Primarul Păducel / Nu precupeţeşte niciun efort pentru sănătatea petrilenilor

375
de Corneliu BRAN
Vineri şi sâmbătă, 20 şi 21 mai, sute de petrileni au fost investigaţi medical şi consultaţi gratuit în sediul noului Centru Medical Multifuncţional Petrila de o echipă de 20 de medici specialişti veniţi din Cluj-Napoca, Tg-Mureş, Timişoara şi Oradea, din cadrul Asociaţiei Medicilor Creştini din România.
20 de medici şi 30 de studenţi. Sute de pacienţi 
Petrilenii au avut astfel ocazia să se consulte şi să-şi facă investigaţii medicale şi analize gratuit la noul Centru Multifuncţional Medical Petrila, având la dispoziţie 20 de medici specialişti în specialităţile: ginecologie, urologie, gastroenterologie, cardiologie, dermatologie, diabetologie, oftalmologie şi pediatrie. Cei 20 de medici specialişti au fost ajutaţi şi de 30 de studenţi la medicină şi de câţiva farmacişti. Toţi au venit din Cluj-Napoca şi din Tg-Mureş, Timişoara şi Oradea, pentru a sta la dispoziţia pacienţilor două zile, în intervalul orar 8:00-19:00. Rezultatele analizelor, testelor şi investigaţiilor medicale vor fi transmise prin poştă în maxim două săptămâni pacienţilor şi medicilor de familie.
Depistarea cancerului
Din câte am înţeles de la cei din cadrul Asociaţiei Medicilor Creştini din România, filiala Cluj-Napoca, acţiunea medicală a fost concentrată pe două programe principale: depistare („screening”) cancer col uterin şi depistare („screening”) cancer prostată. În acest sens, bărbaţii cu vârste cuprinse între 45-70 de ani din localitate au fost evaluaţi prin „determinarea valorii antigenului prostatic specific şi eco”, iar femeile între 25 şi 62 de ani au fost evaluate prin efectuarea testului „Babeş-Papanicolau”.
La pacienţii cu alte acuze, consultul a fost completat cu evaluare în celelalte specialităţi. Mai mult, la dispoziţia pacienţilor va exista o „farmacie proprie” care va asigura în mod gratuit medicaţia recomandată de medici pe o perioadă determinată.
Pe tot parcursul celor două zile, medicii specialişti prezenţi la Petrila au utilizat aparatura existentă în ambulatoriul Petrila, una modernă abia instalată în această instituţie, în urma proiectului de reabilitare prins de administraţie la iniţiativa primarului Ilie Păducel şi implementat, care a cuprins atât partea de reabilitare a clădirii şi a cabinetelor medicale, cât şi aparatura şi mobilierul necesar funcţionării optime a acestei instituţii medicale.
Primarul Păducel – mulţumit că oamenii s-au consultat
„În această acţiune, binevenită pentru cetăţenii oraşului Petrila, primăria a avut rolul ca, împreună cu medicii de familie şi agenţii economici petrileni, cu Colegiul Medicilor din judeţul Hunedoara şi Spitalul de Urgenţă Petroşani, să mobilizeze populaţia ca să meargă să-şi facă aceste teste, analize şi investigaţii medicale în mod gratuit. Primăria a întocmit tabele pe unităţi cu aproximativ 500 de cetăţeni, aproape toţi dintre aceştia participând la acţiune. Mă bucur că lumea a profitat de această ocazie. Vreau să îi rog pe cetăţeni să fie atenţi cu sănătatea lor şi să-şi facă un set de analize măcar o dată pe an, că aşa e bine. Orice boală preîntâmpinată sau observată la timp poate fi tratatată sau poate fi făcută să nu se dezvolte”, ne-a declarat sâmbătă primarul Ilie Păducel.
Mulţumirea medicului coordonator
Vineri, 20 mai, pe la prânz am stat de vorbă şi cu medicul primar urolog dr. Nicolae Crişan, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, cel care a condus delegaţia de 20 de medici şi 30 de studenţi şi a coordonat acţiunea.
„Este o acţiune de voluntariat din partea unor medici din toată ţara, care vizează, în primul rând, programele de depistare precoce ale patologiilor neoplazice. Ştim foarte bine că un diagnostic precoce înseamnă un tratament cu intenţii de vindecare, şi atunci noi suntem foarte conştienţi că trebuie să venim în întâmpinarea populaţiei cu astfel de programe de depistare precoce a bolilor. Acţiunea de azi şi de mâine este axată pe depistarea precoce a cancerului de prostată şi a cancerului de col uterin. Pe lângă aceste două direcţii, bineînţeles că dacă pacienţii mai prezintă şi alte acuze, de ordin gastroenterologic, cardiologic, dermatologic, ginecologic, sau pediatric (copiii), venim în întâmpinare cu consultaţii gratuite şi în această direcţie. Oamenii vin, din ceea ce văd, fapt care ne bucură mult, iar primul pas la orice pacient este determinarea valorii tensiunii arteriale şi a glicemiei. Apoi, împreună cu studenţii de la medicină pacienţii sunt evaluaţi din punct de vedere al anamne­zei, încercăm să discutăm cu pacienţii şi să vedem dacă prezintă anumite acuze. În funcţie de parametrii pe care-i indentificăm la anamneză, direcţionăm pacienţii spre diferite cabinete. Rezultatele le vom avea într-o săptămână-maxim două şi apoi le vom trimite prin poştă. Ne bucurăm de sprijinul medicilor de familie din această zonă şi fără ei, fără sprijinul autorităţilor locale şi a domnului primar, fără sprijinul celor din colegiul medicilor judeţean şi a managerului Spitalului de Urgenţă Petroşani, domnul dr. Alin Vasilescu, dar şi a unor agenţi economici de pe raza localităţii care au înţeles importanţa acestor controale şi investigaţii medicale pentru proprii lor angajaţi, n-am fi putut face nimic. De aceea şi prin intermediul ziarului dumneavoastră le mulţumesc public pentru sprijin şi dăruire”, ne-a declarat dr. Nicolae Crişan.

Comenteaza

Comenteaza