
De ani de zile se vorbește de un domeniu schiabil la Petrila, încă de pe vremea lui Ilie Păducel, care dorea realizarea acestuia printr-un parteneriat cu un investitor privat.
Contractul cu administratorul privat de la Șureanu a luat sfârșit, din cauza neînțelegerilor cu Romsilva, atunci când a ajuns Vasilică Jurca la primărie. Finalul poveștii domeniului schiabil la Petrila nu a fost neapărat o tragedie. Însă este tragic ce se întâmplă acum. Se pierd alți 4.970 de lei pe noi documentații.
Mânat de dorința oarbă de a face pârtie de schi cu orice preț, primarul Vasile Jurca a decis realizarea unui studiu care să spună da ori ba dacă se pretează investiția la Petrila și care să poată argumenta accesarea de fonduri pentru investiție. Acesta este, totuși, un punct critic. De curând Pro TV-ul a realizat în cadrul emisiunii „România te iubesc” un amplu material despre domeniile schiabile din țară, printre care erau câteva exemple despre cum pot fi irosiți banii, inclusiv cei europeni, pe investiții fără căpătâi, cum ar fi pârtii în zone în care aceste investiții nu se pretează. Cu toate că și la Petrila investiția nu este justificată dintr-un motiv simplu, pentru că deja există două domenii schiabile în Valea Jiului cu potențial turistic mult mai mare, este posibil ca studiile să arate că se pretează realizarea unei pârtii de schi. De fapt, dacă un investitor privat dorea prin 2013 să-și bage banii în așa ceva, au fost realizate și ceva documentații în acest sens, este clar că ar fi posibil. Dar este la fel de posibil ca proiectul să fie un eșec, exact așa cum a fost cel demarat în 2013.
De ce vrea Vasilică Jurca să cheltuiască banii petrilenilor pe o pârtie de schi, pentru care nici măcar nu a identificat sursa de finanțare? Habar nu avem. „Dezvoltarea și extinderea <> oraşul Petrila” există cu numele în masterplanul de turism al României, dar masterplanul este un eșec total. Are proiecte majore abandonate, altele subfinanțate ani de-a rândul. Este evident că nu constituie o prioritate pentru guvern.
Investiția de la Voineasa a fost inaugurată și dată în folosință cu toate că nu este finalizată, s-a oprit la 90 la sută, la Lupeni și Petroșani se dau bani cu țârâita. În plus, pentru investiția de la Petrila, în afară de ambiția primarului nu mai există nimic, cum spuneam, nici măcar o sursă sigură de finanțare.
De ce nu se investesc mai mulți bani în proiectul „Adoptă un momârlan!”, care sună bine și are potențial? De ce nu se investesc banii pentru studii în realizarea unei mine-muzeu, sau a unui ansamblu cultural pe fostul sit industrial? De ce să nu fie Petrila diferită față de celelalte localități din Valea Jiului, de ce neapărat o pârtie de schi?
Cert este că Geoconstruct SRL Craiova are deja în lucru realizarea unei documentații după realizarea lucrărilor de investigare geotehnică, foraje sau sondaje geotehnice, prelevare de probe și analizarea lor în laboratoare de specialitate și întocmirea unui studiu geotehnic.