PNL Un muzeu la Mina Petrila…

280
Săptămâna trecută a fost una „aglomerată” în activităţi organizate sub egida organizaţiei PNL Petrila şi a Asociaţiei „Rosa Multiflora”:  simpozionul „Familia – prima şansă pentru fiecare copil”, festivalul  de autor „Toamna Bobocului”, depunerea de coroane cu ocazia Zilei Naţionale a României… Cu toate acestea, în data de 2 decembrie, a avut loc şi obişnuita „reuniune de luni”. Ezităm să folosim cuvântul „şedinţă”.
Atmosferă uşor cenaclieră…
Oricum, Asociaţia „Rosa Multiflora” (preşedinte Costel Avram) a provocat, printre altele, şi unele „mine-ri­ade” culturale, cu punctul de sosire Valea Jiului. Astfel, persona-li­tăţi culturale importante ne-au fost oaspeţi. Printre acestea, Nicolae Manolescu, cel care a devenit – între timp – membru titular al Academiei Române. Zilele trecute, ne-a vizitat – pentru a nu ştiu câta oară – şi Florin Iaru… Asociind cele două personalităţi, Nicolae Manolescu şi Florin Iaru, ne-am amintit de „Cenaclul de luni” (1977-1983)… Un cenaclu condus de Nicolae Manolescu, desfiinţat de secretariatul P.C.R. al Universităţii Bucureşti. Generaţia ’80 (optzeciştii) rămâne în istoria literaturii române.
Da: în zilele de luni, la sediul PNL Petrila, se pare, e o atmosferă uşor cenaclieră.
Un muzeu la Mina Petrila…
Un capitol „special” în istoria Văii Jiului este mineritul. Un capitol de peste 150 de ani. Ar fi posibil ca acest capitol să fie „uitat” peste vreo 20-30 de ani. Aşa cum s-a întâmplat la Mina Dâlja. Unde a rămas doar un monument aflat în stare de degradare.
Intenţii şi proiecte despre Mina Petrila au existat şi există. Prin acestea s-ar dori conservarea unor clădiri de patrimoniu de la această mină, redarea lor în circuitul turistic naţional sau european. Să nu uităm de râurile de cerneală curse despre „alternativa turistică” a Văii Jiului.
O discuţie de peste 30 de minute a fost provocată luni de Costel Avram, preşedintele organizaţiei PNL Petrila. Petre Bălănesc şi Rolland Szedlacsek au avut – pe această temă – intervenţii pertinente, substanţiale. Au fost, mai întâi, discuţii de principiu. Vom reveni cu informaţii asupra acestui subiect.
de Ionel Zmau

Comenteaza

Comenteaza