Vor discuta pe lege. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara va fi acţionată în instanţă de Sindicatul Muntele

221

Biroul Executiv al Sindicatului Muntele a hotărât acţionarea în instanţă a echipei de conducere a Complexului Energetic Hunedoara, după ce la mijlocul lunii noiembrie a fost dată o decizie prin care cotele maximale de intrare in subteran pentru anumite categorii de salariaţi au fost diminuate.

„Chiar dacă CCM conferă directorului general acest drept, el nu este nicidecum unul care se manifestă după bunul plac, ci presupune o consultare prealabilă cu organizaţia sindicală şi mai ales se face în baza unei fundamentări solide, legale şi care să fie aplicabilă pe profilul activităţii din subteran. Iar caracteristicile activităţii miniere nu au cunsocut vreo modificare, în ultima perioadă, care să revendice această măsură”, a declarat, marţi, pentru GDD, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, mai multe categorii de salariaţi şi-au pierdut prin această decizie grupa de muncă.

„Procentele stabilite prin această decizie, şi prin precedenta, sunt maximale şi nu trebuiau modificate, dar conducerea a decis ca în loc să disciplineze pontajul să impună o ilegalitate drept conduită profesională”, mai spune Nica.

Odată luată această decizie, întreaga activitate va fi bulversată, şi la nivel mental, dar şi practic, adică efectiv la locurile de muncă din subteran.

„Este foarte curios că tot programul de încadrare în limitele financiare ale CEH se rezumă doar la tăieri de venituri ale salariaţilor. Este curios că acestea au ca ţintă exclusiv salariaţii din minerit.   Măsurile acestea au efect economic care se situează departe de virgulă, undeva la sute –mii, dar pot crea grave perturbari în activitatea din minerit şi asa greu incercată de lipsurile materiale, de minciuni electorale, dar şi de lipsa de profesionalism a unor şefi care au fost numiţi strict pe criterii politice. Şi dacă tot şi-au numit politicieni în funcţii tehnice, atunci să se întoarcă în faţa minerilor parlamentarii care, în urma cu câteva săptămâni, îi asigurau de bunăstare, de intervenţii în folosul societăţii şi al salariaţilor”, mai spune Nica.

Liderul minerilor avertizează totodată că lipsa de coerenţă managerială nu se opreşte la această decizie. Nica crede că reintroducerea salarizării în acord este o altă dovadă de haos managerial cu efecte asupra mentalului minerilor, în condiţiile în care aceştia, salarizaţi cu K-ul de 1, au dat cărbunele programat chiar dacă au suplinit, prin artificii, lipsurile imense la materiale şi calitatea proastă a serviciilor puse la dispoziţie tocmai de conducerea societăţii

„E foarte greu de redresat această companie, dar nicidecum nu se începe cu diminuarea veniturilor unor categorii, Iar diminuarea vine exact prin decizia luată de către acele persoane pentru care 30% din salariu reprezintă salariul unui miner. Este evident că aceşti conducători nu doresc o reorganizare eficientă, nu au un plan sustenabil de salvare”, a mai spus preşedintele de la Muntele care acceptă că există categorii de personal unde nu era justificat sporul de subteran, însă situaţia putea fi îndreptată strict prin pontaj.

Pe de altă parte, directorul general al CEH, Aurel Niculescu, consideră că decizia lui este una justă şi corect formulată, fişa postului său prevăzând acest prerogativ de a emite decizii.

Niculescu a declarat pentru GDD că nu a redus prin această decizie salarii, ci a eliminat un mod de a înşela societatea.

Decizia directorului general prin care sunt restabilite cotele maximale pentru sporul de subteran a fost emisă în data de 14 noiembrie şi a fost adusă la cunoştinţa administraţiei de la punctele de lucru doar după alegerile prezidenţiale. Conducerea CEH nu a trimis o informare în acest sens şi sindicatului.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza