PETRILEANUL, ziarist

383

“NU CITIIND SA-TI AMINTESTI CI AMINTANDU-TI SA CITESTI!”-Claudiu Marlogeanu   
Fragmente din ziarul ‘’Realitatea Petrileana’’

 UN VIS … REALITATE!

As fi dorit ca prima aparitie sa fie pe data de 25 mai la implinirea varstei de 45 de ani. Dar, cand ma gandesc ca, orasul in care m-am nascut,am invatat,lucrez…nu are un jurnal al sau,realizez totusi ca,de fapt,nu este nici acum prea tarziu pentru aparitia acestuia. Oricum,pentru mine,este un experiment. Si totusi,de ce un ziar local? Ma doare cand vad zilnic ca “piata” este inundata de ziare ala Vaii Jiului iar orasul Petrila, cu un potential extraordinar de ridicat,cu multe realizari,nu beneficiaza de un mijloc de exprimare in mass-media locala,valorile ei nefiind exploatate la maxim..Acesta este si motivul pentru care am ales un colectiv de redactie autohton. Si totusi, de ce “Realitatea Petrileana”? Petrilenii trebuie sa fie informati de tot ce se intampla in oras. Informatiile trebuie sa fie conforme cu realitatea,o realitate a noastra,a celor de aici.Am pornit de la ideea ca sunt un tip REAL si REALIST si plecand de la cele doua cuvinte a rezultat REALISM,sinonim cu REALITATE.Pentru materializarea visului in realitate a trebuit sa gasesc un colectiv de redactori echivalent cu subsemnatul si titlul ziarului si pe deasupra si experti( profesionisti) ai cuvantului si pentru aceasta ii multumesc lui Dumneazeu ca mi-a dat capacitatea si norocul de a gasi doi oameni profunzi cu care am profilat proiectul acestui ziar. Ei se numesc Mircea  ANDRAS si PETRICA BIRAU. Cum doresc sa fie “Realitatea Petrileana”? Un ziar real,expresiv si mai aparte,in care toti cititorii si cetatenii sa se poata exprima,deoarece fiind in contact direct cu petrilenii am fost depasit de conceptele,ideile si cunostintele unilaterale,comunicarea adevarata fiind imposibila,dar nici lipsa ei nu era in interesul nimanui…s-a nascut acest ziar,in care sper ca, Petrilenii sa se cunoasca asa cum sunt,infruntand realitatea,constienti fiind ca, toata Valea ii va cunoaste prin intermediul acestei publicatii.

                                                                                                           Claudiu Marlogeanu

 

VISE CU FRUNZE CAZUTE

 

E toamna iar.O toamna cum n-am mai avut de mult. Sau am avut si nu ne mai amintim…ca noi uitam repede.O calitate a acestui popor.Daca n-am fi avut-o i-am fi ajuns pe americani.O toamna cu frunze iremediabil cazute,cu soarele-i palid,proaspat  scapat dintr-o eclipsa,cat de cat partiala,cu toate schimbarile care se percep la trecerea dintr-un anotimp in altul.Lumea buna(si cea rea) se gandeste la una,la alta,la roadele care n-au apucat sa se materializeze din cauza indunatiilor,la promisunile alesilor,care n-au apucat sa se materializeze din diverse cauze,una mai romantica decat alta,la cate si mai cate.Dupa cum aparitia unui ziar(al catelea oare in Vale?),nici nu-i trece prin cap.Ce sa faci cu un ziar pe timpurile astea de tranzitie,de instabilitate,de tatonare,de originalitate post-decembrista? Acum cativa ani,aparitia acestuia putea fi considerata chiar o utopie. “ Nu se poate tovarasi!”,ar fi spus cei de sus.”Ba se poate,da’ la ce bun?”,ar fi murmurat scepticii. “Ne batem singuri cuie in cap” ,ar fi concluzionat edilii”,”sa mai dam bani pe inca unul?”,ar fi intrebat pesimistii. Si totusi,va spun un secret care ramane intre noi “el va aparea”.Cu sau fara voia unora,cu sau fara voia noastra.Evident,vom incerca sa satisafacem toate gusturile  si,mai ales,toate preocuparile.Ei,si daca nu toate,macar cateva dintre ele ,cele mai importante pentru dumneavoastra,sau pentru noi.In orice caz,vom face totul (cum spunea cineva , candva) sa nu va dezamagim. Pentru ca de acum inainte veti fii cititorii nostril. Va adoptam. Sau dumneavostra pe noi. Principalul e sa apara. Ce sa apara? Primul ziar al orasului Petrila.Va dorim lectura placuta!

