Preotul paroh Leon Gheorghe Tetileanu, Parohia Ortodoxă Română „Sf. Gheorghe” – Petrila I: / „Dacă ai un pahar de apă şi o bucată de pâine şi pe Dumnezeu în tine, înseamnă, creştine, că ai de toate!” (III)

331
Istoricul Bisericii „Sf. Gheorghe”
– Relataţi-ne istoricul Bisericii „Sf. Gheorghe”
– Pe la începutul secolului al XX-lea, în anul 1924, s-a întemeiat această parohie de azi, Petrila I, având titulatura Parohia Ortodoxă Română „Sf. Gheorghe – Regele Ferdinand”. Pe parcursul timpului, la Biserica noastră au activat mai mulţi preoţi, pe care-i pomenesc la slujbe de fiecare dată cu numele mic şi pe care-i amintesc şi acum: preotul Ioan, preotul Petru, preotul Sebastian, preotul Traian. Preotul Sebastian Ciocan are mormântul chiar lângă Biserică, undeva în partea stângă. Iniţial, pe locul Bisericii exista o casă de colonie muncitorească, ulterior s-a cumpărat şi a doua jumătate a casei şi s-a lărgit Biserica, prin anul 1932, pe vremea preotului Sebastian Ciocan. S-a ataşat apoi un turn, şi aşa a apărut pentru prima dată Biserica „Sf. Gheorghe”, singura Biserică ortodoxă de pe vale, pentru că bisericile celelalte erau în zonele cu momârlani. Prin contribuţia credincioşilor şi prin cumpărarea casei respective, compuse din două jumătăţi distincte, unde stăteau două familii de mineri, şi prin anumite lucrări cu fonduri donate de minerii şi muncitorii de la mina din Petrila, s-a ajuns la Biserica pe care o vedem azi, bineînţeles cu schimbările ulterioare făcute de toţi preoţii care au slujit pe rând aici, inclusiv de tatăl meu, fratele meu şi de mine.
Prima renovare a Bisericii a fost făcută în anul 1946. După care au urmat alte trei mari renovări, în 1975, în 1981 şi în anul 2000. Singura pictură care s-a făcut şi care a rămas pe pereţii Bisericii a fost realizată de un profesor din Timişoara, Petru Iacobescu, ajutat de soţia sa, Mina Iacobescu, şi de pictorul Gelu Dima, tot din Timişoara, în anul 1982, sub păstorirea tatălui meu. Tehnica picturii este tempera grasă, care s-a păstrat destul de bine până azi, cu atât mai mult cu cât pictura a fost restaurată în anul 2002 de către Valentin Brânzan din Tg. Jiu. Mai trebuie să adaug că tot pe timpul tatălui meu, în anul 1983, pe data de 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, Biserica a fost sfinţită.
Problemele enoriaşilor
– Ne-aţi spus deja care ar fi cea mai mare problemă a enoriaşilor din parohie, lipsa banilor cauzată de lipsa locurilor de muncă. Care ar fi şi altele?
– Da, lipsa locurilor de muncă e problema cea mai grea, iar de-aici rezultă multe altele. Se ajunge la şomaj, implicit la sărăcie. Sărăcie care duce la boli, necazuri, certuri între membrii familiilor, dispute pe aşa-zisa avere – uneori pentru un simplu petic de pământ, un garaj sau un simplu gard. S-a ajuns să se certe şi să se învrăjbească copii cu părinţi, fraţi cu surori pentru o bucată de pământ sau pentru cine ştie ce nimicuri. Mai grav, din cauza sărăciei, s-a ajuns la abandonuri de copii şi de familie. Unii pleacă să lucreze departe, sub o aparentă viaţă mai bună, şi uită de familii, de copii, găsindu-şi acolo o altă consoartă sau un alt bărbat, ceea ce numai creştinesc nu e. Cu bărbaţii care părăsesc familia consider că e cea mai mare problemă, deoarece când pleacă ei, părăsesc şi copiii, ceea