Piese pe o tablã de sah / Minerii folositi ca scut în lupta pentru suprematie

289

Minerii sunt captivi într-un joc care nu le apartine. Sãtui de a fi mintiti, amãgiti, acestia se comportã precum piesele de pe tabla de sah. Sunt mutati, fãrã ca ei sã realizeze, dupã bunul plac al jucãtorului.

Jucãtorul îsi cunoaste pe deplin interesele. Dacã jocul de sah se terminã cu eliminarea regului, jocul protestelor se poate termina cu falimentul Complexului Energetic Hunedoara. Pionii-mineri vor sã dea sah mat regelui-Complexul Energetic Hunedoara. S-a recurs la ajutorul reginei, care face mutãri în orice directie. În jocul de sah, nebunul mutã orice numãr de pãtrãtele libere – de aceeasi culoare – în diagonalã. si la CEH se doreste aceeasi culoare – uniformã cu cea nationalã. Se cautã sã se scoatã scheletele din dulap si sã fie reînviate pe pozitii cheie. Lucrul acesta îl recunosc si cei din structura CEH.

“Pe oameni îi deranjeazã, pe o parte ITA, dar sunt si influente politice. Vor sã  îsi arate muschii în fata unui partid politic”, a declarat Bogdan Stãnescu, presedintele CA al CEH.

“Existã o manipulare politicã în rândul minerilor. Sunt folositi pe post de scut într-un rãzboi pentru suprematie, pentru a pune mâne pe conducerea societãtii”, spune un miner de la Lupeni. Mai mult, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara sustine cã, teoretic, nimeni nu vrea sã îsi mai asume o functie de conducere la CEH.

“Mai aveam putin si dãdeam anunt în piata publicã cã vrem director general la CEH, pânã sã fie numit domnul Melczer în functie. Nici eu si nici dânsul nu vrem sã ne legãm numele de un esec. Tocmai pentru cã am crezut în proiectul Complexul Energetic Hunedoara am acceptat aceastã provocare. Dacã nu credeam în salvarea unei pãrti din CEH nu mã bãgam. Domnul Melczer a venit din mediul corporatist, cu o altã viziune, iar lucrurile au mers, chiar dacã mãsurile nu au fost pe placul salariatilor”, a mai subliniat sursa citatã.

Stãnescu este de pãrere cã societãtile de stat sunt în situatii critice pentru cã nimeni nu îsi asumã rãspunderea.  “Societãtile de stat se confruntã cu situatii financiare deosebite pentru cã nu existã organizare sau fermitate în decizie”, a conchis Bogdan Stãnescu.

Monika BACIU

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza