Poliţiştii de circulaţie şi cei locali din Petrila au inventat ceva care rupe buzunarul şoferului: / Semaforul pitic!

199
de Corneliu BRAN
 Capcană pentru şoferi pusă cu intenţie, sau doar incompetenţă?
„N-aduce anul ce-aduce ceasul”… o vorbă înţeleaptă din bătrâni, care li se potriveşte foarte bine şi unor petrileni care s-au văzut în week-end, când oraşul sărbătorea „Toamna petrileană”, cu permisul auto suspendat pentru o lună, cu câteva puncte luate, dar şi cu câteva milioane vechi gaură la buzunar. Numai că unul dintre ei contestă aceste măsuri luate de poliţiştii de la rutieră din localitate, am zice noi pe bună dreptate. Şi o să vă arătăm şi de ce.
Două semafoare
În ziarul de vineri vă spuneam că am aflat de la şeful Poliţiei Locale Petrila că poliţia locală se ocupă de devierea circulaţiei rutiere, pentru ocolirea tronsonului de pe strada Republicii unde s-a organizat manifestarea „Toamna petrileană”. În acest scop, pe lângă anumite indicatoare, au fost montate şi două semafoare, pe care le-am şi văzut mai apoi montate. Nişte semafoare simple, ca cele de pe defileu, în două culori, roşu şi verde, culori care toţi şoferii ştiu ce semnificaţii au pentru circulaţia rutieră.
„Semaforul pitic” fără indicatoare de avertizare a şoferilor…
Numai că, ce nu am scris atunci, dar o facem acum, după ce mai mulţi şoferi ne-au atras atenţia, aceste semafoare au avut o meteahnă: au fost montate prea jos. Am zice chiar mult prea jos. Astfel că de la distanţă ele puteau fi zărite de şoferi mult prea târziu, mai ales în momentul în care coloana de maşini era de peste trei-patru autovehicule, sau în faţa unei maşini mici se afla vreun camion. „Parcă au fost aterizate din avion. Nicio logică n-au avut cei care le-au montat. Din această cauză foarte mulţi şoferi au fost derutaţi în momentul când se mergea în coloană”, ne-a spus duminică Gheorghe Toma, unul dintre şoferii profesionişti aflat cu treabă de mai multe zile în Valea Jiului la o firmă.
Un alt fapt sesizat, de data aceasta de un băştinaş, care a avut mari probleme cu cei de la circulaţie din cauza acestor semafoare, a fost că aceste semafoare n-au avut în prealabil indicatoare de avertizare cum spune legea circulaţiei, montate cu câţiva zeci de metri, pentru avertizarea şoferilor că urmează un semafor.
„Datorită Toamnei petrilene s-a deviat circulaţia. Nemulţumirea mea este că, deşi s-au montat două semafoare pentru aşa-zisa fluidizare a traficului, unul pe un sens, unul pe celălalt, la distanţă de maxim 100 de metri unul de celălalt, unul dintre semafoare, în sensul de mers spre Petroşani, nu se vedea, pentru că era amplasat prea jos. Un pitic de semafor, montat fără cap aş zice. În al doilea rând, nu există un indicator de avertizare, de atenţionare, care să fie montat vizibil înainte de semafor, în acest fel şoferii fiind preveniţi de acest lucru. Să fie clar, toată lumea ştie că în Petrila nu există semafor. Eu, fiind plecat din localitate, nici n-am ştiut că s-au montat aceste două semafoare. Am văzut că traficul e deviat, dar nici prin cap nu-mi trecea că la un moment dat dau peste un semafor… şi acela pitic. În al treilea rând, poliţia de la circulaţie trebuia să stea să dirijeze în intersecţie, să arate… sau să prevină, că acesta e rolul ei. Ei ştiţi ce făceau? Stăteau la pândă, aşteptând să greşească unul sau altul! Stăteau să vadă cine trece pe roşu. După care, fuga după el, amendă, puncte luate, permis suspendat pe o lună! Aşa ceva nu există în lume! Unde e prevenirea? Unde este atenţionarea şi buna-credinţă a poliţistului de la circulaţie? O să fac contestaţie şi nu las lucrurile aşa. Aproape cred că aceste semafoare au fost montate prost intenţionat, ca unii să stea la pândă şi să ardă şoferii! Uitaţi-vă pe defileu câte semafoare sunt, dar la fiecare 30 de metri înainte există un indicator de prevenire, pus la loc vizibil, care te anunţă că apare un semafor!
Este total neregu­lamentar şi de rea-credinţă!”, ne-a declarat un petrilean, membru marcant al comunităţii locale.
După aceste semnale trase de şoferi, am făcut şi noi duminică câteva poze la Petrila, din care se observă că, într-adevăr, semafoarele sunt montate destul de jos. Iar indicatoare de avertizare nici vorbă să găsim. Deci, au drep­tate, din nou, cetăţenii! Pentru domnii poliţişti de la circulaţie din legislaţie citire: „Acest indicator (ca cel din imaginea alăturată materialului – n.r.) se întâlneşte cu 30-200 m înaintea unei intersecţii şi îl avertizează pe conducătorul auto că urmează o intersecţie semaforizată”. Alte comentarii sunt de prisos.
Acum ar trebui să plătească şi cei care au muncit dar n-au prea gândit…
Pe viitor n-ar strica ca tovarăşii de la poliţia locală şi cei de la poliţia rutieră să analizeze mai bine locul unde vor fi montate astfel de semafoare la Petrila, dar şi să monteze TOATE semnele rutiere care folosesc la prevenirea şoferilor. Cum nu-i o glumă bună să rămâi fără permis din vina unora care muncesc dar gândesc mai puţin, n-ar strica în acest caz ca cineva să primească şi nişte sancţiuni. Asta ca să vadă pe pielea proprie ce înseamnă să-ţi faci treaba de mântuială şi cum se simt şoferii opriţi şi sancţionaţi. Oricum, cazurile se vor finaliza probabil în instanţă…

Comenteaza

Comenteaza