ZVJ vă prezintă azi primul episod din ciclul: / „În căutarea ştampilei de vot de la o secţie petrileană”

242
de Corneliu BRAN
Un incident mai deosebit a conturbat liniştea procesului electoral de la Petrila. Pentru prima dată, în ultimii 25 de ani, la una dintre secţiile de vot a dispărut o ştampilă. Cum dimineaţă ştampilele ca şi buletinele de vot au fost predate în regulă de administraţia locală preşedinţilor secţiilor de votare, se pune întrebarea cum, la circa două-trei ore de la deschiderea secţiilor, a dispărut ştampila. Pentru a afla amănunt, ne-am adresat primarului locali­tăţii, Ilie Păducel, secretarului oraşului, juristul Toma Vărgatu şi comandantului Poliţiei oraşului Petrila, comisarul şef Ovidiu Zaharie. 
După ora 13:30, primarul Ilie Păducel ne-a oferit câteva detalii legate de acest incident, pe care edilul îl consideră regretabil: „Da, aţi aflat bine, la Secţia de Votare nr. 229, de la Şcoala Gimnazială Nr. 5, secţia 1, s-a constatat că s-a pierdut o ştampilă de vot. Preşedintele secţiei de votare este domnul Cosmin Mitoi şi, din ce ştiu că a spus, nici el nu ştie ce s-a întâmplat cu exactitate. Părerea unora de-acolo este că ştampila respectivă putea să fie introdusă cu buletinul de vot în urna de votare. Ce ştiu este faptul că cei din comisie au controlat pe-afară, apoi s-au dus la ultimele persoane care au votat, dar ştampila tot nu s-a găsit. S-a făcut un proces-verbal semnat de toţi membrii comisiei din secţia de votare respectivă şi în momentul de faţă procesul de votare continuă normal acolo. Noi am predat tot ce înseamnă buletine de vot, ştampile, celelalte rechizite şi accesorii care trebuie pentru procesul de votare, iar azi dimineaţă au fost verificate toate secţiile de votare şi n-au fost semnalate probleme, dar, uitaţi, mai apar pe parcurs astfel de lucruri.
La Petrila noi n-am avut niciodată astfel de incidente, e prima oară când se întâmplă să se piardă o ştampilă. În rest, nu sunt probleme, votarea decurge liniştit, aşa cum a fost şi la turul I”. Juristul Toma Vărgatu, secretarul primăriei Petrila: „Eu nu am cum să am o poziţie oficială… Deci, problema este că noi am predat ştampilele în secţii în condiţii normale, iar după aceea o ştampilă de vot a dispărut dintr-o secţie. Probabil ori a băgat ştampila careva împreună cu buletinul de vot în urnă, ori a plecat cu ea acasă. Eu nu mă gândesc la o chestie rău intenţionată, este mai degrabă neatenţie. Şi spun asta, mai ales pentru faptul că în Petrila noi n-am avut niciodată incidente. Se consemnează în procesul-verbal că a dispărut o ştampilă de vot, semnat de toţi membrii comisiei şi se merge mai departe cu procesul electoral. Bine că n-a dispărut ştampila secţiei, acolo era o problemă mai mare, dar cu ştampila de vot se mai întâmplă. Acum trebuie să se facă cercetări de către organele de poliţie şi să sperăm că se va descoperi ce s-a întâmplat cu ştampila şi cine-i vinovat. Chiar dacă cineva ar lua rău intenţionat ştampila, n-ar avea ce să facă cu ea dacă n-are buletine de vot. Or, astea sunt numărate şi predate până la ultimul… Situaţia nu-i chiar atât de gravă, dar e neplăcut că s-a întâmplat. Este o neglijenţă… Aceasta înseamnă neorganizarea secţiei de votare, iar aici preşedintele are un mare rol. Când dai buletinul sau cartea de identitate omului, după ce a votat, ceri ştampila, altfel nu-i dai documentul de identitate. Aici s-a făcut greşeala… O neatenţie care, iată, creează acum discuţii… Un lucru este clar, până la dispariţia ştampilei s-a votat. După ora 11:00 s-a constatat că nu există ştampila. S-au dus după cei care au votat ultima dată înainte de această oră, dar nu s-a găsit ştampila”. Ovidiu Zaharie, comandantul Poliţiei oraşului Petrila: „S-au făcut verificări din partea noastră la secţia de votare, unde s-a reclamat că a dispărut o ştampilă de vot. Din ce au constatat oamenii noştri, această dispariţie a ştampilei a putut să se producă în intervalul 9:15-10:30. Am restrâns aria persoanelor care au votat în acest interval, am făcut verificări la domiciliul acestora, acestea se continuă şi în momentul de faţă şi să sperăm că vom afla ce s-a întâmplat cu ştampila. Există o probabilitate foarte mare ca ştampila să fie în urnă, mai ales că se spunea că a votat şi o persoană puţin mai afumată, ca să-i spun aşa”. Aici l-am oprit pe comandantul Zaharie, spunându-i că în acest caz persoana respectivă nu trebuia lăsată să voteze. „Nu se putea! Însemna să restrângem un drept al cetăţeanului. Persoana respectivă nu era în stare de ebrietate, era doar sub influenţa alcoolului. E posibil să fi pus ştampila în urnă chiar şi vreo persoană mai în vârstă, din neatenţie”.
De la comandatul poliţiei am aflat şi ce se întâmplă dacă cineva e prins cu ştampila de vot la el: „Nu este prevăzută nicio măsură contravenţională şi nici faptă de natură penală. Este doar o chestie accidentală, o neglijenţă… Vina ar putea fi a celui din comisie, neatent… Noi facem verificări, dar ştiţi cum e, nimeni nu-şi arogă vina, dacă ea există. Vă daţi seama că n-o să recunoască niciunul dintre membrii comisiei că el a greşit deoarece a fost neatent sau neglijent. Dacă aflăm exact persoana care a făcut asta, atunci, într-adevăr, există prevăzut în lege o contravenţie. Aceasta înseamnă o amendă, dar nimic mai mult”. Vom reveni.

 

Comenteaza

Comenteaza