Primele angajări ale minerilor în sectorul eolienelor

129

La finalul acestei luni vor avea loc primele angajări ale minerilor în sectorul eolienelor. Totul după ce luna trecută au avut loc pre-interviuri chiar la Universitatea Petroșani. Norocoșii nu vor trebui să  treacă printr-un  program lung de pregătire.

Direct în câmpul muncii

Mulți dintre cei care lucrează acum în mineritul Văii Jiului speră ca un program de reconversie profesională să le ofere șansa unui loc de muncă în care să nu mai aibă grija zilei de mâine. Asta pentru că la ora actuală, mineritul din Valea Jiului este incert. Majoritatea minelor sunt pe program de închidere.

”Acum câteva săptămâni au fost niște pre-interviuri pentru partea de reconversie profesională. Vreo 40 de doritori. Totul a fost ok și lumea a fost surprinsă de pregătirea foarte bună a celor care au venit la interviu și ca urmare la sfârșitul acestei luni, vor avea loc interviurile finale care se vor  concretiza în primele angajări pe acest proiect de reconversie profesională”, spune Michael Melczer, unul dintre cei care promovează proiectul de reconversie profesională a minerilor.

Melczer vorbește despre o echipă foarte bine pregătită, conturată în urma pre-interviurilor. E vorba de câțiva oameni.

”Această echipă deja are mai toate cerințele îndeplinite va fi angajată fără o pregătire de lungă durată”, a explicat Melczer.

Reconversia, șansa pe care o așteaptă mulți mineri

Posibilitatea găsirii unui loc de muncă într-un domeniu mai sigur, și mai bine plătit, le-a deschis orizonturile multora dintre cei care nu cred că apucă ziua pensiei din minerit. Iar acest lucru a reieșit din discursul unui miner prezent la începutul acestei săptămâni la o conferință pe teme energetice.

”Punctul de maxim l-a însemnat intervenția unui tânăr locuitor al Văii Jiului, un tânăr miner. Acest tânăr, Sebastian, miner la Livezeni, a vorbit despre calea de la diamantele negre la aurul verde al regenerabilelor. Au fost ținuți într-un acvariu, închiși într-o colivie în Valea Jiului. Urmare a acestor eforturi au reușit să constate că sunt o grămadă de oportunități atât în exteriorul Văii cât și în interiorul ei”, spune Melczer.

”Sunt bucuros și eu cât și foarte mulți colegi de-ai mei de această șansă. Nu este sigură încă. Pentru noi este o șansă de viitor. Știți cu toții ce înseamnă mineritul în România. În fața noastră nu a venit nimeni să ne spună voi aveți garanția că veți ieși la pensie din mineritul din România și atunci această variantă, acest proiect vine ca și o salvare pentru mulți dintre noi”, a spus la conferința Invest Energy, minerul Sebastian Tirintică.

Proiectul de reconversie profesională prevede pregătirea în următorii ani a 5000 de mineri sau foști mineri pentru a lucra pe piața eolienelor. Proiectul va continua chiar dacă ALDE care a condus ministerul energiei, for care a promovat acest proiect, a ieșit de la guvernare. Totul pe cheltuiala asociațiilor din sector și a firmelor din acest domeniu.

Comenteaza

Comenteaza