
Minerii și energeticienii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi-au dat acordul, săptămâna trecută, pentru începerea mişcărilor de protest, astfel că în cursul acestei săptămâni în cadrul structurii energetice hunedorene ar urma să aibă loc o grevă de avertisment. Dacă problemele ridicate de Sindicatul Muntele, structură reprezentativă la nivelul CEH, nu vor fi rezolvate, săptămâna viitoare angajații ar putea intra în grevă generală.
Tabelul final cu semnăturile angajaților care sunt de acord cu greva va fi definitivat în cursul zilei de luni, iar angajatorul va fi notificat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru declanșarea grevei de avertisment și apoi a grevei generale. Greva de avertisment va putea fi declanșată în cursul acestei săptămâni.
”Peste 2.000 de membri ai Sindicatului Muntele și-au exprimat acordul cu privire la declanșarea grevei la nivel de unitate, ceea ce înseamnă că în baza prevederilor Legii Dialogului Social sunt îndeplinite toate condițiile cerute de lege pentru declanșarea acțiunilor de protest. În cursul acestei săptămâni, Biroul Executiv al Sindicatului Muntele va decide calendarul acțiunilor de protest, iar angajatorul va fi notificat, așa cum prevede legea cu privire la greva de avertisment, dar și la greva generală”, a declarat, duminică, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.
Potrivit sursei citate, la acțiunile de protest se vor solidariza toți angajații CEH, indifernt de apartenența sindicală, asta pentru că situația economică a complexului este una gravă, iar drepturile și locurile de muncă sunt puse în pericol.
”Cred că alături de noi se vor solidariza toți minerii din Valea Jiului precum și energeticienii de la cele două termocentrale, care nu sunt membri noștri de sindicat. Liderii de sindicat, alții decât cei de la Muntele, care nu se vor solidariza cu noi, trădează interesele membrilor lor de sindicat, pentru că acest Complex Energetic Hunedoara este în pragul falimentului. De acest faliment se fac răspunzători cei care au condus și conduc destinele CEH și nu salariații care, din punctul nostru de vedere, și-au desfășurat activitatea în mod normal, fără să aibă vreun aport la situația critică, din punct de vedere economic, în care se află structura energetică hunedoreană”, a mai spus Nica.
Aceasta ar putea fi prima grevă legală, iar circumstanţele sunt similare cu cele din 1977 de la mina Lupeni. Şi atunci şi acum solicitările administrative nu erau conforme cu realitatea de locurile de muncă.
Faptul că administrația a tergiversat negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă și nu s-a înțeles cu sindicatul reprezentativ nici măcar pe articolele nefinanciare, dar și lipsa unui buget de venituri a determinat Sindicatul Muntele să declanșeze conflictul colectiv de muncă. ITM Hunedoara a fost notificat însă concilierea a eșuat și ea. În aceste condiții, s-a trecut la pasul următor, consultarea angajaților CEH cu privire la declanșarea acțiunilor de protest.
Cum semnăturile au fost strânse, iar Biroul Executiv al Sindicatului Muntele se înturnește luni, greva de avertisment de la nivelul CEH ar putea avea loc în această săptămână.
Mihaela MIHAI