Primăria şi Consiliul Local Petrila au organizat un reuşit spectacol omagial

332

Pentru a sărbători 155 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, Consiliul Local şi Primăria oraşului Petrila au organizat un spectacol omagial vineri, 24 ianuarie, la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”.

Participanţi
Din partea autorităţilor publice locale au participat Vasile Jurca – viceprimar, consilierii locali Victor Aleznauer, Maria Doiniţa Bălănescu, Adrian Burdea, Doina Dragomir, Marius Heljiu, Ana Maria Jacota, Cornel Preda şi Ciprian Preda.
Spectacolul a fost organizat în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” (Cecilia Livia Mitran – director; Iulian Doda – director adjunct) şi Şcoala Gimnazială „I.D. Sîrbu” (Beatrice Andrei – director; Ana Maria Biro – director adjunct). Am remarcat şi o expoziţie cu lucrări tematice realizate de elevi.

Cântece şi jocuri româneşti
Atmosfera a fost emoţionantă, încărcată de patriotism şi mândrie naţională, sala de spectacole fiind arhiplină. Pe lângă oficialităţi, la spectacol au participat cadre didactice, elevi, numeroşi bunici şi părinţi.
Spectacolul a debutat cu o emoţionantă interpretare a Imnului României de către eleva Denisa Oancea, toţi cei prezenţi ridicându-se în picioare, ca la orice asemenea moment festiv.
Purtând un costum popular, profesoara Diana Moga a prezentat importanţa istorică a Unirii Principatelor Române.
În mod firesc, la acest spectacol omagial s-a cântat şi s-a dansat româneşte. Momentele de cântec, joc şi voie bună au alternat cu scenete şi poezii. Pe scenă au evoluat ansamblurile folclorice „Nedeia Petrileană” şi „Bujorii Muntelui”, prezentând suite de dansuri populare specifice mai multor regiuni ale României.
O notă aparte a constat în renunţarea la cunoscutul negativ pentru dansuri. Astfel, profesorul Sabin Dura a acompaniat la vioară ansamblul „Mugurelul”.
Menţionăm soliştii vocali care au cântat şi au încântat asistenţa: Roxana Adam, Emilia Cruceru şi Denisa Oancea.
Cunoscutul solist Vlad Teodosiu, care va deveni, cu certitudine, o vedetă a cântecelor tradiţionale din Valea Jiului, şi-a pus la încercare şi abilităţile de animator. La îndemnul lui, sala de spectacol a devenit o „scenă”. La final, toţi cei prezenţi au dansat „Hora Unirii”, înconjurând sala de câteva ori.
Şi acest spectacol a demonstrat că în Petrila există numeroşi copii şi tineri talentaţi. Să nu-i uităm pe dascălii inimoşi, care-şi consacră dăruirea şi timpul lor liber pentru pregătirea acestora. Cu mai multă implicare a societăţii civile, Petrila ar putea fi cunoscută şi la diferite concursuri şi festivaluri naţionale şi chiar internaţionale.

De ce e mândru
Vasile Jurca, viceprimarul oraşului Petrila, a declarat pentru Ziarul Văii Jiului: „Primăria şi Consiliul Local, împreună cu cele două instituţii şcolare de pe raza oraşului Petrila, au dorit să sărbătorească acest eveniment foarte important din punctul nostru de vedere, adică împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor. Niciodată nu trebuie să uităm respectul pentru strămoşii şi înaintaşii noştri, care au făcut ca România să devină un stat mare, unitar. Dimpotrivă, trebuie să-l transmitem din generaţie în generaţie. Mulţumim şi pe această cale tuturor celor care au evoluat pe scenă, dar şi publicului spectator. Sunt mândru că sunt român, sunt mândru că sunt cetăţean al oraşului Petrila”.

de Ionel Zmau

Comenteaza

Comenteaza