Primarul susţine că nu primăria e vinovată… / La ultimul exerciţiu, alarmele din Petrila au dat rateu

356
de Corneliu BRAN
După ultimul exerciţiu de alarmare de pe tot cuprinsul României, oraşul Petrila este printre localităţile din Vale dat exemplu de nereuşită a exerciţiului, cetăţenii localităţii neauzind sirenele prin oraş.
Deşi în Petrila sunt cinci sirene electrice, după cum primarul Vasile Jurca ne-a spus, acestea n-au fost auzite dintr-o eroare a celor de la ISU. Cel puţin aşa susţine edilul petrilean, care ne-a declarat că din cauza faptului că noul şef al SVSU n-a primit mesajul din partea ISU, alarmele n-au mai fost pornite la Petrila: „Noi chiar avem un sistem de alarmare a populaţiei destul de bine pus la punct şi foarte bine organizat, zic eu. Din păcate, la ultimul exerciţiu de alarmare naţională a existat o neconcordanţă între cei de la ISU şi noi, pentru că şeful de la SVSU Petrila, domnul Gheorghe Ienulesc, numit în această funcţie doar cu două-trei săptămâni înainte, nu a primit mesajul de alarmare! Probabil fiind o persoană nouă în funcţie, cei de la ISU n-au avut numărul de telefon, sau nu ştiu ce s-a întâmplat, dar aşa au stat lucrurile şi de aceea sirenele n-au mai pornit. Eu am primit acel mesaj dar, vă spun sincer, m-am bazat pe şeful SVSU Petrila, crezând că n-are cum să nu fi primit şi el mesajul, el având în fişa postului şi pornirea sistemului de alarmare conform normelor dumnealor de lucru. Când am văzut că n-au pornit sirenele, imediat l-am sunat pe domnul … şi l-am întrebat ce se întâmplă de nu sună sirenele de alarmare. Dumnealui mi-a răspuns că n-a primit mesaj. Fapt pentru care nu putea să acţioneze după capul lui. Imediat am trimis o adresă la ISU, prin care am spus că sirenele Petrilei sunt funcţionale şi le-am explicat că din cauza neînţelegerii acestea nu au fost pornite la ora stabilită pentru exerciţiu. Cam aşa au stat, din păcate, lucrurile, să sperăm că data viitoare, la următorul exerciţiu nu vor mai exista probleme de genul acesta şi o să vadă toată lumea că în oraş toate cele cinci sirene electrice sunt funcţionale”.
Alarma din Lonea are rolul de a fi auzită şi de către cei din Jieţ, dar şi de către cei din Cimpa sau Răscoala. Primarul susţine că alarma electrică se „aude destul de bine în aceste sate aparţinătoare şi în Lonea” şi că „totul în acest sens a fost verificat de către cei de la SVSU Petrila”. Celelalte patru sirene sunt amplasate în zona centrală a oraşului şi în partea de intrare în oraş dinspre Petroşani.
„Am avut o sirenă şi la Mina Petrila, dar de când mina s-a închis aceasta nu mai există acolo”, mai susţine primarul.
Referitor la noul şef al SVSU, din cele spuse de edil rezultă faptul că fostul şef, energicul Neculai Alexandrescu, care şi-a dat demisia după alegerile locale de anul trecut, „n-a trecut testul, acela de a putea conduce cu bune rezultate SVSU Petrila”, astfel că de nicio lună a fost numit şef al SVSU Petrila Gheorghe Ienulesc. „Dumnealui este numit provizoriu, pe o perioadă de trei luni. Dacă va dovedi că poate conduce SVSU Petrila cu rezultate bune va rămâne pe această funcţie, care implică foarte multă responsabilitate, dacă nu, vom pune pe altcineva. Tocmai de aceea, că este o funcţie importantă, de mare responsa­bilitate, nu putem să nu avem un profesionist desă­vârşit, un om pe care serviciul respectiv, primăria şi comunitatea locală să se poată baza, care să coordoneze echipele aşa cum trebuie şi tot ce ţine de acest serviciu important din cadrul primăriei noastre”, a mai specificat Vasile Jurca.
Rămâne, deci, să vedem, peste vreo două luni, dacă Gheorghe Ienulesc confirmă în funcţia ce i-a fost încredinţată. Susţinem fără să greşim că de când SVSU Petrila a fost înfiinţată şi de când există şi modul SMURD, petrilenii se simt mai protejaţi. Toate statisticile din anii trecuţi arată că mii de petrileni au beneficiat până acum de sprijin medical din partea SMURD, iar alte câteva sute au avut noroc că incendiile provocate în gospodării sau pe terenurile agricole nu s-au extins şi n-au făcut prea multe pagube, să nu mai vorbim de pierderi de vieţi omeneşti (aici în colaborare cu Detaşamentul de Pompieri Petroşani). De aceea credem că primarul are dreptate când spune că şeful SVSU Petrila trebuie să fie un om bine pregătit şi care pe deasupra să aibă la el tot ce-i trebuie în arta conducerii. Că vorbim aici de un serviciu care se ocupă de salvare de vieţi omeneşti în primul rând, nu de şaibe, ţevi sau utilaje…

Comenteaza

Comenteaza