Petrileanul artist plastic PETRICA ILIE BIRAU / De la Cimpa la Marktrodach

413
de Corneliu BRAN
Fundaţia Culturală „Ianza-Art Inter-Cultural” şi Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează expoziţia „Petru Ilie Birău – Artă, Istorie şi Tradiţie din România”. Vernisajul va avea loc marţi, 21 martie 2017, orele 17:30, la Galeria „Ianza-Art” din Marktrodach, Kleinvichtach 17 (Germania). Expoziţia va consta din picturi şi fotografii artistice realizate de artistul plastic Petre Ilie Birău, cât şi din expunerea şi prezentarea unor frumoase costume populare monârlăneşti. 
 phpThumb_generated_thumbnailjpg
Petru-Ilie Birău s-a născut în 1966 la Cimpa, jud. Hunedoara. Este absolvent al Universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, profilul Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative. Are un Master în pictură la Universitatea de Vest din Timişoara şi un Doctorat în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timişoara. De notat că Petru Birău este şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Târgu-Jiu. Începând cu anul 1993 a avut mai multe expoziţii personale în România şi Franţa şi colaborează cu ziarul nostru de foarte mulţi ani.
„Comunitatea momârlanilor, sursa de inspiraţie a artistului, dăinuieşte pe dealurile şi munţii Văii Jiului din vremuri străvechi. (…) Vestimentaţia lor este asemănătoare cu a celor de pe basorelieful Columnei lui Traian din Roma. Momârlanii au portul popular specific şi câteva obiceiuri unice în spaţiul românesc, pe care Petru-Ilie Birău le prezintă cu acribie în lucrările sale. Mă bucur că am putut să organizăm această expoziţie din Germania, astfel încât bavarezii să poată afla mai multe despre istoria, tradiţiile şi portul românilor de pe meleagurile hunedorene, ale Văii Jiului în principal”, menţionează gazda evenimentului şi cel care s-a ocupat de toată această poveste frumoasă, Cristian Sergiu Ianza.

Comenteaza

Comenteaza