PETRILEANUL, hoinar…

233

Un tânăr în vârstă de 30 de ani a dispărut în dimineaţa zilei de luni de pe secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Dispariţia sa a fost sesizată de cadrele medicale după mai bine de cinci ore, iar bărbatul care l-a găsit în zona Depoului din Petroşani este revoltat de ceea ce se întâmplă în sistemul medical.

 

A reuşit să fugă de pe secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Petroşani fără ca personalul medical să observe. Totul s-a întâmplat luni, la prima oră a dimineţii. Tânărul, în vârstă de 30 de ani, cu domiciliul în Petrila, a hoinărit în pijamale prin Petroşani, până seara, când un bărbat l-a găsit în zona Depoului, înfrigurat, şi a sunat imediat la 112.

Luni, în jurul orei 17:45 – 18:00, am observat pe calea ferată, în zona Depoului, un tânăr îmbrăcat sumar, în pijama, şi era deja în hipotermie, tremura foarte tare. Mi-a spus că e din Petrila, că ar vrea să meargă acasă şi că a plecat din spital, de la Psihiatrie, în cursul dimineţii de luni, deci vă daţi seama că a hoinărit cam opt ore, poate chiar mai bine. Văzând că e îngheţat de frig am luat de pe mine haina şi i-am dat-o să se încălzească pe cât posibil, i-am dat şi un fes pe cap, după care am sunat imediat la 112. După vreo 20 de minute a venit o salvare Smurd şi de acolo nu ştiu ce s-a mai întâmplat cu el”, a declarat Mihai Buciuman, bărbatul care la găsit pe tânărul scăpat de la Psihiatrie.

Personalul medical de pe secţie a observat dispariţia pacientului târziu, după mai bine de cinci ore, însă cu toatea aceastea, nimeni nu a fost tras la răspundere.

Pacienţii se plimbă liniştiţi şi fără probleme prin spital, pot să treacă şi de poartă, cu atât mai mult cu cât secţia Psihiatrie, în Spitalul de Urgenţă din Petroşani este în corpul de Policlinică, unde accesul este liber şi neîngrădit. Cadrele medicale au sesizat dispariţia undeva în jurul orei 12:00 sau 13:00, iar pacientul a revenit la ora 18:30, din ce mi s-a spus. Nu a fost sesizată poliţia, urma să se întâmple în cazul în care pacientul nu apărea, însă la ora tratamentului nel era deja în salon”, a declarat Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani.

Poliţia Municipiului Petroşani nu a primit nicio sesizare cu privire la dispariţia vreunui pacient a Spitalului de Urgenţă.

În urma verificărilor pe care le-am efectuat, Poliţia Municipiului Petroşani, în cursul zilei de ieri (luni – n.r.) nu a fost sesizată cu privire la vreo dispariţie a vreunei persoane”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Hunedoara.

Bărbatul, care practic i-a salvat viaţa tănărului ce se afla internat de cinci zile pe secţia de psihiatrie, este revoltat şi spune că este inadmisibil să se întâmple astfel de lucruri în zilele noastre.

Din câte ştiu eu, Psihiatria este o secţie cu regim special, unde nu pot să intre şi să iasă oricine, cum şi când doreşte. În plus, la poartă este pază, iar băiatul nu era în ţinută de zi, era în pijamale, deci nu avea cum să nu fie observat. M-a mişcat foarte mult nepăsarea oamenilor, de la spital şi până în zona în care l-am găsit, imposibil să nu-l fi văzut cineva. Ţinuta aia nu era una de vară, să ieşi la plimbare pe stradă în pijamale”, mai spune Mihai Buciuman.

Tânărul se află din nou internat pe secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Petroşani sub atenta supraveghere a medicilor.

 

Marinela Maxim

 

Comenteaza

Comenteaza