ce la femei e foarte rar. De-aici multe drame în multe familii. Şi totul pleacă doar de la sărăcie. Noi încercăm să-i îmbărbătăm pe toţi aceşti oameni cu probleme, prin predicile de la slujbe, sau atunci când le facem Sfânta Taină a Împărtăşaniei. Multora le spunem „oameni buni, nu mai căutaţi fericirea acolo unde nu e, încercaţi să vă restabiliţi, să vă schimbaţi mentalitatea, să vă adaptaţi la ce este, să vă rugaţi mai mult la Dumnezeu şi să ţineţi post adevărat, pentru că doar aşa veţi scăpa de răul din trecut”. Mulţi dintre enoriaşi ne înţeleg şi după un timp vin şi ne spun, cu fericire în glas şi pe chip, că, într-adevăr, ne-au ascultat şi viaţa lor se schimbă în bine pe zi ce trece, iar necazurile nu se mai văd aşa negre cu Dumnezeu alături.
Biserica în acţiune
– Ne-aţi vorbit câte ceva de legătura dintre Biserică – preot – comunitate, am dori să ne spuneţi şi ce alte acţiuni mai aveţi în Parohia Petrila I.
– În primul rând avem hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pe care-l sărbătorim cu cinste în fiecare an. În fiecare an organizăm o masă pentru toţi creştinii care vin la hram, împărţim colaci şi ce se mai poate. Filantropie facem pe tot parcursul anului, atât în mod centralizat, prin Protopopiatul Petroşani, via Episcopie, cât şi de sine stătător. Avem acţiunile de donare de alimente neperisabile către familiile sărace, avem acţiuni pe care le efectuăm la Azilul de bătrâni de la Lonea sau la copiii bolnavi de SIDA. Acum s-a înfiinţat la Petrila o asociaţie a parohiilor ortodoxe, prin această asociaţie vor fi organizate în viitor tot felul de acţiuni creştine, împreună cu Organizaţia Salvaţi Copiii Petrila.
Cuvânt către credincioşi
– Părinte Leon Gheorghe, pentru final am dori să le transmiteţi ceva celor care citesc acest interviu.
– Dacă tot am vorbit mai înainte, cred că pot încheia tot cu aceste cuvinte: dragi creştini, nu căutaţi fericirea acolo unde ea nu este! Pentru că Împărăţia lui Dumnezeu începe prin noi, dacă-l avem pe Dumnezeu cu noi avem de toate. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă. Cu alte cuvinte, putem să alergăm noi oriunde, putem noi să ne străduim şi să tot facem una-alta, care oricum se distruge în timp. Dacă nu ştim să-l căutăm şi să-l apropiem pe Dumnezeu, nu facem nimic! Toate se distrug, mai repede sau mai târziu, dar legătura cu Dumnezeu, dacă ai credinţă, este eternă. Umblând în viaţă după nimicuri, riscăm să ne pierdem adevăratul scop al vieţii: mântuirea sufletelor noastre! Să-l căutăm pe bunul Dumnezeu în noi şi El ne va vorbi. Dacă ai un pahar de apă şi o bucată de pâine şi pe Dumnezeu în tine, înseamnă, creştine, că ai de toate! Altfel spus, degeaba ai masa plină, eşti plin de bani şi de averi, stai în huzur şi eşti în permanentă agitaţie, iar pe Dumnezeu l-ai îndepărtat demult, înseamnă că nu mai ai nimic. Contează şi trupul, dragi creştini, dar fără suflet el nu înseamnă nimic! Să nu se uite că în timpul universal noi petrecem cu trupul şi cu sufletul nicio secundă pe Pământ, restul timpului îl petrecem doar cu sufletul dincolo… Or, cine se bucură mai mult de un infinit de ori? De aceea, dragii mei, faceţi ce trebuie pe Pământ ca să vă fie bine dincolo, alături de Dumnezeu şi de lucrările Sale…

de Corneliu BRAN

http://www.zvj.ro

Comenteaza

Comenteaza