Petrileanul IOAN CORDEA / Am reușit să practic și să promovez sportul în Petrila

486

„În ’97 aveam la școală 1040 de elevi. Acum sunt în jur de 280. Așa vă faceți o idee despre cum arată viitorul Petrilei.”

Domnul Ioan Cordea e primul om din Petrila: locuiește în prima casă din oraș, cea pe al cărei zid stă scris celebrul citat din I.D. Sîrbu care a inspirat chiar și numele proiectului nostru, Planeta Petrila.

„M-am născut în 1950 la Petroșani, că acolo era maternitatea. Mi-am trăit toată viața în Petrila, în afară de anii de studenție.”

Părinții domnului Cordea au venit în Valea Jiului din Ponor, Apuseni, pentru minerit. Dânsul, însă, a ales o altă cale, devenind, în ’74, profesor de Educație fizică și sport. Are 3 copii: un băiat profesor în Petrila, o fiică medic veterinar la Cluj și una mutată la Londra.

„Cel mai tare mă bucură ca am reușit să practic și să promovez sportul în Petrila, în ciuda condițiilor vitrege. Un prieten venit în vizită și văzând condițiile în care se antrenează copiii, m-a întrebat mirat: de-aici scoți tu campioni?!”

Da, domnul Cordea „scoate” campioni, pentru că, pe lângă orele de la școală, este antrenor de judo și de karate Kyokushin. Deși are în palmaresul personal un titlu de vicecampion și două medalii de bronz la judo, domnul profesor se mândrește mai tare cu performanțele elevilor săi. Mărturisește că nu a ținut evidența medaliilor, dar înșiră o lungă listă de nume de elevi premiați.

„Cu Irina Bolohan am vrut să participăm la o competiție de judo la care nu era secțiune pentru fete. Așa că am tuns-o scurt și am înscris-o la băieți. I-a bătut pe toți și a câștigat.”

Andrei Dascalescu

Planeta Petrila

Comenteaza

Comenteaza