Petrileanca RAMONA ROSULESCU / Vrei un selfie? Dă un vot…

500

Cu un circ în oraș, cu un linghișpir, trei beculețe și cinci umbreluțe, românii uită de ziua de mâine. Experimentul nu stă în picioare de ieri, de azi. Noutatea este doar că de curând  „selfie-ul este tradus ca ridicarea nivelului de confort”.

Ați auzit toți de analfabetismul funcțional. Era la un moment dat la modă să ne dăm în linghișpirul comunicațional, folosind această sintagmă. În fiecare cerc social era invocat analfabetismul funcțional. Nu mulți pricepeau ce vorbesc. Termenul în sine de analfabetism este ”cool” şi-l folosești ca să pari alfabetizat. Nu este departe de cel funcțional, nici analfabetismul comportamental – câți indivizi știu normele elementare de conduită?!  Nu vă temeți e tot funcțional și analfabetismul administrativ – iau decizii pentru comunitățile noastre tot unii cool, unii ”zgârie brânză”. Ăștia încă susțin că ei sunt ruda mai raţională de peste Ocean care a construit ”zgârie norii”. Ştiţi de ce sunt ei cu capul în nori?! Pentru că le-am permis noi atâţia ani să zgârie tot: au zgâriat ecrane, au zgâriat timpane. Au zgâriat demnităţi, au zgâriat entităţi întregi. Ăştia zgârie şi în loc să semneze. Sunt un pic peste cei care pun degetul. Pentru ei orice neologism pare o nouă jucărie pe care trebuie să o instaleze în parcul de distracţii din comunitatea lor. Asta înseamnă să mâncaţi copilăria copiilor voştri. Vă treziţi cu ei jucându-se şi la 35 de ani. Iar de la 40 de ani se joacă cu bătrâneţea voastră. V-o joacă la ruletă şi la păcănele. Vă simţiţi confortabil aşa? Dacă aveţi un pic de disconfort, urcaţi-vă în tren, că în maşini mai greu cu accesul pe zona rutieră, şi fugiţi spre Valea Jiului. La Lupeni, locul în care Ceauşescu a fost îngenuncheat de demnitatea clasei muncitoare, puteţi să vă creşteţi, gratuit, gradul de confort. Un selfie cu umbreluţele suspendate fac toţi bani. Nu mă credeţi?

Căutaţi programul de guvernare locală cu care a câştigat tronul urmaşul moştenitor. Creşterea confortului cetăţeanul este prioritar. Şi un om, o vorbă. Primul punct a fost bifat. Operaţiunea umbreluţa. Lupenenii erau obişnuiţi cu operaţiunea paraşuta doar. Acum am intrat în rândul lumii, a marilor oraşe. Umbreluţe care să acopere „umbreluţele” de pe caldarâm şi selfie pentru oamenii locului. Pentru futurişti că pietonii – care să bată locul – sunt plecaţi prin zonele pietonale din Occident. S-au dus pe jos. Că nu au ştiut că dă norocul peste ei şi ar putea zbura cu umbreluţa. Proiectul, plagiat, e ca orice plagiat. Pică la trecerea prin programul de demascare a furtului intelectual. Auziţi, oare putem duce un teleschi în Timişoara, de exemplu. Să se plimbe şi ei, dragii de timişoreni, cu teleschiul prin Giroc, de la o vilă la alta. Ca să fie reciprocitate. Ei dau terenul, ce a mai rămas nedat, noi dăm telescaunul. Deci, gata cu bla, bla-ul. Române, hai la Lupeni. Vrei un selfie? Dă un vot!

Ramona Roşulescu

Comenteaza

Comenteaza