Primim la redacție / Neputinţă sau rea-voinţă?

131
de Cititor ZVJ

Cartierul „6 August” din Lonea a beneficiat de cea mai frumoasă şi îngrijită zonă amenajată de primărie, de pe raza oraşului Petrila.

O suprafaţă de circa 300 mp a fost îngrădită cu un grilaj metalic aspectuos, care era vopsit în fiecare an. Zona era altfel protejată de vite şi de copiii care se jucau trecând prin gardul viu distrugându-l. În mij­locul acestei zone s-a amenajat o fântână arteziană, care împrăştia jeturi de apă, în forme plăcute ochiului. Aleile înguste de circa 1,2 m sunt însoţite de un gard viu de lemn câinesc. Primăria, cu ani în urmă, a plantat 50 de fire de trandafiri olandezi, iar un locatar care a contribuit din plin, împreună cu primarul de atunci, a continuat cu plantarea a zeci de butaşi de trandafiri, de culori diferite.
Au apărut numeroase specii rare de arboret plantat în aliniament frumos, cum ar fi: ienupăr, măr japonez, prun oriental, molid, magnolie, catalpă, jneapăn, tei sau alte specii extrem de rar ca: Liriodendron, arborele de mătase (chorisia speciosa) sau arborele flacără australian (brachychiton acerifolius).
Supravegherea şi îngrijirea acestei zone era atent monitorizată de acest locatar devotat cartierului, care intervenea frecvent la primărie pentru a înlătura iarba din trandafiri şi alimentarea cu apă a bazinului fântânii care se efectua de pompieri etc. Aşa a înţeles conducerea primăriei de atunci, avându-l pe nea Ilie primar, să se ocupe de această zonă.
Noua conducere a primăriei are o altă viziune asupra acestei zone, promisiunile făcute de primar şi viceprimar încă de la instalare fiind o cacealma folosită frecvent.
În această perioadă toată celelalte zone din Petrila au fost amenajate, aleile cu pavele şi lampioane.
Zona din cartierul 6 August a fost abandonată inexplicabil intrând în „comă”. De mai bine de 2 ani de zile nu s-a înlăturat nici un firicel din trandafiri care s-au sălbăticit.
Fântâna arteziană este o relicvă, ca o amintire a perioadei trecute, pompa a dispărut, butaşii de trandafiri sădiţi de acest gospodar al cartierului au fost tăiaţi frecvent când s-a „tuns” gardul viu de lemn câinesc din neatenţie.
Canapele de plastic de peste 10 ani sunt degradate, aşteptând conform promisiunilor, înlocuirea lor. Coşurile de gunoi, care nu au fost înlăturate, fiind degradate, aşteaptă să apară cele noi.
Borduri vechile, puse pentru alei, s-au degradat, aşteptând completarea cu pavele.
În toamna trecută, dl. viceprimar împreună cu câţiva muncitori au încercat să amenajeze 4 zone pentru flori, delimitate cu bordură, iar în interior să apară pământ vegetal. S-a lucrat câteva zile, iar în urma vizitei d-lui primar lucrarea a fost abandonată, și muncitorii au fost izgoniţi.
Situaţia jenantă, suportată de dl. viceprimar în faţa acelor muncitori, a fost un act de subestimare îndurat de viceprimar, un act necontrolat de cum ar trebui să fie climatul de colaborare. Acest mod de comportament m-a nemulţumit profund, amintindu-i dlui primar într-o zi de audienţe.
Răspunsul a fost ridicol, neavenit.
Solicitarea celor 20 de locatari din cartier în petiţia trimisă dlui primar, de a continua pavarea aleilor în celelalte zone este ignorată fără motive, existând o discriminare între locatari.
Mai ales că şi această zonă este prinsă în documentaţia primăriei conform adresei nr. 24.398/2018 de modernizare. Oare cantitatea de pavele destinate acestei zone să fi luat o altă destinaţie, domnule primar?
Nu ne mai amăgiţi, domnule primar, cu asemenea metode pe care le consideraţi „democratice” chiar şi atunci când audienţa o ţineţi pe holul primăriei în mijlocul oamenilor fără ca problemele lor să fie notate de cineva pentru a fi rezolvate.
Fiţi un bun gospodar şi nu mai arătaţi „muşchii” de primar care hotărâţi totul în această localitate!
Zona din 6 August aşteaptă rezolvarea pe care aţi făcut-o când aţi fost ales primar.
George GURLUI
Cartierul 6 August Lonea

Comenteaza

Comenteaza