Pregătit ca la carte pentru Luminaţie, cu sprijinul Edil Sal Prest, / Cimitirul „Eternitatea” are un gard nou şi robust

556
de Corneliu BRAN

Ultimul cimitir pe care ne-am propus să-l vedem înainte de Luminaţie, a fost Cimitirul „Eternitatea” din Petrila, cel mai nou cimitir de pe raza acestei localităţi aflate în estul Văii Jiului.

Nu ascundem faptul că am făcut asta şi deoarece ştiam că acolo se derulează în aceste zile ample lucrări de împrejmuire a perimetrului, realizat de către muncitorii de la Edil Sal Prest Com, societatea de gospodărire a oraşului aflată în subordinea consiliului local şi primăriei.
Odată ajunşi, am găsit într-adevăr oameni la lucru şi putem spune, fără să greşim, că dintre toate cimitirele Văii Jiului „Eternitatea” este cel mai aşezat cimitir, că „frumos” nu putem spune unui astfel de loc, că nu s-ar cădea. Da, pe lângă faptul că acum se montează gardul, cimitirul arată aşa cum trebuie, cu alei şi morminte amplasate după cum spune Legea Cimitirelor, cu distanţă între locurile de veci şi cu păstrarea regulilor de bun-simţ. Adică, mai pe româneşte, toate mormintele sunt aliniate într-o „joi”, nedepăşindu-se distanţele şi locurile de trecere. Mai mult, marea majoritate a mormintelor au cruci din marmură sau piatră la dimensiuni normale, fireşti, iar cavourile predomină. Iată un bun exemplu de civilizaţie predat de petrileni. În momentul când se vor asfalta şi aleile şi când parcarea din faţa capelei va fi deasemenea finalizată, în paralel cu faptul că şi şoseaua de centură ce trece pe lângă acest cimitir e şi ea azi-mâine gata, se va putea spune că Petrila a intrat la acest aspect cu adevărat în rândul ţărilor civilizate din Uniunea Europeană, cel puţin cu acest cimitir.
Întrebaţi cum merge treaba, lucrătorii care se ocupau de montatul gardului ne-au răspuns că speră ca până la finalul lunii noiembrie să fie gata totul, inclusiv vopsitul gardului: „Gardul are înălţimea de 2 metri, iar lungimea gardului este de peste 240 de metri. Lucrarea am început-o de două săptămâni şi sperăm ca luna viitoare să o terminăm, înainte de finalul lunii, asta e clar, deoarece mai avem de montat doar câteva zeci de metri. Să sperăm că prindem vreme bună, ca şi azi, că atunci terminăm chiar şi în două săptămâni de-acum înainte. Vom vedea…”.
Întrebată de lucrarea în sine şi rugată să ne prezinte şi alte amănunte, directorul societăţii Edil Sal Prest Com Petrila, doamna Doiniţa Bălănesc, ne-a declarat următoarele: „Am decis împreună cu consilierii locali şi cu domnul primar să reparăm gardul, gardul existent înainte fiind degradat, practic ne mai putând să fie reparat. Cum cimitirul este relativ nou, iar şoseaua de centură are covor asfaltic de-acum, arătând foarte bine, trebuia să intervenim şi noi cu acest gard împrejmuitor nou. Am stabilit astfel ca pentru anul 2018 să fie o prioritate pentru Edil Sal Prest reabilitarea acestui gard şi pentru că locuitorii Petrilei investesc la rândul lor foarte mulţi bani în cavouri şi în cruci de marmură. Aţi văzut şi dumneavoastră, noi le betonăm şi centurile printre cavouri, astfel încât totul să arate cât mai bine. Cu acel gard vechi, degradat, riscam pe de altă parte să lăsăm să intre noaptea animalele, care puteau crea pagube proprietarilor acelor locuri de veci. Acum totul se va schimba şi ne bucurăm că putem face această lucrare. Odată cu asfaltarea drumului de centură, şi acea capelă de lângă cimitir va fi probabil mai mult solicitată, iar la anul să sperăm că vom avea resurse financiare să asfaltăm şi parcarea de lângă ea, astfel încât să nu mai fie probleme mai ales când plouă. Lucrarea de reabilitare a gardului se întinde pe circa 240 de metri liniari, ea costând 73.818 lei, banii fiind plătiţi din bugetul Edil Sal Prest, bani rămaşi din profitul pe anul trecut şi pe care am hotărât să-i folosim pentru acest proiect, cu acordul primăriei şi consiliului local”.

Comenteaza

Comenteaza