Radu Chința: „Portretul cu Regele Mihai l-am gândit la moartea acestuia”

313
de Corneliu BRAN

– Aici, la Clubul Copiilor din Petrila, aveţi doar o parte din lucrările dumneavoastră. De unde v-a venit ideea aceasta să le expuneţi în biroul de lucru?
– Schiţez, desenez şi pictez din facultate. Sunt absolvent al unei facultăţi de artă şi este pasiunea mea din tinereţe. Dacă vreţi, este un mod de a mă deconecta, de a scăpa de stres, de a mă simţi liniştit. Practic, oricând este un moment greu sau plin în viaţa de zi cu zi, fac pentru mine o ilustraţie, o schiţă, ceva artistic, pe o idee mondenă sau mai puţin mondenă, dar care mă duce cu gândul acolo şi îmi limpezeşte mintea. Câteodată caut să ilustrez şi personaje care au avut ceva de spus pentru literatura, arta sau istoria României, ori a comunităţii locale, precum şi oameni cunoscuţi şi cu care am avut sau am amintiri, cum e cazul acestui tablou cu regretatul profesor de franceză Ionel Zmău, fostul preşedinte şi cel care i-a dat viaţă Asociaţiei „Les amis de la France” din Petrila noastră. Dumnezeu să-l ierte! La fel am gândit să ilustrez şi un portret cu un alt mare petrilean, Ion Desideriu Sîrbu, dar şi alţii din literatura sau istoria românilor. Portretul cu Regele Mihai l-am gândit la moartea acestuia, ca semn de preţuire faţă de ceea ce a însemnat Regele şi monarhia pentru această ţară, Unirea şi multe altele fiind contribuţii clare ale reprezentanţilor monarhiei pentru ţara aceasta. Altă dată nu mă opresc la portrete, ci, cum aţi observat foarte bine şi dumneavoastră, îmi place să aduc la lumină prin pictură sau grafică anumite obiective, fie anumite clădiri de patrimoniu şi de importanţă istorică, fie cadre cu zone din ţară vizitate în concediu sau în timpul liber.
– Ce înseamnă pentru Radu Chinţa toate aceste cadre desenate sau pictate, fiecare cu povestea lor reală, desigur?
– Pentru mine poveştile desenate şi pentru memoria ulterioară sunt mai mult decât chiar povestea vorbită în sine. Privind uneori tabloul cu Biserica de la Densuş, sau cel cu Biserica Sînionilor de la Petroşani, una dintre cele mai vechi lăcaşe de cult creştine din Vale, dacă nu cea mai veche, ori tabloul cu Castelul Huniazilor de la Hunedoara sau cel cu Castelul de la Sântămăria Orlea, îmi readuc aminte trăirile şi amintirile avute când am dat cu ochii pentru prima dată de aceste monumente vii ale creştinismului românesc ori ale istoriei hunedorene. Ăsta este practic cel mai mare câştig şi energia pozitivă ce mi-o dau toate aceste amintiri create prin simpla uitătură preţ de câteva minute la un tablou ori altul realizate de mine. Cum s-ar zice, acestea, toate, nimeni nu mi le poate şterge niciodată cât voi fi pe acest Pământ.
– Îl vedem aici şi pe preşedintele american Donald Trump. Cu ce ocazie l-aţi surprins?
– Da, ideea mi-a venit în momentul când a câştigat, surprinzător pentru mulţi, preşedinţia americană la ultimele alegeri. Stăteam în faţa televizorului şi mi-am zis, văzând surprinderea unora, ce ar fi să-l trec şi eu prin nemurirea artistică a lumii mele, făcându-i un portret? Şi l-am făcut.
– Îi vedem expuşi şi pe Vlahuţă, Lucian Blaga, Bacovia, Emil Cioran, Caragiale…
– Da, ei fac parte din lecturile mele preferate din literatura română, pe care le-am citit pe vremea adolescenţei şi vieţii de student, vremuri frumoase cum ar spune, fireşte, orice tânăr de azi. Că fiecare iubeşte tinereţea, amintirile, tot ce ţine de vremurile în care viaţa se derula fără pecetea şi apăsarea anilor.
– Ce proiecte de viitor are artistul plastic Radu Chinţa, deci nu profesorul sau directorul Radu Chinţa?
– Pe plan artistic nu ţin neapărat să-mi doresc organizarea unei expoziţii într-o sală de expoziţii, ci îmi doresc mai mult o expoziţie virtuală, digitală. De ce? Deoarece consider că în momentul de faţă accesul publicului larg este mult mai uşor pe internet decât într-o sală oarecare, unde eşti legat de spaţiu şi timp. Aşa, fiecare poate vedea de oriunde şi oricând expoziţia, cu condiţia ca ea să existe şi omul să aibă ce vedea. Asta mi-aş dori să fac în viitorul apropiat, dorind să împart lucrările mele cu publicul larg. Nu este exclus să încerc aici în Petrila sau la Petroşani cu o expoziţie, numai că asta presupune timp liber pentru organizare, pe care momentan nu prea îl am. Apoi, stresul zilnic şi viaţa asta agitată, fără să vrei, fac ca timpul să se comprime şi, sincer, nu ştiu când voi avea timp pentru o astfel de expoziţie. Voi vedea, iar când mă hotărăsc, ZVJ şi dumneavoastră veţi afla primii. Păcat că trăim cu toţii zile în care latura aceasta agitată a vieţii de zi cu zi afectează latura creativităţii şi probabil treaba asta o simte fiecare artist plastic sau scriitor în momentul când îşi dă seama cât timp se scurge zilnic pentru existenţă şi ce timp puţin rămâne, spre deloc de multe ori, pentru creaţie. Vine însă momentul periodic pentru orice artist când toate acestea se acumulează şi toate acestea răbufnesc! Atunci e momentul divin, când omul lasă toate deoparte şi se apucă de creat, intrând în acel ceva al inspiraţiei care apoi lasă urme prin realizările create. Asta e ceea ce rămâne şi de aceea mai avem încă în lume creaţii uimitoare, creaţii artistice încântătoare, opere de mai mari sau mai mici dimensiuni şi ca valoare dar ce vor rămâne eterne. Asta înseamnă, după părerea mea, şi salvarea culturii şi artei, continuarea a ceea ce s-a făcut până acum, omenirea având parte şi nevoie de această hrană spirituală în adevăratul sens al cuvântului.

Comenteaza

Comenteaza