Petrileanul GABRIEL BALUS / Tenis. Profilul echipei CSȘ Petroșani – campioană națională

769

Echipa de tenis de câmp a Clubului Sportiv Școlar Petroșani a câștigat (CSȘ Petroșani), odată cu participarea la  București, la Campionatul Național pe echipe U14, masculin, titlul de campioană națională. Grupul unit al sportivilor petroșăneni, un grup în care respectul stă la bază, după cum spun chiar ei, și-a atins scopul comun  pe care și l-a fixat pentru acest turneu – să îmbrace tricourile de campion național. În spatele unei echipe puternice, stă un căpitan puternic, unul despre care campionii de la CSȘ Petroșani spun că este cel care îi motivează, a cărui susținere morală contează enorm și care a reușit, pe durata competiției de la București, să îi facă pe sportivi să aibă o atitudine pozitivă, în ciuda tensiunilor caracteristice unui astfel de turneu – Gabriel Băluș –  este cel care a condus echipa CSȘ Petroșani către victorie.

Băluș este respectat de către sportivii cu care lucrează, duritatea sa este percepută ca fiind constructivă, este serios, greu de mulțumit, și un foarte bun pedagog, potrivit caracterizărilor pe care i le-au făcut cei patru membri ai echipei Clubului Sportiv Școalar Petroșani – Rareș Roșulescu, Alexandru Giurea, Bogdan Lazăr și Kevin Lovas.

Gabriel Băluș, dur – la modul constructiv, spun sportivii pe care i-a îndrumat spre titlul de campioni naționali.

”Gabi (Gabriel Băluș- n.r) e dur, foarte dur la antrenamente, e greu să-l mulțumești. E dur într-un fel constructiv, trage de tine. E și ușor de demoralizat – atunci când nu ești serios se supără, îi scade elanul. Acest elan crește atunci când vede că avem și rezultate”, a declarat pentru Gazeta de Dimineață, Rareș Roșulescu.

”Dur, în cel mai bun mod”, și pentru sportivul Kevin Lovas care spune că îl apreciază pe Gabriel Băluș tocmai pentru faptul că muncește foarte mult cu ei și că își dorește să îi învețe cât mai multe.

”La București, Gabi ne-a încurajat tot timpul și ne-a spus ce trebuie să facem. Tot timpul ne-a încurajat să avem o atitudine pozitivă și ne-a ajutat când era greu. Ca antrenor îl apreciez pentru că vrea să muncească foarte mult cu noi și ne ajută să învățăm cât mai multe. E dur în cel mai bun mod, în așa fel încât să putem să învățăm. Ne mai pune să facem pedepse când facem greșeli, facem ture de teren. În rest e foarte ok cu noi, nu țipă și nici nu ne ceartă foarte tare”, a povestit Kevin Lovas.

 

Bogdan Lazăr, un alt membru al echipei, spune că sfaturile primite de la Băluș la București și strategiile propuse de acesta, i-a condus pe toți către victorie. Lazăr este de părere că disciplina este un punct de maximă importanță pentru Gabriel Băluș și că se poate observa plăcerea cu care acesta lucrează cu copiii și pe care o manifestă pentru tenis.

”Cu echipa am reușit să câștigăm. Am reușit să ne unim și ne-a ajutat și Gabi foarte mult ca să câștigăm. Ne-a dat sfaturi foarte bune și strategii. Ne-a spus că trebuie să intrăm și să conducem de fiecare dată meciul ca să știm sigur că am câștigat. Se poziționează undeva între calmitate și duritate. Se enervează atunci când vrea mai mult, dar în rest e ok. Știe să antreneze foarte bine și îi place foarte mult sportul ăsta și își dorește foarte mult. Ține mult la disciplină și vrea să ne formeze foarte bine, ca jucători. Ține mult la disciplină și nu îi place când nu facem ce spune el. Îi place mult să lucreze cu copiii”, a spus Bogdan Lazăr.

Rareș Roșulescu, a mai povestit, pentru GDD, că scopul comun cu care echipa petroșăneană a plecat la București, a fost acela de a îmbrăca tricourile de campioni naționali. Gabriel Băluș a fost, potrivit lui Roșulescu, cel care a motivat întreaga echipă, dar și fiecare sportiv la nivel individual.

