”Planeta Petrila” coboară în comunitate. Documentarul va fi proiectat ”acasă” la protagoniști

767
Minerii, omagiați prin artă. Primele proiecții din România ale documentarului Planeta Petrila, semnat de Andrei Dăscălescu, vor avea loc în Valea Jiului
„Filmul din mină iese la lumină” pe 4 iunie, la Petrila. Filmul documentar Planeta Petrila, semnat de Andrei Dăscălescu, o producție FILMLAB în coproducție cu HBO Europe, va avea primele proiecții din România chiar în Valea Jiului.
Ideea documentarului Planeta Petrila s-a născut  în anul 2013, atunci când regizorul Andrei Dăscălescu a vizitat pentru prima dată Valea Jiului la invitația artistului Ion Barbu, în cadrul unui workshop la care au fost prezenți mai mulți arhitecți din țară pentru a propune alternative la demolarea Minei Petrila.
Mina în sine, activitatea minieră și poveștile oamenilor pe care i-a cunoscut la acel moment, i-au produs regizorului Andrei Dăscălescu impresii puternice, determinându-l să transforme toate acestea în artă, sub forma unui film documentar.
„ Nu mai văzusem niciodată o mină. M-a fascinat din punct de vedere industrial, m-a impresionat mărimea spațiilor, credeam că o mină e mult mai mică. Apoi, cunoscând lucrătorii minieri, am fost fascinat de lumea lor. Aveam preconcepții în ceea ce-i privește din cauza mineriadelor, dar toate acestea au dispărut atunci când i-am cunoscut, atunci când am văzut de fapt cum își sacrifică acești oameni sănătatea și mai mult, cum își riscă viața în fiecare zi, prin activitatea pe care o desfășoară”, a declarat Andrei Dăscălescu pentru Gazeta de Dimineață.

Moment extrem pentru Dăscălescu la pregătirea filmărilor. Documentare pentru documentar, în subteran

Regizorul Andrei Dăscălescu a efectuat două schimburi în subteran atunci când pregătea filmările pentru Planeta Petrila și spune că ceea ce pentru el a fost un moment extrem, pentru mineri e la ordinea zilei.
„Am intrat două schimburi în subteran. Am fost pe cale să ne pierdem viața pentru că nu pornise ventilația. Pentru mine a fost un moment extrem, dar mi-am dat seama că pentru mineri, asta e la ordinea zilei”,  a povestit Dăscălescu.
Filmările la Planeta Petrila au început în luna mai a anului 2013, imediat după vizita lui Dăscălescu în Vale. Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină, considerată „viabilă”.

„Filmul reprezintă un omagiu adus minerilor pentru toate greutățile suportate de aceștia de-a lungul timpului. Am încercat prin realizarea acestui documentar să îndepărtăm eticheta mineriadelor și să reparăm imaginea minerilor în context național”, a spus regizorul Andrei Dăscălescu.
Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.
Planeta Petrila a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016 și va putea fi văzut în avanpremieră în România chiar la Petrila, pe 4 iunie. Filmul va fi, apoi, proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania, la Cluj Napoca, pe 8 iunie.

Documentarul va avea premiera la HBO România pe 22 iunie, iar premiera în cinematografe va fi pe 23 iunie.

Cunoscut publicului pentru Constantin și Elena pentru care a luat Premiul First Appearance la IDFA, în 2008 și Premiul pentru Debut la TIFF în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul și imaginea pentru Planeta Petrila, cel de-al doilea film documentar de lung-metraj al său. Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu iar sunetul de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducători: Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David și Andra Radu (HBO România).
Organizatorii așteaptă confirmări din partea autorităților publice locale din Valea Jiului pentru ca documentarul să fie proiectat și în Petroșani, Vulcan și Lupeni.
Bianca HOLOBUȚ

Comenteaza

Comenteaza