Primarul Ilie Păducel: / „La 1 noiembrie toate cimitirele din Petrila vor fi pregătite de Luminaţie”

219
de Corneliu BRAN
„Luminaţia”, aşa cum numesc creştinii ortodocşi şi greco-catolici din Ardeal ziua de 1 noiembrie, (denumită de alţii „Ziua Morţilor”), se apropie cu paşi repezi. O zi în care fiecare dintre noi vom merge într-un loc din cimitir, unde îi avem îngropaţi pe cei dragi, plecaţi, cum se zice, „într-o lume mai bună şi mai aproape de Dumnezeu”. 
Despre pregătirile făcute la Petroşani în cimitirul mare, pentru această zi, ziarul nostru a scris în urmă cu ceva timp. Astăzi a venit rândul Petrilei.
L-am întrebat pe primarul Ilie Păducel dacă în aceste zile se face curăţenie sau alte lucrări de întreţinere şi în cimitirele petrilene.
„Da, cum să nu facem. De altfel, noi avem în cimitirele din oraş lucrări de curăţenie şi de întreţinere de mai multe ori pe an, atât primăvara, cât şi vara şi toamna, de acest lucru ocupându-se firma de gospodărire locală Edil Urban. Acum, înainte de această dată importantă, cei de la Edil fac în fiecare cimitir curăţenie, fiind ajutaţi şi de marea majoritate a cetăţenilor, care curăţă şi ei şi amenajează mormintele celor dragi, plecaţi dintre noi. Cimitirele de la bisericile din Taia, Cimpa, Popi şi Jieţ sunt întreţinute de localnici. Chiar azi am trecut pe lângă Biserica din Taia şi am văzut că cetăţenii din cadrul acelei parohii îşi fac curăţenie şi reamenajează mormintele celor îngropaţi acolo. După ce iarba, frunzele, gunoiul sunt strânse într-un loc în apropiere de drum, cei de la Edil Urban vin cu remorca şi transportă aceste mormane unde trebuie. Pot spune, fără să greşesc, că la 1 noiembrie toate cimitirele din Petrila vor fi pregătite de Luminaţie”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel.

 

Comenteaza

Comenteaza