Portret de Puck. Când genunchii cedează în fața Artei, actorul stă drepți în fața personajului

230

Povestea începe de mult timp. Este încurcată și trepidantă. Are intrigă. Multă intrigă. Are însă și o continuare în prezent. Și sigur vom citi deznodământul în viitor.

Este vorba despre un palier din viață unde îngerii trăiesc printre oameni, iar zânele predau lecții adevărate despre omenire. Este lumea lor, a artiștilor. Una neînțeleasă dincolo de scenă, dar care generează dependență atunci când te hotărăști să le asculți povestea. În această lume găsești oameni de ”tot felul”. Felul principal ar trebui să rămână pentru ei ”servirea artei”.

Când Visul unei nopți de vară se derulează iarna…

Arta este o minune în sine. O minune care identifică viața și acolo unde nimic nu respiră. Acolo unde nimic nu supraviețuiește. Pentru artă, sacrificiul este principalul tacâm. Nu o poți ”servi” cu mâna goală. O așezi pe tavă și o întinzi clientului cu mișcări pline de talent. O guști doar cu cutițul și cu furculița.

Puck, personajul lui Shakespeare din Visul unei nopți de vară, a văzut iarna românească pe scena Teatrului ”Aureliu Manea” din Turda. L-a văzut prin vocea și interpretarea artistică a unui actor hunedorean. Bianca Holobuț este actrița care a învățat abecedarul actorilor la Tg. Mureș, la clasa profesorului Monica Ristea, și a făcut stagiatura acasă, la Teatrul Dramatic I.D Sîrbu din Petroșani. A plecat apoi în pribegie, la Cluj, la Teatrul din Turda, unde s-a lăsat în mâinile lui Muriel Manea, fiica regizorului Aureliu Manea. Cel care a dat și numele instituției culturale din această parte a țării. Artistul cunoscut în lumea teatrului drept regizorul vizionar .

Puck, personajul care i-a curs prin vene Biancăi Holobuț în ultimele aproape trei luni, a fost și rolul care i-a demonstrat, la propriu, că Arta doare. Taie genunchii. Și asta nu numai în cazul spectatorilor care sunt purtați pe aripile fantasticului, ci și actorului. Acel om care trebuie să găsească soluții și atunci când ”soarta îi joacă feste”.

Scaunul care l-a descurcat pe Puck

Puck în scaun cu rotile a fost ultima imagine, din reprezentația de la sfârșitul lunii marite, când omul-actor Bianca Holobuț, a fost îngenunchiat de cei doi genunchi pe care, spune de multe ori, îi îndoaie doar în fața Culturii.

”Trebuia să joc. Erau vândute biletele. Spectacolul fusese program și eu nu mă puteam împiedica de doi genunchi care nu se lăsau mișcați. Sunt Puck sau nu sunt Puck? Puck trebuie să găsească soluții și pentru viața lui”, a explicat, între zâmbet și durere,  Bianca Holobuț.

Singura soluție regizorală și umană a fost ca Puck să joace în scaun. Cu o modificare regizorală în mers, una care cadrează pe teatrul-laborator exersat la Turda, Puck și-a făcut treaba, sau mă rog – a încurcat treaba, potrivit rolului – și în această reprezentație.

În spectacolul de la Turda a mai jucat și un al doilea actor hunedorean Valentin Oncu, tânărul fiind originar din Brad.

Spectacolul Visul unei nopți de vară, prezentat de actorii Teatrului din Turda, va putea fi văzut și pe scena din Petroșani. Cel mai probabil în luna mai.

Ramona Roșulescu

Sursă foto: facebook

Comenteaza

Comenteaza