”Ne-am sudat pentru București. Noi am plecat cu un singur scop – să luăm tricourile de campion național – și  Gabi(Gabriel Băluș- n.r) ne-a motivat, ne-a spus că suntem o echipă, că trebuie să fim uniți și că indiferent de cine câștigă sau pierde, trebuie să fim conștienți că echipa e cea care câștigă sau pierde, și nu individual. Gabi ne-a motivat și individual. Pe mine cel puțin m-a motivat spunându-mi, atunci când am avut . meciuri cu jucători pe care i-am mai întâlnit și m-au învins, că e momentul să-mi iau revanșa”, a mai spus Rareș Roșulescu, sportiv CSȘ Petroșani.

Deși Roșulescu privește tenisul ca pe un sport individual, spune că echipa înseamnă un grup de oameni care au același scop. Rețetă care a funcționat și în cazul campionatului de la București.

”Echipa sigur nu e totul. Am mai făcut prostii de genul ăsta și am zis că mă încred în cineva pentru că suntem echipă și am fost trădat. La momentul acela de la București, unitatea fost un lucru foarte important și va fi de fiecare dată când vom avea turnee, însă eu privesc tenisul mai mult ca la un sport individual, decât de echipă. Echipa înseamnă un grup unit de persoane, care toate au același scop”, a explicat Rareș Roșulescu.

Alexandru Giurea, a subliniat faptul că fiecare membru al echipei a avut un rol important în obținerea rezultatului de la București. Despre Băluș, și Giurea a avut numai cuvinte de laudă. Respectul a fost adus în discuție de către Alexandru Giurea, atunci când vine vorba despre echipă.

”Îl respect foarte mult ca antrenor. Ne ajută foarte mult la antrenamente, ne-a făcut pe toți să evoluăm foarte mult. Echipa e un grup în care fiecare se sprijină pe celălalt- toți pentru unul și unul pentru toți- trebuie să ne respectăm între noi și să facem echipă cât mai bine. Să jucăm cât mai legat, să ne susținem unul pe altul, chiar și prin a face galerie, de exemplu. Când joacă celălalt, să stăm la meciul lui, să nu plecăm în altă parte pentru că e important. Fiecare membru a avut un rol foarte important în turneul de la București”, a spus Alexandru Giurea.

 

Giurea întărește și el spusele colegilor săi și, mărturisește că sfaturile pe care le-a primit de la căpitanul Gabriel Băluș, și susținerea pe care a simțit-o din partea acestuia, l-au mobilizat să treacă peste un moment greu în competiție, atunci când s-a accidentat.

”Pe mine m-a mobilizat foarte mult. Mai ales atunci când am fost accidentat – m-a mobilizat să lupt în continuare, să nu renunț la meci- m-a încurajat  prin vorbe, m-a susținut, chiar m-a ajutat foarte mult. La fiecare meci, la pauză mă ajuta cu sfaturi foarte bune și eu zic că mare parte din meciurile mele, le datorez lui care chiar m-a ajutat foarte mult la fiecare meci”, a adăugat Giurea.

Sportivul petroșănean Alexandru Giurea mai spune despre cel care a condus echipa, că este un bun pedagog și că o calitate reprezentativă a lui Băluș ar fi seriozitatea.

”E calm, ne ajută de fiecare dată atunci când avem o problemă, când avem vreo lovitură pe care nu o știm, vrea să exersăm cât mai mult. Ne ajută și mental, atunci când avem mai mare nevoie, ne spune cum să acționăm în momentele acelea. Este foarte serios și are o calitate încurajatoare față de noi toți, are un stil plăcut și este un foarte bun pedagog”, a completat Giurea.

Gabriel Băluș a mai fost caractaerizat de către sportivii CSȘ Petroșani ca fiind un bun jucător, fapt care îi motivează în teren și care le dă lor, sportivilor, un plus de valoare, antrenându-se cu el.

Bianca HOLOBUȚ

sursa foto: facebook

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza