după aia nu or să ne mai dea primele de vacanță”, a completat un miner de la Lonea.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a anunţat că în cursul zilei de joi virează primele pentru cei care au fost în concediu în luna iulie, urmând ca în perioada următoare va plăti și primele pe august, septembrie și octombrie. Banii pe iulie au fost virați în cursul după-amiezii de joi, urmând ca restul plăților să se facă până în 7 noiembrie.

Sindicatul Muntele a acționat în instanță conducerea CEH tocmai pentru că nu a plătit primele de vacanță. Dosarul nu are încă un termen de judecată, deși a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara la începutul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al instituției declarând că acesta se află în procedură de regularizare. Adică instanța cere acte și lămuriri atât de la reclamant cât și de la pârât.

 

 

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza