Petrileanca NATASA POPESCU / Răspunsuri la câteva solicitări ale cititorilor noştri / Câte ceva despre Casa Locală de Pensii Petroşani

592
de Corneliu BRAN
La 14 decembrie 2016 şeful Casei Judeţene de Pensii Hunedoara n-a putut să dea prea multe informaţii referitoare la Legea 155 privind recalcularea pensiei, spunându-ne că au în lucru vreo 3.000 de dosare, dar că din cauza unor informaţii greşite introduse în program există mari probleme de recalculare şi de urmărire a datelor şi informaţiilor. „Este un lucru anevoios, unde nu avem voie să greşim, deoarece vorbim de banii oamenilor, un proces lung care va continua şi primele luni ale anului viitor”, spunea atunci Ciobanu.
După două luni – aceeaşi situaţie…
Ei bine, au trecut de-atunci mai bine de două luni, există pensionari care încă îşi aşteaptă această recalculare şi, evident, mărirea pensiei. Şi nu puţini! Să fim bine înţeleşi, nu e o tragedie pentru ei, că au din ce trăi, pensiile lor, chiar nerecalculate, fiind foarte bune. Însă vor să afle când li se va mări efectiv pensia.
Miercuri am încercat să primim un răspuns. „Un număr exact nu vă putem da deocamdată, sunt multe cereri, asta e clar. Aşteptăm să ne vină Programul, să ne apucăm de treabă. Momentan, nu avem acest program. Cei care s-au pensionat în intervalul 2014 – spre sfârşitul anului până la sfârşitul anului 2016 au pensiile recalculate. Problema e cu cei care s-au pensionat în intervalul anilor 2011-2014 spre sfârşitul anului. Aici aşteptăm şi noi programul, să ne putem apuca de treabă. Domnul director Ciobanu va organiza o conferinţă de presă când vom avea date noi şi vă vom informa”, ne-a spus şeful Casei Locale de Pensii Petroşani, energica Nataşa Popescu.
Acest răspuns îl avem, aşa îl dăm! Deci, răbdare în continuare stimaţi pensionari, că oricum aveţi o pensie îndestulătoare chiar nerecalculată.
Cereri pentru staţiunile de tratament
O a doua chestiune pe care am discutat-o cu şeful casei locale de pensii din Valea Jiului a fost legată de biletele de tratament pentru pensionari în staţiunile balneoclimaterice din toată ţara. Tot unii pensionari ne-au spus că încă n-a venit lista cu locurile şi ca atare totul e întârziat faţă de anii trecuţi, iar ei nu ştiu dacă vor mai fi sau nu locuri. Poate că un simplu telefon dat la casa locală de pensii sau un drum până acolo ar fi desluşit şi această chestiune. Am făcut-o noi şi redăm răspunsul doamnei Nataşa Popescu:
„Nu-i întârziat deloc şi nu-i nicio problemă. În martie vom ştii şi locurile din staţiuni, dar până atunci dumnealor pot deja depune cerere, la care să anexeze, ca şi anii trecuţi, o copie după buletin sau cartea de identitate şi după ultimul cupon de pensie. Când depun cererea, dumnealor vor primi şi un număr de înregistrare. Seriile încep de obicei din martie, iar pe cererea tip dumnealor vor putea menţiona ce staţiune preferă şi ce perioadă a anului. Deci, repet, cererile se pot deja depune! Ştiu din anii anteriori că vara sunt solicitări mai multe, dar primăvara şi toamna e destul de lejer, un număr normal, nici prea mare, nici prea mic”.
Arhiva Vâscoza
În fine, dăm un răspuns şi pentru cei care au lucrat la fosta Fabrică I.F.A. Vâscoza Lupeni, mai ales pentru lupeneanul Ciorbă, care ne-a solicitat să ne mai interesăm dacă s-a rezolvat cumva problema cu arhiva statelor de plată, de unde unii din foştii lucrători să poată să-şi obţină date oficiale privind perioadele de timp ce n-au fost trecute în cărţile de muncă, necesare completării anilor de pensie şi creşterea acesteia. Ei bine, nici aici cei de la pensii n-au nicio schimbare, nu s-a găsit nicio arhivă cu aceste state, totul pare mort înainte de a se naşte ceva în acest sens… „Dacă nu avem arhiva cu statele de plată, din care să reiasă ceva util pentru cei care au lucrat, nu putem elibera adeverinţe.
N-avem cum, e logic. Doar ce-i trecut pe cartea de muncă se ia în considerare, restul cred că s-a pierdut definitiv. Nu cred că se mai poate rezolva nimic, din păcate. Dar să ştiţi, la marea majoritate a foştilor angajaţi de la această societate s-a trecut cam tot în cărţile de muncă. Or fi şi cazuri unde nu s-a operat cum trebuie dar, repet, noi nu putem face nimic în acest sens”, a menţionat Nataşa Popescu.

Comenteaza

Comenteaza