                                                                                                                   Mircea Andras

 

 

DE LA CAPAT

 

Avem o convingere  tacita,noi romanii,nu disperam,nu deznadajduim,nu schimbam nimic.Dar de fiecare data o luam de la capat. Punem punct sau virgule (dupa caz) si incepem din nou acelasi lucru,schimbat uneori prin punctele neesentiale,adus putin din condei, fardat , periat dar cu aceleasi erori si nu aceeasi finalitate. Niciodata,dar absolut niciodata nu invatam din greseli,pe care le consideram ceva firesc,de necorectat chiar facand parte din normalitate. Sa luam exemplu cota unica de impozitare pe care trei sfert din alesi o considerau in vechea legislatura ca o chestie paguboasa,ea facilitand doar o crestere mai mare a beneficiului celor cu bani multi. Cand a venit “Alianta” primul lucru a fost sa voteze aceasta lege falimentara (timpul o va dovedi) . Noi romanii avem un proverb pe care din pacate nu ni l-am insusit: “ Omule potrivit la locul potrivit”. Si cu toate acestea punem ministrii aiurea,de ce n-am putea de exemplu,sa punem un medic la “sanatate”? sau un inginer agronom la “agricultura”? pentru ca asa suntem noi,cu greselile noaste,gresitilor acestui popor. Si apropo toata lumea era indignata de zambetul lui Iliescu , Basescu zambeste la fel(chiar daca nu e nevoie) si totul pare firesc. Oare zambetul ne deranja? Si astefel vom merge inainte, din erorare pana la victoria finala. Care victorie ?

                                                                                                      Claudiu Marlogeanu

 

 

 

CHESTIONAR LA PRIMA APARITIE

 

INTREBARI:

1.    Ce parere aveti despre aparitia publicatiei “ Realitatea Petrileana “ ?

2.    Ce articole doriti sa cuprinda aceasta publicatie ?

Ilie Paducel, primarul orasului Petrila

1.Apreciez in mod sincer initiativa domnului inginer Claudiu Marlogeanu, ca fondator al acestei publicatii.Este o actiune laudabila pentru ca orasul nostru nu a avut un ziar propriu.

2.Doresc ca acesta sa reflecte intotdeauna realitatile orasului ( dealtfel,chiar si denumirea ziarului scoate in evidenta aceste lucruri), fie ele pozitive si chiar negative, din viata cetatenilor acestui oras,cu problemele lor,care nu sunt deloc putine si deloc usoare.

Dumitru Rascolean,viceprimarul orasului Petrila

1.Il cunosc pe ing. ec. Claudiu Marlogeanu de la Mina Lonea,de pe vremea cand eram ing. sef productie.Am mare incredere in el fiindca stiu ca tot ce isi propune el reuseste. De aceea doresc ca orice articol aparut in mass-media petrileana sa fie obiectiv si benefic pentru cititori.

2.Articole din toate domeniile, care sa reprezinte viata Petrilei si a cetatenilor ei, in mod obiectiv.

Emanuel Andronache,consilier local P.R.M

1.Consider ca aparitia unei noi publicatii este benefica pentru cititorii mass-media scrisa din orasul Petrila,si cunoscand colectivul redactional de initiative,imi exprim speranta ca articolele despre politica locala petrileana vor fi obiective. Mentionez ca , in prezent , in Valea Jiului exista nenumarate ziare, dar foarte putine sunt , dupa parerea mea, obiective, in ceea ce priveste reflectarea reala a fenomenului politic local.

2.Dupa parerea mea, tot ce inseamna informatie utila pentru cetateni,trebuie promovata in acest ziar: hotarari ale consiliului local,anuntarea unor actiuni culturale, prezentarea unor obiceiuri si traditii privind viata sociala a oamenilor acestor locuri, aspecte privind istoricul economiei Petrilene, din trecut si present, precum si perspectivele de viitor ale minerului.

Maria Florea,consilier local

1.Era timpul ca,totusi,cineva sa se gandeasca la aparitia unei publicati initiate si condusa de personae chiar din orasul nostru.

2.Sa cuprinda realitatea in toate domenile de activitate din acest oras,tinind seama de politica,partide,VIP-urile acestea refuzand categoric influenta anumitor persoane asupra continutului.Sunt convinsa ca primaria orasului va beneficia de spatiu sufiecient in aceasta publicatie, pentru ca toti cetatenii sa cunoasca la timp si in profunzime toate hotararile consiliului local, precum si actiunile administrative,rubricile de baza ale ziarului sa dea prilejul si cetatenilor,cand solicita sa-si faca in primul rand cunoscute opiniile fata de realitatea petrileana.Fara sa respecte adevarul in continut “Realitatea Petrileana” va avea “viata scurta”.

Ionel Zmeu,presedintele asociatiei culturale ‘’Les Amis de la France’’

1.Suntem intr-o vale,, sufocata ‘’de atatea fituici,in care(vorba unui batran ziarist) cel care scrie poate castiga mai mult daca nu scrie ceva anume.Sper ca noul ziar sa reflecte realitatea,fara a se transforma in purtatorul de imagine al vreunui ,,ales’’.

2.Concrete.Fara mersul trenurilor si al autobuzelor fara horoscoape,retete culinare,etc.

Ilie Matei dr.ing.

1.    Aparitia acesteia este oportuna si necesara.

2. Sa cuprinda realitati socio-economice,fata de nivelul de trai in comunitatea locala(venituri/costuri,familie,ocupatie,educatie)fata de invatamant,cultura,locuinte,confort si incalzire,consultandu-se in acest sens in permanenta populatia.

Ionel Mogoi,director general s.c.Termoprest s.a.Petrila

1.Este laudabila ideea de a lansa pe piata presei un nou ziar,’’REALITATEA PETRILEANA’’o publicatie care sa-si merite cu prisosinta numele si sa redea cat mai fidel aspecte pozitive sau negative din orasul Petrila.

2.In paginile de debut ale ziarului merita sa fie inserate teme care framanta populatia orasului de ani de zile si anume;crearea unor baze industriale generatoare de noi locuri de munca.

3.Aspecte sociale vizand greutatile in care se zbat diferite categorii de oameni.

Petre Bolog,ziarist

1. Gasesc ca orasul nostru avea nevoie de o astfel de publicatie care sa ii reprezinte, intrunfel,interesele si in masura obiectivitatii si a simtiului civic pe care il va aborda ziarul.

2.    Nu ma indoiesc ca, aceasta publicatie va fi interesanta si benefica..

                                                                                                 Claudiu Marlogeanu

AFORISME PETRILENE

-Petrila e orasul de dupa bariera.Iata ca si in ziua de azi mai sunt ,,bariere.’’

-Petrila incepe la cimitir.Locuitorii ei sfarsesc tot aici.

-Petrileni nu se considera ,, vulturi’’,desi exista un cartier cu acest nume.

-Cel mai mare varf in Petrila este ,,Rosia’’.Nici o legatura cu comunistii.

-‘’Pestera lui Florean’’nu e a lui ,ci a urmasilor,urmasilor sai.

-Prin Petrila trece ‘’Jiul de Est’’,ceea ce inseamna ca orasul a fost bine vazut in est.

-Din cand in cand,Petrila e data la televizor.Bineinteles,doar pe negativ.

-Cand I.D.Sarbu a scris ‘’Case petrilene’’,nu avea in vedere blocurile.

-Inainte totul incepea cu mina.Acum totul se termina cu ea.

-Din Petrila au plecat oameni inteligenti .Si nu s-au mai intors.

-Petrila e orasul lui I.D.Sarbu,dar si al lui Miron Cozma.

-Petrila nu e apta pentru turism,desi tot mai multi din locuitori ei au devenit turisti..

-‘’Vedi Napoli e poi mori’’.Vedi Petrila si apoi mai vedem noi.

                                                                                                       Mircea Andras

PROSTIA DAUNEAZA GRAV SANATATII

Un prieten de-al meu,,privatizat (cum ii sta bine unui viitor european)citind,cu stupoare ,pe pachetele de tigari anuntul:’’Tutunul dauneaza grav sanatatii’’,tare s-a ingrozit si mai ales tare s-a mai mirat ca vis-a vis de aceasta,lumea fuma in continuare,ba chiar cu mai multa ardoare.Atunci ,a pus deasupra tejghelei din barul sau inscriptia:’’Bautura dauneaza grav sanatatii’’.Nu mica i-a fost mirarea ,cand a observat ca obisnuitii localului,beau cu si mai multa darnicie decat pana atunci.Ulterior a schimbat anuntul cu’’Prostia dauneaza grav sanatatii’’,lucru care n-a deranjat pe nimeni,totul urmandu-si cursul firesc.Personal,as cataloga ‘’prostia’’ca cel mai important handicap al unui popor.As propune si o’’ pensie de boala’’pentru asa ceva…Pentru ca ,pana  a ajunge sa stam la masa cu europenii ,trebuie sa scapam in primul rand de prostie.inaintea coruptiei,birocratiei,si ce s-o mai gasi pe la noi.Pentru ca acest popor (din care facem toti parte)plateste un tribut enorm universalei prostii… Intrun moment in care toti lupta impotriva coruptiei,noi incercam sa mituim echipa de fotbal a Finlandei,pentru a-i invinge pe cehi(lucru care nu s-a intamplat pentru ca prostia ii lasa reci pe finlandezi).Intrun moment in care toata lumea ii priveste cu scepticism pe americani(pentru marea doza de prostie a lui Bush),noi le acordam aproape pe gratis bazele noastre militare.Intrun moment in care avem nevoie impetuoasa de vecinii prieteni,noi ii tradam in folosul S.U.A.,stat care nu da doi bani pe noi(.Cel mai bun exemplu,cazul Teo Peter).Si nu in ultimul rand,intrun moment in care atat gazele naturale,cat si si petrolul constituie o problema internationala,noi renuntam la minerit pentru ca asa vrea PD-ul,penru ca asa vrea Berceanu,pentru ca asa dorea Petre Roman..Pentru ca asa vrea…PROSTIA!

                                                                                                                  Mircea Andras

PUNCTUL PE’’I’’.VARA-N PETRILA

Nu stim altii cum sunt,dar noi suntem ca ei Nu stim cu ce ganduri vine vara asta,ca sa i le putem scoate din cap.Pentru ca noi suntem originali din tata-n fiu.Si ce zic eu?Mai mult.Din bunic in nepot.Noi suntem putinii oraseni care intampinam noii veniti,cu mortii,cimitirul fiind de-a dreapta intrari.Noi suntem printe putinii care am renuntat la strand ca sa facem in locul  lui un supermarchet si o piata.Ca dovada ca pe noi caldura nu ne deranjeaza. Noi suntem si impotriva parcarilor.Nu prea detinem acest element.Masinile se descurca cum pot:mai un trotuar…mai o iarba verde…(nu e vorba de iarba verde de acasa,ca la bloc aceasta nu creste).Noi si(aproape)numai noi, am intrat in turul doi!(Va place poezia asta)La vreo cativa nu.La altii cativa,da.Lasa sa fie!Sa avem si noi activitate.Ca prea stam degeaba.Sau nu?Cine mai stie?Poate doar vara asta,incarcata de grade vara draga,vrei sa fi vara noasta,din strainatate?

                                                                                                                Mircea Andras

VARA NOASTRA,CEA DE TOATE ZILELE

‘’Vara,vara,primavara/toate plugurile ara!/’’La noi nu.Ca nu le prea avem cu plugurile.Noi cu oile,cu stanele,cu saivanele…si cu minele.Atatea cate au mai ramas.Ca n-au ramas prea multe.In rest peticim orasul.Mai un barulet aici,mai o dugheana dincolo…

Clienti sa fie,ca de marfa-i plin podul!De construit se construieste tot timpul.Nimeni nu mai stie ce si de ce.Apropo,suntem singurul oras din vale,care dupa revolutie a construit doua blocuri.E adevarat pe scheletele din vechea epoca,dar,totusi,am facut ceva.Si,mai nou,bancile( financiare nu cele din parc)se inghesuie sa ajunga la noi.Avem deja  patru si mergem inainte.Intre timp’’Jiul’’curge tot de la Lonea la Petrosani si’’Rosia’’a ramas tot la locul ei.

                                                                                                                  Micea Andras

IUNIE.PETRILA.I.D.SARBU.SI NOI

Iunie.Cu soare,stralucire si cer senin.Acum foarte multi ani,intr-o astfel de luna s-a  nascut,intr-o,casa minereasca,intr-un oras mineresc,sub o zodie  minereasca,cel care  avea sa fie prin ani,cel mai bun’’produs’’ al orasului Petrila.Scrierile lui au intrat de mult in Europa precum sufletul lui dus intr-o lume mai buna si mai dreapta.

’’Petrila e la un capat de lume,dar orisicand lumea poate incepe cu ea’’,spunea autorul atator       randuri lasate eternitatii. Sa nu-l uitam nicicand,pentru ca uitarea nu poate sterge din         memorie pe cei care n-au trecut prin lume degeaba.Sa-l avem vesnic aproape pentru ca a fost,cu inima si cu mintea,unul de-al nostru!

                                                                                                               Claudiu Marlogeanu

        NINGE PESTE PETRILA

 

Ninge poetic.Dar,la ce e buna poezia?Ninge cu alb.Ninge minereste.Adica hotarat,

cum ii sta bine unei ninsori,intr-un oras mineresc.Si zapada se asterne lina.Si zapa-

da face dreptate:sub covorul ei dispar gropile,mai multe decat stelele pe cer si gu-

noaiele,pe care nu le-a mai ridicat nimeni din iarna trecuta.Eh,noroc cu zapada.Pura

si nobila zapada.Pacat ca e atat de uda.Si ca vine pe nepregatite.Luandu-i prin sur-

prindere pe edili.Care o asteptau mai tarziu.Sau deloc.Oricum,nisipul o asteapta pe

marginea drumului.E tot cel care a inghetat iarna trecuta.Utilajele care trebuiau de

mult sa iasa la pensie,asteapta si ele.Cuminti!.Cuminti si defecte. Terasele,doar ele,

asteapta primavara.O primavara nesperata.Oamenii sunt pregatiti moral:sa li se taie

una-alta,curentul,apa,caldura si in general orice pofta ar pofti.Pana atunci au taiat si

ei cate ceva:telefonul,cablu si chiar porcul(de pe lista).Ca asa e la noi.Ca la nimeni.

De-aia suntem niste originali,cu orice pret.De fapt nu cu orice pret ,numai cu preturi

mari.Ca noi in general am ales pana am cules.Adevarul e ca pana la urma n-am prea

avut ce culege.Dar viitorul ne asteapta,mic,negru si dardaind de frig.Poate tocmai de

aceea centralele termice s-au pregatit  sa dea caldura.S.C.Electrica s-a pregatit sa le

ia curentul.S.C.Termoprest nu s-a pregatit ca n-are bani.De curent.De una-alta.Fiele

zapada usoara!Si frigul la fel!

P.S.Si daca nu va ninge cand cititi aceste  randuri inseamna ca nu cititi cand trebuie.

 

Mircea Andras

 

Comenteaza

Comenteaza