Președintele CA al CEH: Ajutorul de stat e notificat pe închiderea minelor Lonea și Lupeni

272
Președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara, Ioan Stamin Purcaru, susține că este important să se clarifice ce face societatea cu ajutorul de stat, după ce directorul general al CEH a spus că vrea să fie închisă doar mina Lupeni nu și mina Lonea.
Trebuie să clarificăm ce facem cu ajutorul de stat, pe ce mergem, pentru că în piață documentele sunt una și am văzut că se publică altceva și prin presă și prin strategie, lucruri care nu sunt susținute de documente, este vorba de Lonea, ca să fiu corect. Și atunci am zis haideți să ne clarificăm că spune ăla Lonea, ăla vrea și Lupeniul, ăla vrea tot. Așa numai după ureche nu putem conduce. Hai să punem cărțile pe masă, dacă e cazul ne ducem la Uniunea Europeană, dar vreau să am o viziune foarte clară. Asta este o primă problemă”, susține Purcarcu.
Conform președintelui CA de la CEH, orice decizie se ia în baza unor documente și analize financiare.
Nu are ministerul ce să facă atâta timp cât partenerii de dialog social și conducerea companiei care au participat în comisia care a semnat anul trecut treaba asta au semnat. Oamenii ăia care au semnnat și au fost acolo au acest document convenit să-i spun așa. În orice document convenit dacă vi cu o soluție tehnico-economică fezabilă și le-o explici oamenilor și domnule uite Lonea care până acum făcea gigacaloria cu 128 de lei, de la 1 se dă un program minimal de investiții o să o facă cu 60-70. Dau un exemplu. De doi bani. Sau dacă Lupeniul peste trei luni își crește producția, intră în blocul nu știu care și în loc de 128 de lei dă și calitate și producție și gigacaloria este 65-70 de lei, suportabil. Pentru că nu pot să închid ceva la decizie că vrea ăla, că este ăla, trebuie să stau cu calculele în față. Trebuie făcute calcule pe o eventuală intervenție în zona asta, dar nimeni nu ne dă ajutor de stat dacă nu am închis nimic”, a completat Purcaru.
Sursa citată afirmă că o altă problemă este legată de societatea de interes general (pentru care termocentralele ar trebui să acceseze ajutor de tip SIEG) ”care la ora actuală n-are cap, n-are moși, n-are nimic, e decât o poveste”.
Ministerul știe mai mult decât știm noi în teritoriu și nu e firesc. Ministerul știe și se bate, dar soluțiile, angajamentul și tot ce trebuie, trebuie venit de aici de la noi. Că noi suntem cei care spunem ce ne doare și pe urmă spunem și cum facem”, a completat președintele CA al CEH.
Complexul mai trebuie să găsească o soluție de a echilibra veniturile cu cheltuielile, și să rezolve problema certificatelor de carbon care trebuie achiziționate până la 30 aprilie.
Purcaru susține că vrea să-și caleze deciziile pe ”documente asumate„.

Comenteaza

Comenteaza