
de Corneliu BRAN
Aflat în Petroşani, senatorul Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu a preferat să ne vorbească despre o soluţie legată de plata facturilor de apă a familiilor cu mari probleme sociale. „Este şi o soluţie care ar putea aduce bani operatorului de apă, dar şi lumină pe chipul celor care au probleme în a-şi plăti apa, dintre ei, mulţi, nici măcar nu mai au apă la robinete, fiind debranşaţi de la reţea”.
Exemplul din trecut
Pentru că fraza de mai sus poate suna a populism ieftin, de mahorcă de dugheană, l-am întrebat pe senator pe ce se bazează când ne spune acest lucru. „Mă bazez pe fapte din trecut, pe un exemplu foarte clar, pe care la vremea respectivă, dumneavoastră, în calitate de gazetar aţi scris şi atunci. Şi cred că n-aţi uitat, dacă vă spun, o să vă reamintiţi”…”, ne-a răspuns parlamentarul. După care a reluat:
„Hai să vă spun despre ce este vorba! În 2001 guvernul condus de Adrian Năstase a dat o Ordonanţă prin care apa din Valea Jiului era subvenţionată la familiile cu venituri scăzute. O decizie corectă, necesară şi astăzi, în condiţiile în care veniturile au rămas scăzute iar locurile de muncă au scăzut în Vale, în loc să crească. Această Ordonanţă avea ca durată de producere a efectelor 10 ani. Deci, până în 2011 ea trebuia să funcţioneze! După vreo trei ani, prin 2004, din cauza comodităţii unor funcţionari din primării, oamenilor nu li s-au mai luat documentele pentru subvenţionarea preţului la apă. Ceea ce a însemnat că unora dintre oameni li s-au adăugat în timp datorii uriaşe la apă, astfel încât, la nivelul anilor 2007-2008, peste 2.600 de familii din Valea Jiului erau deja în instanţă cu debite de zeci de milioane de lei, majoritatea dintre ei riscând să-şi piardă locuinţele, neavând cu ce să plătească datoriile. Regia de apă, prin executori, putea după aceste procese să le vândă acestor oameni locuinţele, recuperându-şi astfel datoriile. La ora aceea, nu aveam nicio mare funcţie politică la nivel judeţean sau central, fiind doar preşedintele organizaţiei PSD Petroşani. La cererea unor cetăţeni, care au venit şi s-au tot plâns, am luat toate datele lor şi a situaţiei lor şi m-am apucat de demersuri. Am făcut mai întâi demers către prefectul judeţului, apoi către Ministerul de Finanţe şi nu în ultimul rând către prim-ministrul de-atunci. Le-am cerut tuturor să ne spună dacă e în vigoare acea ordonanţă dată de premierul Năstase sau nu, iar dacă e în vigoare atunci de ce nu se aplică?! Surpriză: ordonanţa era în vigoare, doar că nu mai era aplicată! Împreună cu juristul Gabriel Lungu, actualmente secretar de stat, am făcut toate demersurile în continuare şi, într-un final, acea ordonanţă a fost aplicată. E adevărat că ne-au cam înjurat la vremea respectivă unii funcţionari care se cam odihneau la muncă şi care au fost nevoiţi, în regim de urgenţă, să preia documentaţiile de la toate familiile aflate în acea situaţie, dar, în urma eforturilor noastre, 46 de miliarde de lei au venit de la Guvernul României spre primăriile din Valea Jiului, cu destinaţie directă spre regia de apă. În felul acesta am făcut o adevărată injecţie de bani, nesperată, spre regia de apă, şi am salvat 2.600 de familii, care au rămas cu gospodăriile. Ba mai mult, am ajutat atunci oarecum şi primăriile, care şi ele la rândul lor erau datoare către regia de apă”.
Ce se poate face azi?
După această relatare, l-am întrebat pe senator dacă nu cumva scena de mai sus ar putea fi reluată, mai ales că acum secretarul de stat care l-a ajutat în 2008, juristul Gabriel Lungu, este la un minister care are în denumire şi „protecţie socială”.
„Păi, ba da… Tocmai de asta v-am şi spus povestea, ca să vă reamintiţi ce-aţi scris atunci şi care au fost paşii făcuţi în demersurile noastre. Bineînţeles că o să încercăm din nou şi vom începe iar toate demersurile, eu în calitate de senator, domnul Lungu în calitate de secretar de stat, doi oameni care trăim şi avem familii în Valea Jiului. Dar, din păcate, în acest moment, cu conducerea operatorului de apă nu prea putem comunica… I-am cerut operatorului de apă şi îl rog şi pe această cale, public, să-mi trimită la cabinetul senatorial o situaţie cu dificultăţile pe care le întâmpină pentru recuperarea creanţelor la nivel de Valea Jiului, astfel încât această documentaţie să constituie nota de fundamentare pentru proiectul de lege pe care eu îl voi depune în Parlament. El deja a mai trecut o dată prin Parlament, pe vremea când ministrul protecţiei sociale era senatorul PNL din Hunedoara, Mariana Câmpeanu, care ne-a dat un aviz negativ. Acum, existând un ministru PSD la protecţia socială şi un guvern şi un premier tot de aceeaşi culoare social-democrată, avizul sunt convins că nu va mai fi unul negativ, iar proiectul ar putea să treacă. Asta ar rezolva multe probleme legate de apă, ar aduce bani şi operatorului de apă şi ar descreţi frunţile acestor oameni. Degeaba vorbim de secolul XXI, de ştiinţă şi tehnică avansată, de UE, de turism şi de alte lucruri, dacă nu putem să rezolvăm ca oamenii să aibă apă în case, un compus fără de care, ca şi oxigenul, nu se poate trăi”, ne-a declarat Haralambie Vochiţoiu.