PSD a găsit soluția pentru minerii rămași fără locuri de muncă

265

Partidul aflat la guvernare a oferit, sâmbătă, la Deva, soluții pentru problemele din minerit. Minerii care au părăsit sistemul sau îl vor părăsi în continuare pot sta liniştiţi, pentru că PSD vorbește de un ”triunghi de aur: administrație, mediul de afaceri și învățământ” în urma căruia pentru cei care au părăsit mineritul se înrevede o altă șansă. La strung.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a spus, sâmbătă, la Deva, că în urma unei colaborări între administrație, mediul de afaceri și învățământ, pe care social democrații o consideră ”triunghiul de aur”, foștii mineri mai au o șansă pe piața muncii. La strung.

”Trebuie să pregătim postliceal, liceal, universitar acei oameni pe care să nu îi băgăm în șomaj și să  plătim din banii noștri din prima sau să-i vedem că migrează. Sunt foarte multe zone din județ care au o migrație mare a forței de muncă, în special în zona rurală și trebuie să-i discutăm, să-i întrebăm: domnule, ce vrea omul de afaceri – păi vrea 70 de strungari. Am găsit o companie care se relochează aici, în jurul Călanului și oamenii care au lucrat în minerit putem să-i facem strungari. Plătim pe fonduri europene, compania se face acolo și devine și competitivă”, a spus Valeriu Zgonea.

Colegul acestuia de partid, deputatul de Caraș, Ion Mocioalcă, a recunoscut sâmbătă la Deva că ”mineritul și siderurgia sunt două ramuri pe cale de dispariție, la fel ca ursul brun, în România”. În opinia PSD-iștilor, faptul că în Parlament a fost aprobat ca CEH-ul să preia 70 de milioane de lei din datoriile pe care CNH le avea către bugetul de stat reprezintă ”o despovărare de presiune financiară asupra acestei unități emblematice a Hunedoarei”. Nu de alta, dar la sutele de milioane pe care CEH-ul le are datorie, încă 70 de milioane reprezintă o ”despovărare”. Camera Deputaților a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege adoptat prin Ordonanță de Urgență prin care CEH-ul a preluat 70 de milioane de lei din suma pe care Compania Națională a Huilei o avea către bugetul de stat, în contul banilor pe care structura energetică hunedoreană îi avea de achitat către fosta Companie a huilei, pentru cărbunele achiziționat, dar neplătit.

În ceea ce privește minele din Valea Jiului, Ion Mocioalcă susține că PSD nu se va lăsa ”până nu rezolvă ceea ce se poate rezolva ceea ce se poate salva în Valea Jiului”.

Deputatul PSD de Hunedoara, Laurențiu Nistor, este cel care a vorbit despre investițiile de la CEH. Nistor spune că sunt nebuni cei care nu înțeleg demersurile PSD și care afirmă că ”PSD rade tot”.

”Cu această conducere a CEH suntem în pragul semnării unui contract de 280 de milioane de euro pentru termocentrala Mintia, pentru retehnologizarea grupului 4 și instalația de desulfurare la grupul 3 și 4. De acum un an de zile s-au adus 60 de milioane de euro pentru termocentrala de la Paroșeni pentru desulfurare, lucrarea este în curs de execuție. Printr-un contract cu credit furnizor se mai semnează un contract de 70 de milioane de euro pentru retehnologizarea celor 4 mine viabile. Numai un nebun care nu poate să înțeleagă aceste contracte, aceste demersuri, poate să spună că PSD mătură tot”, a declarat Laurențiu Nistor.

Proiectul de la Paroșeni  este ințiat însă de pe vremea când ministru al Economiei era PDL-istul Adriean Videanu, finanțarea venind însă numai anul trecut. Celelalte investiții de la CEH nu s-au concretizat deocamdată. Investiţiile din minerit sunt la faza de licitaţie, polonezii plimbându-se deocamdată – în recunoaştere – prin Valea Jiului.

 

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza