Petru Braiț, inculpat în dosarul Mineriadei: Reflexul minerilor a fost pornit nu de aici din Vale

249

S-au scurs aproape 27 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, iar adevărul istoric este bine ținut ascuns. Cei implicați direct în evenimentele din capitală tac de teamă să nu fie cumva făcuți vinovați. Politicul și sistemul nu au niciun interes să fie întoarse filele istoriei cu fața în sus.

Matei Drella, fost lider de sindicat la Mina Bărbăteni din Valea Jiului, actualmente inculpat în dosarul în care sunt judecate evenimentele din 1990, nu are nimic de spus despre acea perioadă. Asta repetă ori de câte ori încerci să inițiezi un dialog despre rolul liderilor de sindicat în acțiunea intitulată Mineriada din 13-15 iunie 1990. Drella este cunoscut la nivelul comunității locale drept un ”om de afaceri discret” despre care nu vorbește nimeni. Cu siguranță însă Drella a rămas ancorat în zona PSD.

Mai volubil, dar tot reținut în declarații clare este Petru Braiț, fostul lider de la Mina Petrila care spune despre el că a fost”singurul miner” din Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

”Dacă vă uitați acolo la cei care reprezentau LSMVJ unul era lăcătuș, altul electrician, altul inginer, singurul miner eram eu. În anul 1995 am demisionat din Ligă fără explicații și așa va rămâne fără explicații. Se făceau pregătiri pentru alegerile din 96. Dacă vreți notați așa ”era un costum prea mare pentru mine”, a precizat Braiț.

Sursa citată recunoaște că ”reflexul minerilor a fost pornit nu de aici din vale (Valea Jiului- n.r.)”

”Au REzolvat treburi murdare cu mâna minerilor”, a subliniat Braiț.

Din acest punct al ”treburilor murdare” nu îi muți nici mai la dreapta, nici mai la stânga.  Acest aspect rămâne o dilemă, o necunoscută, un mister. Aceasta este una din mize: îngroparea trecutului.

Ramona ROȘULESCU

sursă foto: evz.ro

Comenteaza

Comenteaza