PSD ia (aproapre) tot. Cum se repartizează mandatele

228
PSD a luat caimacul acestor alegeri parlamentare și, la nivelul județului Hunedoara ia aproape tot ca urmare a scorului uriaș obținut.
Județul Hunedoara are repartizate 3 fotolii în Senat și 6 în Camera Deputaților. Ca urmare a voturilor valabil exprimate , până acum, vorbind despre mandate întregi, la Camera Deputaților 3 mandate revin PSD și 1 PNL. Celelalte două vor fi repartizate la redistribuire. La Senat, PSD are un mandat, iar celelalte două mandate merg pe redistribuire.
Neoficial, pe surse politice, se pare că mandatele de deputați vor fi împărțite între PSD – unul și ALDE – unul, iar la Senat, PSD și PNL vor lua câte un mandat.
Alegerile  de duminică sunt primele după 2008 în care parlamentarii au fost aleşi pe listă. Este şi cel mai mic Parlament ca număr de aleşi, doar 464, număr care, potrivit legii şi sistemului electoral, nu va putea fi depăşit.
Mandatele vor fi distribuite în două etape: prima oară la nivel de circumscripţie (judeţ), iar, ulterior, voturile rămase nefolosite în urma împărţirii vor fi puse într-un coş naţional, de unde vor fi redistribuite către partide în funcţie de procentajul obţinut în prima etapă.
Prima etapă presupune stabilirea unui coeficient electoral, care este unic fiecărei circumscripţii (judeţ), atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Acest coeficient este stabilit prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate la nivelul circumscripţiei la numărul de deputaţi şi, respectiv, de senatori ce urmează să fie aleşi pentru fiecare judeţ, număr care a fost deja stabilit. Coeficientul electoral va fi numărul întreg, fără zecimale, care va rezulta din această împărţire.
Fiecărei liste a competitorilor electorali i se va repartiza atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral al circumscripţiei electorale se include în voturile valabil exprimate pentru acea listă. Atribuirea mandatelor va fi făcută, în această primă etapă, de către biroul electoral de circumscripţie, în ordinea înscrierii candidaţilor pe listă. Potrivit legislației, în ceea ce îi priveşte pe candidaţii independenţi, care participă doar la această primă etapă de repartizare, la nivel de circumscripţie, ei vor câştiga mandatul dacă au obţinut un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral.

Voturile  neutilizate sau inferioare coeficientului electoral vor fi transmite BEC pentru o repartizare la nivel naţional, dintr-un „coş” în care se vor aranja în ordinea mărimii, pentru fiecare competitor electoral.
Numărul voturilor astfel obţinute de fiecare partid politic, alianţă politică şi alianţă electorală se va împărţi la 1, 2, 3, 4 etc., făcându-se atâtea operaţii de împărţire câte mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripţiilor electorale în prima etapă. Câturile rezultate din împărţire, indiferent de lista din care provin, se vor ordona descrescător. Operaţiile se vor încheia când numărul câturilor va deveni egal cu numărul de mandate neatribuite.
Va rezulta astfel un nou coeficient, de data aceasta naţional, care este egal cu câtul cel mai mic obţinut din seria de operaţii anterioare, în limita numărului de mandate neatribuite. În această etapă, mandatele rămase vor fi împărţite competitorilor electorali pe baza unei noi împărţiri, care să arate de câte ori coeficientul electoral naţional se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate rămase neutilizate sau inferioare coeficientului de circumscripţie de la prima etapă, cea judeţeană.
Carmen COSMAN – PREDA
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza