Primarul Jurca ne-a arătat / Locul unde se va edifica hala industrială

341
de Corneliu BRAN
Ideea viitoarei hale industriale a fost repusă pe tapet marţi, 7 martie, de primarul Petrilei, Vasile Jurca, chiar la faţa locului. Adică exact acolo unde edilul vrea să o ridice şi unde administraţia locală speră să atragă investitori şi care să deschidă într-un final câteva sute de locuri de muncă. 
„V-am chemat să vă arăt exact unde vrem să construim această hală şi să mai explic nişte lucruri ca să înţeleagă mai bine toată lumea care la acest moment încă este suspicioasă faţă de acest proiect. Fiind vorba de o investiţie foarte mare de la bugetul local, în primul rând, este normal să le explicăm petrilenilor ce vrem să facem. Suntem pe perimetrul fostei preparaţii, pe care o vedeţi vizavi de terenul acesta liber, unde vrem să construim hala de 3.000 de mp şi clădirile administrative pe o suprafaţă de 1.000 de mp, deci un total de 4.000 mp. Cei 3.000 de mp vor fi folosiţi ca spaţiu de producţie. Ei vor fi compartimentaţi pe parcele distincte, astfel încât, dacă e nevoie doar de 1.000 mp pentru o linie de producţie, ceilalţi 2.000 de mp vor putea fi destinaţi altei afaceri sau altei linii de producţie, şi această suprafaţă rămasă, la rândul ei, putând fi recompartimentată atât cât e nevoie: 500 mp, 1.000 mp, 1.500 mp sau 2000 mp. Cred că se înţelege până aici. Toată hala va avea toate utilităţile de care e nevoie – apă, energie electrică, în primul rând, iar drumul, după cum vedeţi, există, el va urma doar să fie puţin reabilitat. În momentul de faţă, avem solicitări de la mai multe firme, ceea ce ne dă curaj, că poate că dacă n-ar fi fost ne mai gândeam încă să facem sau nu această investiţie. Avem nevoie de locuri de muncă în oraş, astfel că dacă vom câştiga câteva sute de locuri de muncă ce în acest moment nu există, toată lumea ar avea de câştigat, inclusiv administraţia locală. Consider că prin această investiţie vom revigora economia oraşului şi vom rezolva o parte bună a problemei locurilor de muncă în condiţiile în care minele nu vor mai exista. Acum, dacă trecem la partea tehnică a problemei, vreau să le spun oamenilor că studiul de fezabilitate e deja aprobat, cu el nu mai avem de lucru sau probleme. Vrem după aprobarea bugetului să prindem bani pentru această investiţie şi să scoatem la licitaţie proiectarea şi execuţia. Bani există – şi v-aş ruga să subliniaţi acest lucru. De unde? Din excedentul bugetar de anul trecut, care e undeva la 40 de miliarde de lei vechi, aproximativ. Din studiul de fezabilitate rezultă că aici ar trebui pentru hală circa 90 de miliarde lei vechi, dar eu vă spun sincer că sper ca la licitaţie să nu depăşim 40 de miliarde. Oricum, dacă va mai fi nevoie, vom mai găsi 10-15 miliarde lei vechi de la bugetul din 2017, dar, repet, sper să nu mai fie nevoie. Ca atare, eu am încredere că lucrările vor demara cât mai repede, venind astfel în sprijinul celor care doresc să investească în linii de producţie la Petrila şi, astfel, în ajutorul petrilenilor care caută un loc de muncă decent şi în apropiere de casă. Asta am vrut să spun şi să arăt azi”.
Să sperăm că bunele intenţii se vor realiza, numai că drumul unui proiect, oricare ar fi acesta, nu este întotdeauna „pavat” cu dale de marmură. Mai e încă mult până departe, deşi proiectul cu hala industrială se pare că este deja conturat şi s-ar putea ca administraţia petrileană să se apropie de final cu „montarea” ultimelor plăci de marmură de pe acest drum ca să poată să treacă la pasul următor. Vom vedea.

Comenteaza

Comenteaza