Petrileanca RAMONA ROSULESCU / Ce faceți cu Hunedoara? Ce facem cu Hunedoara?

1275

Surse. Ce se întâmplă, doctore? Boala care are simptome de demisie

Surse populare. Na-ți-o frântă, că ți-am dres-o! Vă mai amintiți poveștile copilăriei? Ați auzit de Dănilă Prepeleac? Mi-am amintit astăzi de el. Am căutat și am găsit paragraful care mă interesa. 

”Dintr-o pereche de boi de-a mai mare dragul să te uiți la ei, am rămas c-o pungă goală. Măi! măi! măi! măi! Doar știu că nu mi-i acum întâiași dată să merg la drum; dar parcă dracul mi-a luat mințile!” – Dănilă Prepeleac al lui Ion Creangă.

Ei na, după 142 de ani de la scrierea lui Creangă, județul Hunedoara este agățat rău de neputință. De Creanga neputinței.  Iar punga goală vibrează rău pe timpanul hunedorenilor.

O Hunedoară spânzurată de o creangă ruptă

Economic Hunedoara stă bine. Foarte bine. Și oxigenul din tuburile cu care este menținută artificial e pe fund. Pe fundul supraviețuirii.

Cel mai mare angajator, Complexul Energetic Hunedoara reprezintă doar o groapa din Cimitirul Hunedoarei din care se adapă baronii. Sau oamenii momentului.

După CEH, următorii angajatori sunt spitalele și primăriile. Cum? Așa bine. Cine poate oase roade. Cine nu…. caută medicul să-și ia un concediu medical până la următoarea ”haltă guvernantă” Ceilalți hunedoreni? Caută cu degetul pe hartă un loc pentru ”acasă”

Politic? Politic?! Aici este loc pentru toată lumea. Și pe copilul din pampers dacă îl întrebi: ”Ce vrei să te faci când ești mare? El răspunde: Laurențiu Nistor

. Sau Mircea Ioan Moloț.

Sau Costel Avram”.

Sau… Sau cam atât că aici au fost întotdeauna tacâmurile

. Ceilalți sunt ”oamenii președinților”.

Și așa stând datele ecuației hunedorene, noi ceilalți – observatorii fideli ai vieții cotidiene – ne mai mirăm puțin. ”Până unde? Până când?” Ei, bine că nu. ”Până la capăt” pare să arate tabloul cotidian.

Consiliul Județean, vistieria Hunedoarei, dar totodată locomotiva de administrare și dezvoltare a acestui județ este mai mereu stricată. Defectă rău. Niciun mecanic nu/și asumă dezmembrarea. cade pe rând câte o piesă.

Dinspre județ apar permanent informații năucitoare. Unele care nu au legătură cu vreun proiect județean. Doar rumori și ruperi de ritm. Cred că și ruperi de tendoane, dar încă nu avem diagnostic clar.

Într-un asemenea cadru, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, și-a înaintat de câteva ori demisia.

Și nu am ajuns încă la jumătatea mandatului. Cum și-a înaintat-o însă, așa și-a și retras-o.

Cel de-al doilea vicepreședinte al CJ Hunedoara, Daniel Andronache, nu se simte nici el foarte confortabil. dacă vă uitați un pic în istoricul politic, Daniel Andronache este cel care a și fost numele care, la început de mandat, era dat drept președinte de CJ Hunedoara.

Doar că partidul a mai făcut un popas seara înainte a lua decizia finală și a decis că Mircea Bobora este numele câștigător.

Mircea Bobora, da Bobora. Același Bobora care nu se prea regăsește în țoale de președinte. Când e hăis, când e cea! Venit din mediu privat, Mircea Bobora nu a reușit să termine de citit BibLia PSD și ca atare nu prea cunoaște personajele poveștii. Așa că are mari priobleme de adaptare la echipă, dar și la stilul de lucru. Iar cu programul, ce să zicem noi, nu e prieten deloc.

Astfel că după ce s-a trezit. săptămâna trecută, loviți de paratrăznetul PNL – o altă mostră hunedoreană pe care o vom analiza zilele viitoare – Bobora pare că a ieșit rănit din furtună. Și ca atare, s-a îmbolnăvit. Și ca orice om bolnav are concediu medical. Doar că, spun porumbeii albi care stau pe acoperișul județului Hunedoara, boala e un preludiu pentru demisie. De ce? De Ion Creangă. Și atunci ne ținem bine de creangă că nu avem culoar de înot spre civilizația și dezvoltarea județului.

Și, atunci, revin cu întrebarea: ce faceți cu Hunedoara? Ce facem cu Hunedoara?

Ramona Roșulescu

Fotografia de profil a Ramonei Rosulescu

si foto net

Claudiu Marlogeanu

 

Comenteaza

Comenteaza